Dalić: Nitko se nije toliko nametnuo da bih ga pozvao prije Vlašića

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

HRVATSKA u ponedjeljak od 19 sati igra prvu od dvije prijateljske utakmice u sklopu priprema za Europsko prvenstvo. Protivnik će joj na Rujevici biti Sjeverna Makedonija. Dalić na toj utakmici neće moći računati na Luku Modrića, Marcela Brozovića i Marija Pašalića, koji su ovaj vikend imali klupske obveze. Susret su na konferenciji za medije najavili izbornik Dalić i napadač Andrej Kramarić.

UŽIVO Press konferencija izbornika Zlatka Dalića i Andreja Kramarića

Objavljuje Index Sport u Nedjelja, 2. lipnja 2024.

Ima li se što reći o Modriću a da nije već rečeno?

Dalić: Čestitam Luki na osvojenoj Ligi prvaka, jedan je od rijetkih koji su ih osvojili šest. Priključit će nam se u utorak ujutro i jedva ga čekamo. Poklonit ćemo mu tortu. Nema bolje stvari da nas s takvim motivom i inspiracijom povede na Euro. Ovo što Luka radi je fantastično i primjer svima, pogotovo mladima.

Puno toga smo rekli, ali najjednostavnije je reći da je to najbolji igrač u povijesti hrvatskog nogometa. Nemam što dodati. Hvala mu na tome, hvala mu na svim rezultatima i na svemu što čini za reprezentaciju, hrvatski narod i mene kao izbornika. Real je otpisivao svoju djecu, Ramosa, Casillasa, Raula... Oni nisu završili svoju karijeru tamo. A Luka je dobio tu čast.

Kako ste zadovoljni pripremama?

Dalić: Nemam nikakve primjedbe. Samo da igrači nastave s takvim ritmom i takvim motivom i da ne bude nikakvih ozljeda. Jako dobro rade, puni su motiva i svaki trening je sve bolji. Respektiramo sutrašnjeg protivnika, zamislili smo to kao utakmicu koja će poslužiti kao priprema za Albaniju, igrat ćemo s nešto više ofenzivnijih igrača.

Imamo pravo na šest zamjena. Neke igrače ćemo odmoriti. S Vlašićem nećemo riskirati da igra nakon dva treninga. Perišić će početi, igrat će sat vremena, u dobrom je stanju, jako dobro trenira. I on sam želi da vidimo u kakvom je stanju. Kao što znate, i Kovi je 100. utakmica za Hrvatsku, imat će i on šansu igrati.

Priključuju nam se Brozović i Pašalić sutra tijekom dana, a u utorak smo kompletni. Tada kreće fokus na Portugal i sve što slijedi.

Je li Vlašić spreman za Euro?

Dalić: Dan odluke je 7. lipnja. Htio bih da Nikola ostane s nama. Želim imati ekipu s kojom sam prošao kvalifikacije i tome težim. Sve što smo napravili - napravili smo zbog toga. Ja hoću da je on s nama bio ili ne bio 100% spreman. Treba nam ta kohezija i zajedništvo.

Teško je dovesti na Euro nekoga tko nikad nije bio s nama. Nitko se svojom igrom nije toliko nametnuo da bih ja to učinio. Gledam zasluge, zajedništvo. Nadam se da će Nikola biti dobro i da će nam pomoći te da će do 7. biti u potpunosti spreman, da ne moram mijenjati svoju odluku.

Jeste li Vi pogodili rezultat sinoćnjeg finala?

Dalić: Da, jesam, četvorica su pogodila. Pletikosa, Stanišić i Mario Pašalić telefonom. Vidite koja je to kohezija. Nešto smo zaradili, ali to ćemo mi zajedno potrošiti. Prije Rusije smo Krama i ja nešto pogodili, ali na kraju smo platili više nego što smo zaradili.

Posjetio vas je i premijer...

