Dalić: Neprimjerena skandiranja? Nisam ništa čuo

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

HRVATSKA je na osječkoj Opus Areni izgubila od Turske 0:1 u sedmom kolu skupine D kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Odlučujući pogodak postigao je Baris Yilmaz u 30. minuti. Hrvatskoj reprezentaciji to je prvi poraz u skupini te je sada pala na drugo mjesto s 10 bodova. Turska je vodeća s 13, ali i utakmicom više od Hrvatske. Na Euro u Njemačkoj idu dvije prvoplasirane reprezentacije, a Hrvatska će sljedeću utakmicu igrati u nedjelju protiv Walesa u Cardiffu.

U nastavku pročitajte što su nakon utakmice rekli izbornik Zlatko Dalić, kapetan Luka Modrić te Borna Sosa, Dion Drena Beljo, Petar Musa i Lovro Majer.

Dalić: Dugo nismo bili ovako loši

"Čestitam protivniku na zasluženoj pobjedi. Dugo nismo ovako loše izgledali. Nismo bili agresivni, griješili smo. Prvo poluvrijeme je bilo loše. Stajali smo daleko i široko, nismo bili dobro postavljeni ni agresivni. Drugo poluvrijeme smo se podigli, bili smo agresivniji. Zaslužili smo poraz.

Nismo imali nikakve šanse, prvi udarac imali smo krajem prvog poluvremena. Nismo zaslužili ništa više, bili smo nesigurni. Kiks Livakovića? Dogodi se, prije toga nas je spasio par puta. Na sve ostalo se nadovezala njegova pogreška.

Musa i Brekalo? Nisu me razočarali. Cijela momčad je bila loša, svi su griješili u vezi i obrani. Ne možemo govoriti o pojedincima. Petković? I ovo je bio rizik, sam je rekao da može. Pokušali smo s njim, ali nije bilo sreće. Moramo se sabrati nakon svega ovoga pa ćemo vidjeti.

Još smo u igri za prvo mjesto. Ne razmišljam o poretku, vjerujem da će Hrvatska proći. Danas smo bili loši, moramo se pitati zašto. Drugo poluvrijeme smo bolje stajali. Protivnik je dobio na sigurnosti i mirnoći. Dugo nismo bili ovako loši", izjavio je izbornik Dalić.

Dalić: Ne možemo se vaditi na izostanke

Na pitanje o izostancima Ivana Perišića i Andreja Kramarića, Dalić je rekao: Bilo bi glupo vaditi se na to. Nije ih bilo, moramo se okrenuti onome što imamo i dati maksimum. Jednostavno smo bili loši. Oni bi bljesnuli u ovakvim utakmicama i zabili gol, danas ih nije bilo, ali ne vadimo se na to. Moramo vidjeti gdje smo i što smo. Oni će otići jednoga dana i moramo se osloniti na ovo što imamo."

Pitali su ga i o ubačajima sa strane. "Bilo je puno nepotrebnih grešaka i prekratkih paseva i onda se uvukla nesigurnost. Barišić je trebao ići više iza Brekala i tu je falilo centaršuteva i onda klasični centarfor nije imao ono od čega živi.

Kvalitetnija rješenja trenutno nemamo. Nekad smo uspijevali, danas nije išlo. Nešto smo pred kraj igrali, napamet kada je Beljo ušao, ali to je bilo premalo", odgovorio je izbornik. Na Opus Areni čuli su se i ustaški povici grupe navijača. "Neprimjerena skandiranja? Nisam ništa čuo, ne mogu to komentirati", izjavio je Dalić.

