DANSKA - AUSTRALIJA 1:1 Dancima presudio VAR

Foto: EPA

DANSKA i Australija međusobni su ogled drugog kola grupe C u Samari okončale podjelom bodova (1:1).

Remi najviše pogoduje Francuskoj jer bi eventualnim trijumfom nad Peruom ovjerila plasman u osminu finala.

Furiozan start Danaca

Početak utakmice, kao i veći dio prvog poluvremena, pripao je Dancima. Djelovali su raspoloženije i razigranije u odnosu na rezervirane i skromne Australce. Nametnuli su se pa su organiziranu igru kapitalizirali već u 7. minuti nakon predivne akcije koju je okrunio Eriksen još ljepšim golom. Vrijedi spomenuti i Jorgensenovu asistenciju koja je bila servirana kao na pladnju.

Sredinom prvog dijela meča Australija se opustila. Smirila je loptu, povezala linije i taktički se primicala zgusnutoj Danskoj. Dominacija Danaca počela je jenjavati pa su ubrzo pali u podčinjeni položaj.

Poulsen ponovno u ulozi tragičara

Australci su izjednačili nakon jedanaesterca koji je smireno u 38. minuti realizirao kapetan Jedinak. Najstrožoj kazni prethodila je Poulsenova ruka koja je dosuđena nakon pregleda videotehnologije. Poulsen je i protiv Peruanaca skrivio penal, također dosuđen nakon primjene VAR-a. Jedinak je, pak, realizacijom penala postao drugi najučinkovitiji strijelac australske reprezentacije na svjetskim prvenstvima s tri pogotka, dva manje od vodećeg Cahilla.

Konkretnija Australija ostala bez pobjede

U drugom dijelu meča omjer snaga bio je izjednačen. Ipak, Australija je dominirala na polju posjeda i prigoda. Danska je na momente djelovala pasivno i bezidejno pa Australija može žaliti za trobodom kojim bi do konca grupne faze bila konkurirala za osminu finala koju je posljednji put izborila prije 12 godina u Njemačkoj.

Utakmica je protekla u duhu korektnosti. Glavni sudac Antonio Mateu Lahoz dosudio je tek 12 prekršaja (Danska 7, Australija 5) i podijelio dva žuta kartona (Danska).

Danci su s bodom na prvom mjestu s četiri, a Australci na trećem s jednim bodom. 

Na rasporedu posljednjeg kola grupe C ogledi su Danske i Francuske (26. lipnja) te Australije i Perua (26. lipnja).

Grupa C križa se s grupom D, u kojoj se nalazi Hrvatska.

Rezultati by SofaScore

TIJEK UTAKMICE

DANSKA - AUSTRALIJA 1:1 (1:1)

DANSKA (4-3-3): Schmeichel, Kjaer, Christensen, Dalsgaard, Stryger, Delaney, Eriksen, Schone, Jorgensen, Yurary, Sisto

AUSTRALIJA (4-2-3-1): Ryan, Milligan, Behich, Risdon, Sainsbury, Mooy, Jedinak, Rogic, Leckie, Kruse, Nabbout

90' + 3' UTAKMICA JE ZAVRŠILA PODJELOM BODOVA

90' Tri su minute sudačke nadoknade

88' Arzani i Milligan ubilježili su dvije istaknute prigode

85' žuti karton za Sista

82' Irvine umjesto Rogica

75' Australija je izvršila i drugu zamjenu. Prisilno je zamijenjen Nabbout zbog ozljede ramena. Zamijenio ga je Juric

71' Australija je unutar minute dvaput zaprijetila, ali Rogic i Mooy nisu donijeli preokret  

68' Cornelius je zamijenio Jorgensena, a Arzani  Krusea

66' obje reprezentacije oprezno kombiniraju

63' nekoliko se Danaca zagrijava za ulazak u igru

62' Veći posjed lopte i dalje je u nogama Australaca (55 %) 

