Dalić u problemima, jedan igrač nije trenirao. Ovo su opcije za prvih 11 za Italiju

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija u ponedjeljak u 21 sat u Leipzigu igra ključnu utakmicu 3. kola skupine B Europskog prvenstva protiv Italije. Pobjeda Dalićevoj momčadi garantira drugo mjesto, a u nekoj teoriji može proći i s dva boda. To je scenarij koji nitko u kampu reprezentacije ne želi jer, prema zadnjim izračunima, šanse za prolazak s dva boda su manje od deset posto. U prijevodu, čuda bi se morala poklopiti da Hrvatska ode u osminu finala s dva remija.

I bez te rezervne opcije Dalićeva momčad najavila je da u Leipzigu igra samo na pobjedu. Svi koji su ovog tjedna bili na press konferenciji ponavljali su isto, ali tako su govorili i uoči Španjolske i Albanije pa znamo kako je završilo. Govorili su i da je Hrvatska najbolja kad je stjerana uza zid, pa ćemo vidjeti hoće li se to potvrditi i na ovom prvenstvu.

Obrana primila pet golova u dvije utakmice

Najveći Dalićev problem svakako je obrana. Hrvatska je u prva dva kola primila pet golova i manje-više svaki put kad bi protivnik prešao centar, u Livakovićevom šesnaestercu bila bi panika. Kako trenutačno stvari stoje, Hrvatska će i treći put na ovom turniru krenuti s novim stoperskim parom.

Josip Šutalo je jedini siguran Dalićev izbor, a s njim bi u paru protiv Italije trebao igrati Martin Erlić. U kombinacijama je bio i Domagoj Vida, ali on je napustio subotnji trening bos, s ledenim oblogom oko gležnja i upitno je hoće li biti spreman za Italiju. Joško Gvardiol vratit će se na poziciju lijevog beka, a još se ne zna hoće li na desnom igrati Josip Juranović ili imenjak mu Stanišić.

Puno se govorilo o Marcelu Brozoviću na ovom turniru. Jedan od najvažnijih hrvatskih igrača je dosta van forme i koliko god ga Dalić branio, teško je očekivati da će s njim početi i protiv Talijana.

Je li Sučić rješenje za veznu liniju?

Luka Sučić unio je puno živosti u igru Hrvatske kad god je ušao i on bi trebao početi prije Brozovića. Talijanska vezna linija izgledala je očajno protiv Španjolaca i igrači ritma, poput Sučića i Kovačića, mogli bi Hrvatskoj donijeti možda i ključnu prevagu.

Još manje se zna tko će igrati u napadu, Dalić tu još važe. Ivan Perišić nije ni blizu svog maksimuma i u takvom stanju je vjerojatno bolji izbor da krene s klupe i pokuša nešto donijeti u završnici susreta, bude li potrebe.

Tu bi onda prvi izbor trebao opet biti Andrej Kramarić, koji nije klasično krilo, ali Dalić ga više voli koristiti na poziciji na kojoj se uvlači u sredinu nego iza napadača ili čak u špici. Druga opcija je Luka Ivanušec, ali trenutačno nije izgledno da će se on naći u početnoj postavi.

Dilema na desnom krilu

Dalić još nije odlučio koga će staviti na desno krilo. Lovro Majer bio je jedan od najaktivnijih hrvatskih igrača na ovom turniru, ali tu je i Mario Pašalić, koji jako dobro poznaje talijanske braniče. Pašalić se odlično ubacuje iz drugog plana i mogao bi biti igrač više u fazi napada, što bi nesigurnoj talijanskoj obrani mogao biti problem.

Što se tiče špice, tu je trenutačno u prednosti Ante Budimir. Nakon promašenog penala protiv Španjolske u momčad se vratio Bruno Petković, ali nije puno napravio protiv Albanaca. Kad je u igru ušao Budimir, Hrvatska je zabila dva gola i Osasunin napadač gotovo sigurno će krenuti od prve minute. 

Još jedan trening prije utakmice

Petković je puno korisniji u igri s klasičnim krilima, kad može zadržati loptu i njih proigravati. Ni Kramarić, ni Majer, ni Pašalić nisu takvi krilni napadači, Budimir je u jako dobroj formi i logičnije je da se on nađe u sastavu.

Naravno, sve se to još može promijeniti. Hrvatska će u nedjelju ujutro u Neuruppinu odraditi zadnji trening prije utakmice te će poslijepodne krenuti prema Leipzigu. Dotad bi Dalić trebao imati sasvim jasnu sliku o tome tko bi trebao srušiti Talijane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.