LIGA PRVAKA

Smrt majke i poraz u finalu Lige prvaka: Dan kad je svijet plakao s Canizaresom

Foto: EPA

GODINU dana nakon što je Valencia u finalu Lige prvaka od Real Madrida poražena 3:0, momčad s Mestalle ponovno je uspjela napraviti veliki podvig. Odigralo se to na današnji dan prije točno 19 godina. 

Stigla je do finala Lige prvaka drugu godinu zaredom, a s druge je strane ovaj put bio još jedan europski gigant - njemački Bayern. Španjolska momčad je uraganski krenula i to se isplatilo već u trećoj minuti.

Andersson je završio na podu i igrao rukom u šesnaestercu, a to je značilo penal. Loptu je uzeo kapetan Mendieta i sigurno zabio za vodstvo Valencije. Nakon toga je zamalo došlo do izjednačenja, ponovno nakon penala. Angloma je u šesnaestercu nepromišljeno srušio Effenberga, a sudac Jol drugi je put dosudio penal. 

Smrt majke

Loptu je u ruke uzeo Mehmet Scholl, koji je promašio. Santiago Canizares ga je pročitao i nogama ostavio svoju momčad u vodstvu. Ipak, na poluvremenu su doznali vijest koja će prelomiti to finale.

Canizaresu je umrla majka, ali nije želio prestati braniti. Odlučio je povesti svoju momčad prema tom toliko željenom trofeju. Izašao je na teren uplakan, a u 50. minuti dočekao ga je još jedan šok.

Hitzfeld je u igru uveo Janckera, nakon čije je akcije Carboni igrao rukom, a Jol je dosudio treći penal na utakmici. Ovaj put loptu je uzeo Effenberg i poslao Canizaresa u stranu, a loptu u gol. 

Lutrija penala

Ipak, skupio je Santiago misli u produžecima i uspio odvesti svoju momčad sve do lutrije penala. Ondje je sve krenulo sjajno za Valenciju. Sergio je prebacio gol, dok je Mendieta bio hladan kao i prvi put. 

Zatim je pogodio Salihamidžić, ali pogodio je i Carew. Zickler je izjednačio, a Zahovičev dobar udarac još je bolje pročitao Kahn i vratio sve na početak. Ukazao se tada još jednom Canizares i obranio udarac Anderssona, a Valencia je imala priliku otići do velikog vodstva. 

Carboni je odlučio silovito pucati po sredini gola, Kahn je krenuo u stranu, ali je u posljednji čas rukom odbio loptu u prečku i tako spasio Bayern velikog zaostatka. S druge je strane bio Effenberg, koji ne može promašiti s bijele točke.

Utjeha protivnika

Baraja je zabio nakon njega, ali ubrzo je Canizaresa prevario Lizarazu. Za Valenciju je onda zabio Kily Gonzalez, a Linke je probio Canizaresa. Pellegrino je lošim udarcem omogućio Kahnu da oduzme kolegi titulu heroja i rasplakao je Canizaresa.

Igrači Bayerna krenuli su slaviti, a Kahn je usred slavlja shvatio što se dogodilo Canizaresovoj majci te je otišao do kolege i tješio ga u vjerojatno najtežem životnom trenutku. Snimka je obišla svijet, a i danas, 19 godina kasnije, mnogima može izmamiti suze na oči. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.