ZLATKO DALIĆ ZA INDEX

Dalić za Index otkrio imena petorice igrača koje uskoro želi u reprezentaciji

Foto: Pixsell / I. Kralj

HRVATSKA reprezentacija kreće u borbu za Svjetsko prvenstvo. Mnogima je ta informacija bila nepoznata dok danas nisu vidjeli popis Zlatka Dalića za naredne kvalifikacijske utakmice protiv Slovenije, Malte i Cipra (u skupini su još Rusija i Slovačka).

Do toga je doveo kaos u rasporedu nakon što je pandemija koronavirusa prije godinu dana stopirala sva sportska natjecanja u svijetu. Kvalifikacije za SP u Kataru počinju samo dva i pol mjeseca prije Europskog prvenstva koje bi Hrvatska trebala otvoriti na Wembleyju protiv Engleske, 13. lipnja u 15 sati. Još se ne zna hoće li i navijačima biti dopušten ulaz, a domaćini se o tome moraju očitovati do kraja tekućeg mjeseca. Podsjetimo da je riječ o ukupno 12 gradova domaćina u različitim zemljama diljem kontinenta, što zvuči nestvarno u pandemijsko vrijeme. No Uefa ne može odustati zbog ugovornih obveza i štete koja bi nastala ako bi se one prekršile. 

Kvalifikacijske utakmice za SP u Kataru bit će ujedno i pripremne utakmice za Euro. Dalić okuplja reprezentaciju nakon četiri mjeseca pauze. Hrvatska je posljednju utakmicu odigrala u studenome prošle godine i izgubila od Portugala na Poljudu. U istom ciklusu izgubila je od Francuske i Švedske te remizirala u prijateljskoj utakmici s Turskom. Razgovarali smo s izbornikom Dalićem koji je danas objavio popis igrača na koje računa na početku kvalifikacija za SP.

Možemo li kazati da je ovaj popis ujedno i sastav Hrvatske za Euro ili možemo očekivati neka iznenađenja?

Ovo je najbolje što Hrvatska trenutno ima, pokriveni smo na svakoj poziciji s dva igrača. Možemo još razgovarati o Marku Rogu koji je na rehabilitaciji te o petorici mladih igrača koji su se nametnuli, ali njih uskoro čeka Europsko prvenstvo U21. To su Gvardiol, Sosa, Moro, Majer i Ivanušec. Nisam ih htio zakidati. Čeka ih veliko natjecanje na kojem imaju šansu za dobar rezultat. Moćna su ekipa i vodi ih sjajan trener Igor Bišćan s kojim jako dobro surađujem. U dogovoru s njim odlučio sam da je tim mladićima mjesto na Euru U21. Kod nas možda neće odmah biti u prvom planu, dok su u mladoj reprezentaciji oni nositelji igre. Nadam se da će napredovati i postići dobar rezultat. Uskoro ih očekujem u A reprezentaciji.

Gledajući posljednje izvedbe, je li skoku iz juniora među seniore trenutno najbliži Borna Sosa koji na poziciji lijevog beka u Stuttgartu igra izvrsno i privlači pažnju? Sportski direktor Stuttgarta kazao je danas da ga mladi hrvatski reprezentativac podsjeća na Davida Beckhama, dijelite li i vi taj stav? 

Da, on je već trebao biti u A reprezentaciji ali je suspendiran zbog crvenog kartona i mora propustiti dvije utakmice. U mladoj reprezentaciji zamijenit će ga Bradarić koji bi također bio kod nas da nije takva situacija. Razmišljali smo da priključimo Sosu kad mu istekne suspenzija, ali mlade u trećoj utakmici na Euru čeka Engleska. Nisam tip koji gleda samo sebe i ne mogu Bišćanu uzeti važne igrače pa ih onda staviti u drugi plan za rezervu. Dogovorili smo se da je najbolja odluka da idu na Euro za mlade, to je šansa koju im ne mogu oduzeti. Oni su budućnost Hrvatske i uskoro ih očekujemo u A reprezentaciji.

