LIGE PETICE

Conte je stvorio moćnu ekipu za napad na Guardiolu i Kloppa

MALO je klubova koji su u nogometnoj javnosti toliki predmet ruganja kao Tottenham. Navijači kluba svako malo tvrde da baš ove sezone ima najveće šanse za nekakav trofej. Odgovor na to ostatak nogometne publike pruži pomoću slika praznih kabineta za trofeje na kraju sezone. Nije to daleko od istine jer u 21 godinu, koliko je biznismen Daniel Levy predsjednik kluba, Tottenham je osvojio tek jedan Liga kup. Ova sezona ipak izgleda nešto drugačije.

Kladionice im daju nikad veće šanse

Manchester City i Liverpool su i dalje prva dva favorita za osvajanje lige te se to neće promijeniti, neovisno o događajima na tržištu igrača. Međutim, prema kladionicama je Tottenham treći favorit za ligu, i to s većim šansama nego u posljednjih nekoliko godina.

Razlog za to je kupovina igrača koji savršeno odgovaraju filozofiji i sistemu igre trenera Antonija Contea, ali najveći je razlog ostanak Contea na klupi Tottenhama. Njegova povijest nesuglasica s vlasnicima kluba je dobro dokumentirana, no u trenutnom odnosu njega i Levyja nema trzavica. Dapače, Levy mu trenutno odobrava želje na tržištu igrača.

Conte je u 6 mjeseci Tottenham digao od 8. do 4. mjesta na tablici. Kroz drugi dio sezone je uspješno implementirao 3-4-3 formaciju s postojećim igračima, ali je i pokazao da visoki presing kakav vrše Liverpool i City nije nužan za uspjeh. U igri bez lopte je ustalio praksu da mu igrači vrše presing visokog intenziteta tek kada protivnik ulazi u drugu trećinu terena.

Jako brzo je Tottenham u tome postao najbolji klub Europe te nanizao brojne oduzete lopte, presječena dodavanja i osvojene duele. Na to se dakako nadovezala i sjajna igra u tranziciji preko Sona, Kanea i Kuluševskog. Kako bi u tom segmentu igre postali još jači, doveden je jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji u Premiershipu, Yves Bissouma.

Najbolji srednji vezni iz kluba izvan "velike šestorke"

Za manje od 30 milijuna eura Conte je dobio najboljeg mogućeg dostupnog igrača. Bissouma je u posljednje dvije sezone u Brightonu pokazao da je fantastičan u prekidanju protivničkih napada na sredini terena. U samom je europskom vrhu po broju oduzetih i presječenih lopti, kao i po postotku uspješnog presinga. Idealan za Conteov sustav.

Bissouma je po osvojenoj lopti izuzetno siguran, za razliku od običnog radnika za prljave poslove. Iako je daleko od kreatora igre, poprilično je otporan na pritisak protivnika. Prvi val protivnika zna riješiti i driblingom i dodavanjem te je idealan igrač za prijenos lopte do Sona ili Kanea nakon što je osvoji. U paru s Bentancurom ili Hojbjergom morao bi funkcionirati jako dobro.

Perišić nudi strahovit napadački učinak

Kada govorimo o igračima koji će dodatno unaprijediti Sona ili Kanea, jedan od njih je svakako i Ivan Perišić. Iako sa svoje 33 godine nije tipičan transfer Tottenhama, njegova prošla sezona u Interu govori kako i dalje može igrati na jako visokoj razini u najboljim europskim ligama. Uz to, klub mu je dao ugovor na dvije godine radi predostrožnosti.

Njegovim dovođenjem Conte može Sona puno češće koristiti kao igrača koji ulazi unutra dok Perišić probija po krilu. Upravo je prošle sezone Son pružao najbolje partije kada bi taj trk radio Sessegnon. Po broju očekivanih pogodaka, asistencija i uspješnih centaršutova skoro pa nema boljih igrača na njegovoj poziciji. Kombinatorika sa Sonom te isporuka lopti na Kanea morale bi biti strahovito dobre.

Najskuplji igrač im je katica za sve

Kao najskuplja prinova Tottenhama (58 milijuna eura) u ovom prijelaznom roku stigao je prošlosezonski najbolji igrač Evertona te brazilski prvotimac Richarlison. Kupovina Richarlisona postavila je najviše pitanja oko postave i formacije, no izgledno je da će Conte koristiti Brazilca kao igrača koji može pokriti sve tri napadačke pozicije.

