francuska - hrvatska 4:2

Dalić složio momčad koju nitko nije očekivao. Sada je svima jasno što treba mijenjati

Foto: EPA

NAKON debakla igre i rezultata u Portugalu, izbornik Zlatko Dalić promijenio je doslovno pola momčadi te na Stade de France istrčao s Filipom Uremovićem i Dariom Melnjakom. Hrvatska je izgubila od Francuske s 4:2 u predstavi s puno boljim pristupom, ali i uz mnogo pogrešaka momčadi koju Dalić priprema za Euro.

Hrvatska je loše reagirala na defenzivnim prekidima i određenim situacijama u obrani, a morala je pokazati bolja rješenja u momentima kada suparnik radi pritisak. 

Iako je nakon gostovanja europskom prvaku išao u goste svjetskom prvaku, Dalić se nije ustručavao da u obranu stavi tri igrača koja međusobno imaju samo sedam nastupa za Hrvatsku, od čega samo tri u natjecateljskim susretima. 

Dalićeva izjava pred Portugal pokazala je da se postavlja kao autsajder

Naime, Filip Uremović (23) je debitirao za Hrvatsku protiv Francuske, Duje Ćaleta-Car (23) je upisao tek šesti nastup za reprezentaciju, dok je Dario Melnjak zabilježio treći nastup koji mu je ujedno bio prvi u natjecateljskim susretima.

Usprkos tome što su preko puta sebe za direktne suparnike imali Moussu Sissoka na kojeg je išao Melnjak, Wissama Ben Yeddera na kojeg je išao Ćaleta-Car i Ferlanda Mendyja protiv kojeg je duele imao Uremović, Dalić se nije ustručavao poslati momčad da izađe visoko i teži igri čovjek na čovjeka umjesto zonskom pristupu, odnosno srednjem bloku kao protiv Portugala.

Pred Ligu nacija je bilo jasno da će ona poslužiti kao priprema za Euro i smjenu sjajne generacije koja je prije dvije godine osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu. Takav pristup Ligi nacija bio je logičan, posebno nakon što je izbornik Zlatko Dalić odlučio odmoriti Luku Modrića i Ivana Rakitića, bez kojih je bilo teško zamisliti Hrvatsku u posljednjih 12 godina.

Stoga, susreti protiv Portugala i Francuske bili su odlična prilika da se potraže nova rješenja i da se vidi koliko Hrvatska može protiv najvećih momčadi kada u sastavu nema Modrića i Rakitića. 

"Nije moglo teže odmah na početku, igramo protiv dva najjača protivnika, protiv europskih i svjetskih prvaka i to na njihovim terenima, a mi u ovom trenutku baš nismo u idealnom stanju za takve utakmice", kazao je Zlatko Dalić najavljujući susrete protiv Portugala i Francuske u Ligi nacija.

Već u toj izjavi moglo se vidjeti da izbornik svoju momčad postavlja u poziciju apsolutnog autsajdera u ovim susretima, a takav pristup vidio se upravo u Portu gdje je Portugal razbio Hrvatsku (4:1). 

Nakon utakmice u kojoj je Hrvatska odigrala toliko loše da je bilo teško zamisliti lošiju predstavu, Dalić je odlučio postaviti se mnogo otvorenije.

Mnogo bolja predstava protiv Francuza

Promjena plana pružila je potpuno drugačije izdanje u odnosu na ono protiv Portugala. Hrvatska je djelovala agresivnije i hrabrije te je bila sasvim ravnopravan suparnik svjetskim prvacima.

Grafika: Sofascore za IndexSport

O tome svjedoči i statistika koja kaže da je Francuska imala 13 udaraca prema golu naspram 11 koliko je imala Hrvatska. Od toga, Francuzi su šest puta šutirali u okvir gola, a Hrvati četiri puta.

Obje momčadi imale su po pet kornera, a Hrvatska je napravila ogromnu razliku u posjedu lopte. Imala je 57 posto posjeda lopte i 86 posto točnost pasova pri čemu je uputila 474 točna pasa. Uz to, Hrvatska je dobila 51 posto duela (ukupno 55), imala je 75 dodavanja u posljednjoj trećini terena.

Francuzi su imali 43 posto posjeda lopte i 80 posto točnih pasova (336 točnih pasova). Dakle, u gostima kod Francuske ispostavilo se da je Hrvatska bez Modrića i Rakitića diktirala tempo i imala inicijativu.

Sve ovo još više dolazi do izražaja kada se usporede brojke reprezentacije Hrvatske protiv Portugala i protiv Francuske.

Broj udaraca protiv Portugala iznosio je pet, točnih dodavanja 356, dodavanja u posljednjoj trećini 51 i broj osvojenih duela 48 (45 posto).

Pozitivna predstava protiv Francuske nije nikakvo iznenađenje ni slučajnost jer Hrvatska naročito u veznom redu i napadu posjeduje igrače koji su sposobni tako igrati, pa čak i onda kada u obrani igraju igrači koji tek skupljaju iskustvo u reprezentaciji. 

Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Ante Rebić, Marcelo Brozović, Mateo Kovačić i Nikola Vlašić su igrači koji imaju odlične završnice sezona u svojim klubovima, a isto se može reći i za Marija Pašalića. Kada se takvi igrači stave u sustav koji odgovara njihovim sposobnostima, onda agresivnost i svježina dolaze usput. 

Tada se vidi da je traženje izgovora u nedostatku agresivnosti nekada ustvari samo bježanje od istine koja kazuje da je izostao adekvatan plan.

Broj nasumičnih ispucavanja se mora smanjiti

Na mnogo bolju predstavu Hrvatske vjerojatno je utjecala i odlična prilagodba na postavku 3-4-1-2 koju su igrali Francuzi. Hrvatska je igrajući čovjek na čovjeka i izlazeći visoko sprječavala Francusku da gradi posjed i duže napade. Momčad Didiera Deschampsa nije imala pravi odgovor na takav pristup Dalićeve momčadi.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ono što je nedostajalo Hrvatskoj i u ovom susretu jeste bolji plan u posjedu lopte. Istini za volju, igralo se mnogo slobodnije i panika nije postojala, ali u momentima kada su Francuzi izlazili visoko i tjerali Hrvatsku na forsiranje dugih lopti, nedostajao je plan kome slati te lopte, odnosno na kojem dijelu terena u tim momentima tražiti višak.

Bilo je očigledno da je Livaković nasumično ispucavao lopte ne birajući točno igrača ili određeni dio terena na kojem će se tražiti izlaz.

To pokazuju i brojke koje govore da je Livaković protiv Francuza poslao 13 dugih dodavanja od čega su samo tri bila točna. Skoro identično je bilo i protiv Portugala kada je poslao 19 dugih lopti, a pogodio samo četiri. U tom segmentu Hrvatska mora pronaći bolja rješenja.

Susret protiv Portugala ispostavio se kao totalni promašaj, ali predstava u Francuskoj može poslužiti proizvod na kojem se može raditi nadogradnja za budućnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.