"Da mi je netko u siječnju rekao da će me Dalić zvati, ne bih mu vjerovao"

Foto: Profimedia

DION DRENA BELJO (21) novo je i trenutno najmlađe ime na popisu izbornika Zlatka Dalića za predstojeću završnicu Lige nacija u Nizozemskoj. Mladi Augsburgov centarfor konkurirat će za utakmicu protiv Nizozemske 14. lipnja u Rotterdamu, kao i za potencijalno finale ili borbu za treće mjesto.

Beljo je ovoga siječnja iz Osijeka prešao u Augsburg za tri milijuna eura i instantno se nametnuo u sastavu trenera Enrica Maassena, koji se izuzetno zalagao za njegovo dovođenje. Belji nije trebala pretjerano duga prilagodba pa je u kratkom razdoblju skupio 17 nastupa i 1090 odigranih minuta. Zabio je tri gola i triput asistirao za momčad koja se trenutno bori za ostanak.

Beljo je u 31. kolu majstorskim golom donio vrlo važna tri boda u domaćoj 1:0 pobjedi nad favoriziranim Union Berlinom, a dva kola prije toga pogotkom je donio bod protiv Stuttgarta. Augsburg će se ove subote boriti za ostanak u Bundesligi na teškom gostovanju kod Borussije Mönchengladbach, a nešto će ovisiti i o rezultatima konkurenata poput Stuttgarta, Bochuma i Schalkea. 

Novopečeni reprezentativac jučer je igrao u 4:0 porazu od vjerojatnog prvaka Borussije Dortmund, a istog su mu dana u klubu rekli da je na popisu Zlatka Dalića. U razgovoru za Index Vinkovčanin Beljo otkrio je kako je mislio da je riječ o pretpozivu (kao što je bio slučaj u ožujku) i da jedva čeka trenirati s kapetanom Lukom Modrićem.

Dodao je i kako će biti spreman za U-21 Euro s Hrvatskom, koji se igra u Rumunjskoj i Gruziji od 21. lipnja do 8. srpnja. Hrvatska je u skupini sa Švicarskom, Belgijom i Češkom.

Kada si točno doznao da si pozvan u reprezentaciju?

Danas sam dobio službeni poziv, a nešto su mi jučer rekli treneri u klubu da sam na popisu, ali da pričekam objavu u ponedjeljak. Mislio sam da je to pretpoziv, kao i zadnji put, nisam ih dobro razumio. Danas sam doznao. Iskreno, to je predobar osjećaj i nešto neopisivo, prvi poziv u seniorsku reprezentaciju.

Jesi li očekivao poziv ovako brzo nakon transfera u Augsburg?

Da mi je netko rekao u siječnju da će se ovako brzo dogoditi, ne bih mu vjerovao. Kao i svaki igrač koji igra na određenoj razini, nadaš se da bi mogao dobiti poziv. Ali ne mogu reći da sam očekivao. Iznenađen sam, ali presretan.

Kakva su tvoja početna očekivanja na prvom okupljanju?

Ne razmišljam o nekim očekivanjima. Za mene je čast biti s tim ljudima, legendama hrvatskog nogometa, koji su osvojili srebro i broncu na Svjetskom prvenstvu. Za mene je to velika čast i želim što više vremena provesti s njima.

Imaš li možda tremu s obzirom na to da dolaziš u momčad u kojoj su Modrić, Perišić i Kovačić?

Sigurno da ću imati neku tremu. Pa Modrić... Stvarno mi je bila želja zaigrati s njim jednoga dana. Trenirati s njim bit će nešto prelijepo.

Kakvi su planovi s mladom reprezentacijom i jesi li razgovarao s izbornikom Skočićem uoči Eura?

Iskreno, nisam razgovarao ni s kim iz U-21 reprezentacije, ali vjerojatno je da ću se nakon obaveza u A reprezentaciji spustiti u mladu. Sigurno da želim pomoći na Europskom prvenstvu.

Hoće li ti to skroz skratiti godišnji odmor?

Istina, neću imati odmora. Zadnje 2-3 sezone ne mogu spojiti dva tjedna odmora nakon sezone, no mogu reći da sam navikao.

Što kažu tvoji šefovi i suigrači u Augsburgu na poziv u A reprezentaciju?

Treneri su bili baš sretni, koliko god smo sada u teškoj situaciji. Nismo još osigurali ostanak, situacija nije bajna, ali trenerima je jako drago, pogotovo treneru koji me doveo u Augsburg.

Kako je bilo igrati jučer protiv Dortmunda i je li to doista najbolja njemačka momčad?

Igrao sam i protiv Bayerna i Borussije, stavio bih ih u isti koš. Između njih su odlučivale neke nijanse. Stvarno mislim da će Borussia odnijeti naslov, a jučer smo dobili crveni karton i onda nemaš puno izgleda za neke bodove. Ako osvoje, bit će to zasluženo. 

Je li ti tko čestitao od sadašnjih reprezentativaca na pozivu?

Da, čuo sam se s Ivicom Ivušićem. Napokon ćemo biti ponovno skupa i meni je drago, stvarno smo ostali u dobrim odnosima nakon zajedničkih dana u Osijeku.