I u reprezentaciji i u Evertonu Richarlison je pokazao sposobnost dobre igre na oba krila, kao i na poziciji napadača. Njegov napadački učinak je solidan ako uzmemo u obzir i apsolutno rasulo koje se dogodilo Evertonu prošle sezone. Kvalitetu je pokazao i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo gdje je zabio 6 pogodaka za Brazil, jedan svakih 89 minuta igre.

Dodatni razlog zašto je Richarlison zanimljiv Conteu je to što se radi o jednom od najvećih radnika među napadačima u ligi, što je atipično među brazilskim ofenzivcima. Richarlison je rangiran jako visoko po broju oduzetih lopti, presječenih dodavanja, blokiranih udaraca, uspješnih presing akcija te osvojenih duela. Sve ono što je potrebno za spomenutu filozofiju njegova trenera.

Barcelonin višak može biti koristan, ali na njemu se mora raditi

U obrani je Conte tražio lijevog stopera koji je jak u razigravanju, može voditi loptu do sredine terena i bez lopte može ići u trk te raditi brojčanu nadmoć na krilu. Netko kao Gvardiol tu se nameće kao idealno rješenje, no s obzirom na to da su on i njemu slični nedostupni, Conte se zadovoljio posudbom Clementa Lengleta iz Barcelone.

S Lengletom je Conte dobio taj ofenzivni element igre stopera. Jako je malo stopera u Europi koji imaju toliko visok broj uspješnih dodavanja i uspješnih driblinga prema naprijed. Činjenica da Tottenham može graditi napad preko njega s jedne strane, a Romera s druge, za ekipu je sjajna. Međutim, ostatak ekipe će morati dobro raditi kako bi sakrio Lengletove mane u obrani.

Lenglet je prošle sezone u potpunosti ispao iz Barceloninih kombinacija. Dio razloga leži u konkurenciji, no dio i u činjenici da bi Lenglet svako malo napravio neki ozbiljan propust. Barcelonu je koštao nekoliko jedanaesteraca, a u brojnim defenzivnim kategorijama je ozbiljno pao. Uz to, radi se o ozbiljno deficitarnom skok igraču.

Conteova formacija može potencijalno sakriti njegove mane. Centralni duo iz veze je jako dinamičan u obrani, dok će pored Lengleta biti i središnji stoper. No visokim izlascima Perišića Lenglet će ostajati na širokom prostoru te će protivnici sigurno tu tražiti svoju šansu. Na Conteu je da poradi na njegovoj defenzivi, kao što je to uspješno napravio sa Sanchezom, Dierom, Daviesom i Romerom.

Posljednji dio slagalice

Prijelazni rok je za Tottenham vjerojatno završen s dovođenjem novog desnog beka. Emerson Royal nije se iskazao kao ozbiljno rješenje, pogotovo ne u ofenzivi, zbog čega bi mogao biti prodan ili posuđen. Matt Doherty je pak na papiru dobro rješenje, no Conte je iz njega nešto izvukao tek u zadnjih par utakmica. Zbog toga je zaključena kupovina Djeda Spencea iz Middlesbrougha.

Mladi Spence je prošlu sezonu proveo na posudbi u Nottingham Forestu te je tamo igrao jako dobro upravo u formaciji koju igra Conte. Radi se o beku s najviše uspješnih driblinga u ligi koji se zna jako dobro pridodavati u završnici. Spence definitivno mora raditi na pozicioniranju te općenito obrambenoj koncentraciji, no radi se o potencijalu koji bi izgledao zanimljivo u Conteovim rukama.

Spremni za borbu na svim frontovima

Pored svih navedenih prinova, Tottenham je uspio zadržati sve ključne igrače od prošle sezone pa sada na svakoj poziciji ima barem dvije opcije. Uz to, zaradio je skoro 40 milijuna eura prodajom Bergwijna i Carter-Vickersa, koji su označeni kao višak, a na prodaju su još i Reguilon i Lo Celso, za koje su zainteresirani klubovi iz Španjolske.

U samo godinu dana bivši sportski direktor Juventusa Fabio Paratici napravio je sjajan posao na tržištu igrača. Dovođenje Bentancura i Kuluševskog na zimu pokazalo se kao pun pogodak, a i za sve trenutne poslove Tottenhamu treba dati najviše ocjenu.

Dok i dalje najveće šanse za osvajanje naslova prvaka Engleske imaju Manchester City i Liverpool, Tottenham je stvorio ekipu na kojoj se oba kluba mogu spotaknuti i koja se može boriti za kup trofeje, ali i za ozbiljan plasman u europskim natjecanjima. Sve su kockice posložene, a optimizam je napokon opravdan.