NBA

Curry impresivno postao najbolji NBA strijelac. Srušio sam sebe i izjednačio Jordana

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

STEPHEN CURRY je spektakularno vodio Golden State Warriorse do ključne pobjede, 113:101 protiv Memphis Grizzliesa u zadnjem meču regularnog dijela sezone.

Njome su Warriorsi osigurali Play-In, "doigravanje za doigravanje", u kojem ih čekaju aktualni prvaci LA Lakersi. Prije obračuna s LeBronom Jamesom vođa Golden Statea se povijesnim pothvatima pridružio drugim NBA velikanima. 

Curry je s 46 koševa, među kojima je bilo devet trica, donio Warriorsima šestu pobjedu zaredom. Ova je bila ključna za spas sezone, a Curry je u njoj 38. put od početka sezone postigao 30+ koševa. Za njegovu momčad je posebno važno da je u završnici regularnog dijela, kada su Warriorsi lovili osmo mjesto Zapada za ulazak u Play-In, Curry zabio 30 koševa u 21 od 24 posljednje utakmice. 

Do naslova najboljeg strijelca NBA lige došao je s osobno rekordnih 36 pokušaja iz igre (pogodio je 16) te također rekordna 22 šuta za tricu. Tako je postao najbolji strijelac sezone najjače lige svijeta, pet godina nakon što mu je to uspjelo prvi put u karijeri. Curry se trijumfalno vratio nakon što su mu prošlu sezonu uništile ozljede.

Dvostruki NBA MVP je naslova najboljeg strijelca osigurao nakon što je njegov jedini konkurent Bradley Beal ubacio 25 koševa u pobjedi Washingtona protiv Charlottea (115:110), što je Curryju otvorilo mogućnost da drugi put bude najbolji strijelac NBA lige. 

Curry je regularni dio sezone završio s prosjekom od 32 koša po utakmici nakon što je ranije u sezoni postao najbolji strijelac i asistent u povijesti Warriorsa te preskočio Reggieja Millera na drugom mjestu vječne liste najboljih tricaša lige.

Ove sezone je trice gađao s 42 posto uspješnosti, što je bolje od učinka tijekom njegovih MVP sezona 2015. i 2016. Tako je postavio tricaški rekord za povijest NBA lige. U prosjeku je po utakmici pogađao 5.3 trica, čime je srušio vlastiti rekord od 5.1 tricu po meču.

Curry (33) pridružio se Michaelu Jordanu kao do sada jedinom igraču koji je bio najbolji strijelac lige s toliko ili više godina. Jordan je to 1997/98. uspio dvije godine stariji nego Curry sad, ali i s manje koševa po utakmici (28.7) od Curryja ove sezone. 

Vođa Warriorsa je naslovom najboljeg NBA strijelca za 2020/21. uspio ono što su napravili još samo Kareem Abdul-Jabbar, Wilt Chamberlain i Michael Jordan. Njih četvorica su jedini igrači u povijesti NBA lige koji su više puta osvajali naslove NBA prvaka, najkorisnijeg igrača i najboljeg strijelca lige.