U reprezentaciju se nakon dvije i pol godine vraća Šime Vrsaljko. Što od njega očekujete nakon borbe s ozljedom i dugog oporavka? 

Jako nam je nedostajao, u svakom smislu, na terenu i u svlačionici. Očekujem i nadam se da će biti zdrav i spreman. Ne očekujem da odigra sve tri utakmice, znam da još nije na toj razini, ali njegov povratak već je veliki plus za Hrvatsku.

Na popisu je ponovno i vratar Lovre Kalinić koji je zadnju utakmicu za reprezentaciju odradio protiv Mađarske u ožujku 2019. godine. Hrvatska je izgubila, Kalinić je bio najveći tragičar, ali kasnije smo doznali da je branio ozlijeđen. Mjesto prvog vratara Hrvatske odmah je zauzeo Dominik Livaković, a Kalinić se nije mogao nametnuti jer je ostao i bez minutaže u klubu. Kada ste i zašto odlučili opet pozvati Kalinića? 

Kale je viceprvak svijeta, bio je stalni član Hrvatske i nikad ga nisam otpisao. Čekao sam da se vrati u akciju. Tražio je izlaz iz Aston Ville, bio je bez minutaže i bez rješenja na vidiku. Rekao sam mu da ću ga zvati nazad čim se to promijeni, sve drugo nije imalo smisla. Kada je došao u Hajduk i počeo nastupati u kontinuitetu, to je bilo to. Nemamo vremena za eksperimente, trebaju mi igrači s kojima znam na čemu sam. Možemo pričati o Kahlini koji je napravio transfer iz Gorice ili o Ivušiću iz Osijeka, ali ograničeni smo vremenom.

Vrijeme očito ne predstavlja problem za Luku Modrića. Kako komentirate njegovu činjenicu da s 35 godina i dalje napreduje te iz utakmice u utakmicu dokazuje zašto je jedan od najboljih igrača na svijetu? 

Što bih ja mogao reći o Modriću, a da već nije rečeno? Sjetite se što je rekao kad smo se plasirali na Euro. Odmah je poručio da živi za turnir na kojem će još jednom pokušati ostvariti uspjeh s Hrvatskom, to je postao njegov cilj. Dio te priče su i mladi igrači u reprezentaciji kojima želi pomoći da stasaju. Njegov motiv je ogroman, ali to je samo jedan od elemenata. Da nije tako brz, snažan, koncentriran, energičan, ozbiljan i posvećen treningu, niti bi imao mjesto u Realu niti bi ostao dio reprezentacije. Rekao je da će se povući kad više ne bude mogao igrati na visokoj razini i kad ga izbornik više ne bude trebao. To mi sada zvuči kao daleka budućnost. Hrvatska s Modrićem i bez njega nije ista reprezentacija niti će ikada biti. 

Jeste li komunicirali s Rakitićem otkako igra u Sevilli? 

Jesam, komunicirali smo preko poruka više puta. Nismo se dotaknuli reprezentacije. Htio sam čuti kako se osjeća, je li zdrav i sretan. Bio je to prijateljski razgovor i ništa više. Poštujem njegovu odluku o odlasku iz reprezentacije. Zauvijek ću mu biti zahvalan jer je od mene napravio viceprvaka svijeta, dok je cijelu Hrvatsku učinio sretnom zemljom, barem na neko vrijeme. 

Kada pogledate popis koji ste danas iznijeli pred javnost i navijače, vidite li na njemu nešto što vas brine? Koja je najveća slabost te ekipe? 

Ne muči me ništa, iako znam da je svima ostao gorak okus nakon Lige nacija i poraza koje smo doživjeli. Bili smo u lošem stanju, a igrali smo protiv najboljih igrača svijeta, Mbappea i Ronalda. Za nas su to bile preteške utakmice i nismo mogli biti konkurentni u tom trenutku. Ne želim se vraćati u prošlost, ne želim negativnosti. Čvrsto vjerujem imenima koja su na popisu i stojim iza njih. To je najbolje što imamo. 

