Danas je ždrijeb Eura. Evo tko prijeti Hrvatskoj i što sve trebate znati

Foto: EPA, Profimedia

EUROPSKO PRVENSTVO u Njemačkoj održat će se od 14. lipnja do 14. srpnja 2024. godine. Na turniru će nastupiti 24 reprezentacije podijeljene u šest skupina po četiri, a raspored po skupinama bit će određen ždrijebom koji je na rasporedu u subotu od 18 sati. Prijenos izvlačenja skupina bit će na HRT-u 2 i na internetskoj platformi HRTi, uz uvodnu emisiju koja će početi 15 minuta ranije.

Hrvatska je u trećoj jakosnoj skupini

Hrvatska reprezentacija osvojila je drugo mjesto u kvalifikacijskoj skupini D sa 16 bodova, jednim manje od Turske. Euro u Njemačkoj bit će joj 13. veliko natjecanje od 15 mogućih, odnosno šesto uzastopno Europsko prvenstvo. Momčad izbornika Zlatka Dalića nalazi se u trećoj jakosnoj skupini s Nizozemskom, Škotskom, Slovenijom, Slovačkom i Češkom, što znači da s njima sigurno neće biti u skupini Eura.

Hrvatska ne može izbjeći neku od nogometnih sila iz prve jakosne skupine: Njemačku, Portugal, Francusku, Španjolsku, Belgiju ili Englesku. Iz druge će joj na putu biti netko iz kruga u kojem se nalaze Mađarska, Turska, Rumunjska, Danska, Albanija i Austrija.

Posljednja je četvrta jakosna skupina s nekoliko kvalitetnih reprezentacija. U njoj su Italija, Srbija i Švicarska, a naknadno će upasti tri reprezentacije koje će mjesto izboriti kroz dodatne kvalifikacije. Kroz mini-turnire do Eura mogu: Wales, Finska, Poljska i Estonija, zatim BiH, Ukrajina, Izrael i Island te Gruzija, Luksemburg, Grčka i Kazahstan. Više o dodatnim kvalifikacijama pročitajte ovdje.

Tko je u kojoj jakosnoj skupini?

Prilikom kalkuliranja o lakšoj ili težoj grupi, nije pitanje samo kakve će protivnike Hrvatska izvući već i u koju će je skupinu kuglice smjestiti. Najpoželjnije skupine su B i E, jer njihovi pobjednici u osmini finala idu na najbolje trećeplasirane iz drugih skupina, a drugoplasirani iz tih skupina u osminu finala također idu na drugoplasirane reprezentacije.

Reprezentacije će u grupnoj fazi igrati u najviše dvije zone, a njih pet se neće micati iz jedne. Idealna pozicija za Hrvatsku bila bi C2, jer bi sve utakmice igrala na jugu zemlje. Hrvatski nogometni savez objavio je kako od 1. prosinca kreće druga faza prodaje ulaznica za Euro, o čemu više saznajte ovdje.

Kada govorimo o izgledima Hrvatske, brončane reprezentacije s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Kataru, kladionice je postavljaju kao devetog favorita Europskog prvenstva. Koeficijent da će Hrvatska u Njemačkoj otići do zlata je 25. 

Stadioni i njihov kapacitet:

Berlin - Olympiastadion - 74.461
München - Allianz Arena (Fussball Arena München) - 70.076

Dortmund - Signal Iduna Park (BVB Stadion Dortmund) - 65.849
Stuttgart - MHPArena (Stuttgart Arena) - 54.906
Gelsenkirchen - Veltins-Arena (Arena AufSchalke) - 54.740
Frankfurt - Waldstadion (Frankfurt Arena) - 54.697
Hamburg - Volkparkstadion - 52.245
Düsseldorf - Merkur Spiel-Arena (Düsseldorf Arena) - 51.031
Köln - RheinEnergieStadion (Cologne Stadium) - 49.827
Leipzig - Red Bull Arena (Leipzig Stadium) - 42.959

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.