LUKA PERKZ

CNN objavio priču hrvatskog gejmera: Skoro sam odustao zbog zlostavljanja online

Foto: Riot Games, CNN

LUKA "Perkz" PERKOVIĆ još se sjeća trenutka kada je prvi put stavio ruke na miš i tipkovnicu. Tako započinje veliki tekst na CNN-u o Luki Perkzu, Zagrepčaninu koji je nedavno postavio najbolji gejmer Europe svih vremena. Kako postati jedan od najboljih gamera na svijetu - pitanje je koje postavlja jedan od najgledanijih kanala na svijetu u intervjuu s 21-godišnjim Perkovićem. 

Prenosimo najzanimljivije dijelove intervjua uoči početka svjetskog prvenstva u League of Legendsu čija je grupna faza počela u subotu 12. listopada. Video i cijeli intervju s Perkzom i Capsom možete pročitati na CNN Sportu.

Bio je još klinac kad je gledao brata kako uživa u virtualnom svijetu videoigara, piše CNN.

"Izgledalo je zaista kul", rekao je 21-godišnjak. "Nisam znao što trebam činiti."

Otad se puno toga promijenilo Hrvatu koji je postao jedan od najboljih League of Legends igrača na svijetu.

Sada kao igrač G2 Esportsa, Perkz će igrati na svjetskom prvenstvu u League of Legendsu - globalnom turniru na kojem sudjeluju najbolji timovi iz cijelog svijeta. 

"Nova razina ovisnosti"

Perkz se na videoigre navukao kada je zbog bolesti izbivao iz škole. Nije mogao tada znati da će mu hobi uskoro postati zanimanje. Put nije bio nimalo lagan. Kako je vrijeme provodio igrajući i vježbajući online, ocjene u školi su počele biti sve gore, što je brinulo njegove roditelje.

"Budio bih se kad bi moji roditelji otišli spavati kako bih mogao još igrati LoL. Tako ne bi znali da sam dugo budan", govori kroz smijeh i dodaje:

"Zaista zvuči kao nova razina ovisnosti ili nešto slično, je li tako?"

Karijera profesionalnog gamera nikada se nije činila realna jer se esport razvijao tako daleko od njegovog rodnog grada u Hrvatskoj. Sve dok nije proveo ljeto igrajući Challenger Series on i njegovi roditelji nisu shvaćali njegov puni potencijal. Od 2015. član je G2 Esportsa, putuje svijetom, a broj njegovih pratitelja broji se u stotinama tisuća. 

"Hejteri"

Kao što se nogometaš mora prilagoditi životu pod povećalom, esport zvijezde moraju naučiti kako se nositi s kritikom često agresivne online publike. Lekcija je to koju je Perkz naučio na teži način kada se probijao na sceni. Tvrdi da "trolla" za sve one koji su ga neopravdano kritizirali i vrijeđali u prvoj godini profesionalne karijere, koju je doživio kao vrlo teški period. 

"Jako me pogodilo. Baš jako i to na način na koji mnogi ljudi uopće ne mogu ni zamisliti", kaže Perkz. 

Razmišljao je i o tome da odustane od ideje da bude profesionalni gamer zbog zlostavljanja koje je doživio online.

"Krivile su me tisuće i tisuće ljudi. Nisam mogao otići na internet jer bi me psihički devastiralo svaki put kada bih pročitao takav komentar", kaže.

Elitni esport je vrlo mentalno zahtjevan i igrače se često potiče da se odmore od igranja kako bi se opustili. Perkz to čini uz glazbu. Slijedeći sestrine stope, učio je svirati klasičnu gitaru i danas je zahvalan na tome što ima hobi toliko drugačiji od igranja, koje smatra poslom.

"To je nešto što me na neki način promijenilo. Zaista je opuštajuće kada imam nešto drugo osim LoL-a."

"Pogled prema Worldsu"

Perkz i Caps su na pragu da naprave nešto zaista posebno u svijetu League of Legendsa. Osvojili su sve velike turnire ove godine i jedni su od favorita da osvoje svjetsko prvenstvo - koje počinje u Berlinu i završava u studenom u Parizu. Mnogi smatraju da će baš oni postati europska ekipa koja će prekinuti azijsku dominacija. Ipak, nitko od njih ne osjeća dodatan pritisak zbog velikih očekivanja. 

"Da, mogu zamisliti, razmišljam nekad o tome", odgovara Perkz na pitanje razmišlja li o tome kako podiže trofej idućeg mjeseca.

"Gledam na to kao dodatnu motivaciju da nastavim dalje. Za mene su sezone duge, svaka je sezona vrlo duga i naporna", zaključio je.

>>> Index Esport je prije mjesec dana objavo životnu priču i intervju Luke Perkovića, koji jeodgovarao i na vaša pitanja. Pročitajte opširnije kako izgleda život najboljeg gejmera Europe. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.