Poslali ste pretpoziv Kristijanu Lovriću, donedavno vodećem strijelcu HNL-a. Jeste li razgovarali s njim o mogućnosti igranja za reprezentaciju BiH koja mu se otvorila? Ako je ta priča točna, što radi na vašem popisu? 

Dobio je pretpoziv za reprezentaciju Hrvatske jer je to zaslužio. Skrenuo je pažnju na sebe, ali ima nesreću da na njegovoj poziciji u reprezentaciji imamo Perišića, Oršića, Rebića, Brekala... Sjajno smo pokriveni, ali Lovrića sam ipak stavio na širi popis jer ne mogu ignorirati ono što sam od njega vidio na terenu. Hoće li Lovrić čekati svoju šansu, u to ne mogu niti želim ulaziti. Pozvao sam ga kao rezervu u slučaju ozljeda. Zaslužio je biti na širem popisu, a sve drugo nije pitanje za mene. Ne bavim se istraživanjem porijekla pojedinih igrača. Zanima me jesu li ti igrači dovoljno kvalitetni za Hrvatsku.

Kako komentirate kvalitetu igre u hrvatskom prvenstvu i smatrate li da Osijek može biti prvak?

Liga već dugo nije bila ovako neizvjesna i kvalitetna. Gledamo dobre utakmice, uz puno golova i dobrih poteza. Hrvatski nogomet je u ekspanziji, a kvaliteta HNL-a porasla je zbog novih travnjaka koje smo izgradili klubovima. Dobar travnjak je osnovni preduvjet za ozbiljnu ligu, ali Hrvatska je na tome stala. Nemamo stadion, a trebali bismo ga imati u svakom gradu. Nismo gledateljima omogućili uživanje u dobroj igri jer na stadionu nemaju udobnost. Zamislite kako bi izgledala utakmica Istre i Šibenika, na kojoj je palo pet golova, da se igra na pravom stadionu i pred velikim brojem kamera? Cijela liga bi dobila dimenziju više. Što se tiče borbe za naslov, mislim da će ona trajati do samog kraja. Ne bih ulazio u detalje i prognozirao tko će biti prvak, ali vjerujem da ćemo gledati dramatičnu borbu Dinama i Osijeka. 

Gdje će ubuduće igrati reprezentacija, s obzirom na to da Maksimir nije uporabljiv?

Utakmice protiv Malte i Cipra igramo u Rijeci. Armeniju smo planirali ugostiti u Osijeku, ali tu se nešto zakompliciralo oko smještaja. Nisam upućen u detalje. Ne želim više govoriti o stadionu, dosadan sam. Govorim o lošim uvjetima još od finala Svjetskog prvenstva. To nam je bila velika šansa da se pokrenemo i nađemo rješenje, ali Hrvatska nije iskoristila povijesni uspjeh reprezentacije. Ako Slovenci i Albanci mogu napraviti stadion, ako Mađari mogu izgraditi stadion i sebi i nama, valjda bi to onda trebala moći i Hrvatska. A Hrvatska, nažalost, ne može napraviti ni livadu. To me žalosti jer je nogomet napravio puno za Hrvatsku. Kad sam vidio da nakon rezultata na SP-u opet nećemo ništa napraviti po pitanju infrastrukture, jako sam se razočarao. Više to ne očekujem niti se bilo čemu nadam. 

Što biste poručili navijačima uoči okupljanja reprezentacije?

Poručujem im da nam jako fale. Okupljamo se nakon četiri mjeseca, to je jako dug period.  Čeka nas puno nepoznanica i puno posla. Nemam osjećaj da počinju kvalifikacije za SP, ali presretan sam jer ćemo konačno biti skupa. Volio bih da gledatelji mogu biti uz nas, posebno kad gledamo unaprijed prema Europskom prvenstvu. Nadam se da će odluke domaćina ići u tom smjeru jer bez navijača to jednostavno nije to. Europsko prvenstvo je veliko i posebno natjecanje, ali strah me da neće izgledati tako ako tribine budu prazne. Nema draži bez publike, mi se veselimo zbog navijača i oni nas guraju naprijed. Sve drugo nema smisla, ali nadamo se da će i to brzo proći. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.