Modrić: Poraz nas je uzdrmao, ali nije panika

"Nismo očekivali ovaj poraz, uzdrmao nas je. Turska je zasluženo pobijedila, bila je puno bolja. Bili smo dosta loši, pogotovo prvo poluvrijeme. No, što je, tu je. Moramo se podići, rekuperirati za iduću utakmicu i odigrati puno bolje", rekao je kapetan Luka Modrić, a zatim prokomentirao pogrešku Livakovića kod gola:

"Ne treba sad po nikome... Gol se dogodio kako se dogodio. Greške su dio igre. Livaković je prije obranio tri fenomenalne šanse. Ništa, idemo dalje. Kao što sam rekao, moramo se rekuperirati i pripremiti za Wales. Svaka utakmica je ključna, danas nismo bili pravi i moramo vidjeti zašto je tako bilo."

"Nisu nas iznenadili, znali smo da su kvalitetni, to su pokazali i u prvoj utakmici. Prvi i osnovni razlog je da mi nismo bili pravi, pogotovo u prvom poluvremenu. Drugo smo se podigli, imali šanse, ali sve je to bilo dosta neorganizirano. Ne treba previše dramiti. Nekad se i izgubi, treba protivniku priznati da je bio bolji. Idemo dalje. Protiv Walesa moramo biti puno bolji i ići na pobjedu.

Naravno, imali smo ohrabrujuće razgovore. Nema se što pametno reći. Moramo odigrati bolju utakmicu. Nema panike. I dalje ovisimo o sebi. Čekaju nas teške utakmice, pogotovo protiv Walesa jer nemamo pravo na kiks."

Sosa: Ova ekipa je praktički prvi put igrala zajedno, nije tako lako sve uigrati u 20 dana

"Bili smo favoriti, ali Turska je pokazala dobro lice. Pohvale za njih. Nisu nezasluženo slavili. Moramo analizirati utakmicu i vidjeti što se loše radilo", rekao je Borna Sosa, kojeg su pitali o čemu su igrači razgovarali na poluvremenu i tko je imao riječ u svlačionici:

"Svi smo razgovarali. Znali smo što nismo dobro radili u prvom poluvremenu. Dogodio se malo nesretan gol. Znamo što nam činiti u drugoj utakmici kako bismo se popravili. Može se i nama dogoditi malo lošija utakmica, u zadnjima smo bili na dosta visokom nivou.

Ova ekipa je praktički prvi put igrala zajedno, nije tako lako sve uigrati u 20 dana. Ali nadam se da ćemo se skupiti zajedno. Hrvatska je puno puta pokazala da zna odgovoriti."

Sosa je ovog ljeta došao u Ajax, koji niže loše rezultate. "Jesam, mentalno sam OK. Bila je zbrka i panika u klubu, dogodilo se sve i svašta. Ali klub će se vratiti, ovo je šok svima na početku. Ne sumnjam da će se ubrzo popraviti. Ne, to se ne odražava na moju igru za reprezentaciju."

"Nismo dobro reagirali na duge lopte. Tako smo i primili gol, a Turci su imali jednu šansu i prije. Moram pohvaliti njihovog napadača, bio je moćan i dobro ulazio u duele. Neke su se stvari potrefile. Dogodio se nesretan gol i na kraju smo izgubili utakmicu. Nismo bili ni blizu najboljeg izdanja", dodao je Sosa.

Dominik Livaković je nepotrebno izletio kod pogotka. "Iskreno, nisam čuo njegov komentar. Mislim da je došlo do nesporazuma", odgovorio je Sosa. "Vidjeli smo lijep stadion kakav Hrvatska zaslužuje i dobru atmosferu na njemu", zaključio je Sosa.

Beljo: Zakomplicirali smo kvalifikacije

"Debitirao sam, drago mi je zbog toga, hvala izborniku i navijačima. No rezultat nam ne ide u korist, zakomplicirali smo kvalifikacije. Nismo najbolje ušli u utakmicu, Turci su bili poletni, jači u svakom duelu. Imaju dobre, brze igrače. U drugom poluvremenu imao sam osjećaj da će pasti gol, ali nije. Da, atmosfera u svlačionici nije najbolja, ali idemo dalje, po sva tri boda protiv Walesa.