Dalić: On je službeno tu u Opatiji, u Rijeci. Hvala mu što nas je došao pozdraviti. Poželio je igračima sreću u Njemačkoj. Lijepa gesta, bili smo i kod predsjednika, bio nam je premijer, idemo kod Pape, sve smo pokrili.

Kako ćete dočekati Modrića?

Dalić: Napravit ćemo špalir, dočekat ćemo ga kako spada. Kratko sam ga vidio putem videa. Neka uživa sa svojim dečkima u klubu, imat ćemo priliku i mi ovdje proveseliti se i čestitati mu. Ovo je 13. Liga prvaka zaredom da je igra hrvatski igrač. Nije to realno i nije to normalno da hrvatski nogomet napravi. I Luka, Mandžo, Kova, Raketa... Svi osvajači Lige prvaka.

Slijede pitanja za Kramarića. Luka Modrić osvojio je šestu Ligu prvaka u karijeri. Kolika Vam je on inspiracija?

Kramarić: Baš to, inspiracija za sve nas, a i za one mlade koji tek dolaze. To što on radi je neopisivo. Mislim da će sve nas jako puno naučiti i već nas je naučio, pogotovo nas starije. Tjera nas da ne odustanemo. Prije par dana sam pročitao njegovu možda i najbolju izjavu, on uživa u nogometu i voli nogomet. To te održava spremnim, zdravim i željnim daljnjeg dokazivanja i pobjeda.

Kako ste zadovoljni pripremama?

Kramarić: Sve je super. Svaki trening je odrađen na vrhunskom nivou. Svi smo živi, zdravi i veseli. Znamo što nas sutra čeka. Svaka utakmica je dodatno dokazivanje i spremni smo.

Par riječi o skupini...

Kramarić: Svi znamo u kakvoj smo skupini, najteža je na Euru. Želja je proći dalje i ostati na zemlji. Kasnije je u nokaut-fazi sve moguće. Maksimalan je fokus na prvoj utakmici, trebamo to odraditi pošteno kao i sve zadatke ovih godina.

Jeste li zadovoljni svojom sezonom?

Kramarić: Naravno da sam zadovoljan. Specifična sezona. Mnogi ne znaju neke unutarnje detalje u klubu. Sve je super i pozitivno. Psihički i fizički sam spreman, nemam nikakvih posljedica od sezone. Osjećam se gotovo kao da je početak sezone. Maksimalno sam motiviran i željan.

Par riječi o sutrašnjoj utakmici...

Kramarić: Trener će možda reći nešto više, ali iz perspektive igrača moramo odraditi to maksimalno pošteno i koncentrirano. Svaki trening i svaka utakmica je novo dokazivanje. Najbitnije je ostati zdrav za ono najvažnije što nas čeka.

Je li netko od igrača sinoć pogodio rezultat Lige prvaka, je li bila kakva kladionica?

Kramarić: Mislim da to morate šefa pitati...

Možete li se Vi zamisliti da kao Modrić igrate u 40. godini?

Kramarić: Ne volim odgovarati na takva pitanja jer ne želim zacoprati neke stvari. Volim nogomet i mogu se zamisliti, a hoće li to moje tijelo izdržati, vidjet ćemo. Psihički se osjećam odlično. Ne bih si dao godine koje imam trenutno. I dalje sam motiviran i ništa se nije promijenilo. Luka nas uči time što on radi. Kad znaš da ti se karijera bliži kraju, možda tad daješ još više. Samo da Bog da zdravlja za noge i glavu pa ćemo vidjeti.

Osjeti li se pozitivna nervoza?

Kramarić: Svi očekujemo sjajnu atmosferu, mislim da će nam to biti domaće prvenstvo. Svi se veselimo, ali badava se veselimo ako nećemo biti maksimalno fokusirani na teren. Poznajem Njemačku, neću reći da nema nervoze, ali kada dođe vrijeme da budemo najbolji, mislim da ćemo biti spremni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.