Čovjek koji je nožem napao Moniku Seleš je mrtav

Foto: Profimedia

GÜNTER PARCHE je mrtav. Čovjek koji je ubio "tenisku nevinost" kada je 30. travnja 1993. tijekom turnira u Hamburgu, u meču protiv Magdalene Maleeve napao i nožem ranio Moniku Seleš. preminuo je u kolovozu prošle godine, otkrili su sad njemački mediji.

Vijest o njegovoj smrti donosi Bild, a prenose je ostali njemački mediji, dodanjući da je Parche zapravo umro prije više od pola godine , nakon što je posljednjih 14 godina proveo u Domu za starije i nemoćne u Nordhausenu. Živio je sam u sobi u tom domu, a posljednja četiri tjedna života proveo u krevetu. Bilo mu je 68.

Kobni događaj zbio se prije 30 godina

Podsjetimo, Parche je dugo planirao događaj koji će promijeniti povijest ženskog tenisa. Tada kao muškarac u kasnim tridesetima već je imao problema jer je uhodio svoju voljenu Steffi Graf, koja posljednjih godina nije znala kako izaći na kraj s pet godina mlađom Seleš.

Njemačka tenisačica imala je 6:4 u međusobnim omjerima, ali tri njene pobjede stigle su u prvoj Monikinoj profesionalnoj sezoni, dok je Seleš tri od četiri ostvarila kad je bilo najvažnije, u Grand Slam finalima. Povrh svega, skinula je Njemicu s vrha WTA liste.

Parche je samo htio pomoći svojoj miljenici da se vrati na vrh pa je iskoristio dolazak Seleš u njihovu zemlju. Tijekom četvrtfinala protiv Magdalene Maleeve, na predahu između gemova, spustio se do prvog reda tribina, odakle ga je od žrtve dijelio samo nepun metar visok reklamni pano. Izvadio je kuhinjski nož i s obje joj ga ruke zario u leđa.

Proglašen psihički neuračunljivim

Stadionom je odjeknuo vrisak. Napadača su smjesta svladali, spriječivši ga da napravi još veću štetu, ali i ovo je bilo više nego dovoljno da ispuni svoj cilj i vrati Graf na vrh svjetskog tenisa. Iako je nožina bila dugačka više od 20 cm, Parche ju je uspio zariti tek centimetar i pol duboko.

Da je pogodio malo bliže kralježnici ili plućima, mogao je paralizirati ili ubiti Seleš. Naposljetku, fizička šteta nije bila velika, rana je zacijelila kroz mjesec dana, ali um nije. Sud je Parchea proglasio neuračunljivim i osudio samo na uvjetnu kaznu uz obvezno psihijatrijsko liječenje. U znak protesta Seleš više nikada nije nastupila u Njemačkoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.