Wales je blizu. Ova je utakmica bila ključna za Euro, ovo su na mogli biti dvostruki bodovi. No, moramo ovo prihvatiti, rekuperirati se i krenuti dalje", zaključio je Dion Drena Beljo, koji je prvi put igrao za A selekciju Hrvatske.

Musa: Žao mi je što smo razočarali navijače

"Nismo igrali okomito prema naprijed, nismo bili agresivni. Imali smo par dobrih situacija u drugom poluvremenu. Moramo se odmoriti i što bolje pripremiti za Wales", rekao je Petar Musa, pa otkrio kako se osjećao kao starter reprezentacije: 

"Sigurno nije bilo idealno. Izgubili smo pred našim navijačima. Žao mi je što smo ih razočarali. Sve je to nogomet. Moramo podići glavu i što se bolje pripremiti za iduću utakmicu. Pritisak? Nije, igram u velikom klubu, naviknut sam na to. Popravit ćemo se već iduću utakmicu."

Majer: Ovo je lijepa škola, nema razloga za brigu

"Nije bila jedna od naših boljih utakmica, pogotovo početak. Turci su zasluženo poveli, imali još par šansi. Mogli smo i mi zabiti gol. No takva je bila utakmica, idemo se sad koncentrirati na Wales. Mislim da je sve ovo dio nogometa, ne možemo svaki put biti najbolji. Ovo je lijepa škola, nema razloga za brigu", rekao je Lovro Majer.

"Dobro sam se pripremao, sretan sam kako sam ušao. Lakše je kada je zaleđe, a nisi zabio", dodao je, pa zaključio: "Fokusiramo se na prolaz, svi želimo prvo mjesto. Idemo utakmicu po utakmicu. Idemo probati pobijediti u Walesu i uzeti tri boda."

Jarni: Bili smo jako loši

"Turski izbornik Montella dobro je analizirao našu igru. Igrali su presing, bili smo udaljeni od njihovog gola. Bili smo jako loši u prvom poluvremenu, Turci su bili brzi, nisu dopustili da podignemo glavu. Napravili su jako dobar posao", rekao je bivši hrvatski reprezentativac, a danas izbornik mlade selekcije Robert Jarni u studiju Nove TV.

Vojnović: Livaković je potpuno pogriješio

"Užasan ulazak u utakmicu. Pretpostavka da će nas nositi atmosfera bila je promašena, i to neočekivano. Turci su bili nabrijani, stajali su blizu naših igrača. Sudac je dopustio čvršću igru, što je išlo njima na mlin. Čudi me što smo loše ušli u utakmicu, a ne govorim o nogometnim rješenjima. Kao da je bilo više Turaka.

Ima li to veze s pripremom utakmice, ne znam. Ali bilo je jako loše. Hrvatska se podigla u drugom poluvremenu, ali to je bilo kasno. Možda nismo ni zaslužili preokret", dodao je bivši hrvatski veznjak Aljoša Vojnović.

"Ne znam zašto je Livaković izašao kod gola", rekao je Jarni, pa nastavio Vojnović: "Prvo je izvukao odlične situacije, ali kod gola je potpuno pogriješio. Sve je fulao. Moramo pohvaliti reakciju turskog napadača. Savršeno je znao gdje je Livaković, vidio je da je van gola. Jako lijepa realizacija."

"Rekli smo da će Turska igrati bez neke kombinatorike", rekao je Vojnović. "Imali smo problema u duelima. Trebali smo skupljati ničije lopte. No stalno smo mi u prvom poluvremenu bili pod presingom", dodao je Jarni.

Vojnović: Atmosfera mi je bila kilava

"Očekivao sam više od novog stadiona. Atmosfera mi je bila kilava. Da, reprezentaciju ne prate gorljivi navijači, ali očekivao sam više. Očekivao sam parti i dernek, ali na stadionu nisu završili svi koji su htjeli", smatra Vojnović.