61' Utakmica je izuzetno korektna. Na ogledu je viđeno tek devet prekršaja (Danska 5, Australija 4)

59' Braithwaite je zamijenio Poulsena koji je skrivio jedanaesterac i koji će zbog žutog kartona propustiti meč s Francuzima

57' Na rasporedu posljednjeg kola grupe C (26. lipnja) ogledi su Danske i Francuske te Australije i Perua

53' posjed lopte u korist je Australaca (52 % - 48 %) 

51' Danci su tražili penal, ali sudački tim procijenio je kako nema temelja za najstrožu kaznu

46' Australija se u Rusiju također plasirala nakon doigravanja. U azijskim kvalifikacijama zauzela je treće mjesto iza Japana i Saudijske Arabije. U baražu se susrela sa Sirijom koju je izbacila u produžecima uzvratnog meča (1:1, 2:1)

46' Danska se na Svjetsko prvenstvo u Rusiji plasirala nakon drugog mjesta u europskim kvalifikacijama. Poljska je bila prva s 25 bodova, odnosno s pet bodova više od Danske koju su slijedile Crna Gora (16) i Rumunjska (13) te Armenija (7) i Kazahstan (3). U baražu se Danska susrela s Irskom koju je naposljetku izbacila ukupnim rezultatom 5:1 (0:0, 5:1)

46' Australci su u Zapadnoj Njemačkoj 1974. eliminirani u grupi. U Njemačkoj 2006. plasirali su se među 16 najboljih reprezentacija, a u Južnoafričkoj Republici i Brazilu ponovno su ispali nakon grupne faze.

46' Danci su na Svjetskom prvenstvu u Meksiku 1986. izborili osminu finala. U Francuskoj 1998. plasirali su se u četvrtfinale, a četiri godine kasnije u Južnoj Koreji i Japanu u osminu finala. U Južnoafričkoj Republici ispali su već nakon grupne faze. Na Mundijalima su upisali osam pobjeda, dva remija i šest poraza (27:24) 

46' Krenulo je drugo poluvrijeme. Nema momčadskih promjena ni u australskoj ni u danskoj reprezentaciji 

***

45' + 2' Kraj prvog poluvremena

45' Utakmica je produljena za dvije minute sudačke nadoknade

41' PRIGODA ZA DANSKU! Poslije niskog centaršuta Sainsbury umalo je postigao autogol, ali Ryan je refleksno reagirao 

39' Danska posljednjih desetak minuta ne igra na razini kakvu je prikazala na početku utakmice

38' GOOOL! JEDINAK JE BIO PRECIZAN ZA IZJEDNAČENJE!

37' PENAL ZA AUSTRALIJU! POULSEN JE POGOĐEN U RUKU! SUDAC JE ODLUKU DONIO NAKON GLEDANJA VIDEOTEHNOLOGIJE! POULSEN JE KAŽNJEN ŽUTIM KARTONOM. PENAL JE SKRIVIO I PROTIV PERUA, TAKOĐER NAKON PRIMJENE VAR-a! 

29' Danska reprezentacija vrijedna je 259,3 milijuna eura, čak 209,05 milijuna eura više negoli australska selekcija koja je procijenjena na 50,25 milijuna eura. Najvredniji Danci su Christensen (Chelsea, 40 milijuna eura) i Eriksen (Tottenham, 80 milijuna eura). Najskuplji Australci su Mooy (Huddersfield, 10 milijuna eura) i Ryan (Brighton & Hove Albion, 8 milijuna eura)

26' Australci su se naočigled oslobodili pritiska, pa opuštenije igraju i kreiraju šanse

24' PRIGODA ZA DANSKU! Jorgensen je u naletu nakon centaršuta glavom promašio izglednu prigodu

21' Australija se u svoj povijesti na svjetske smotre također plasirala u pet navrata (Zapadna Njemačka 1974., Njemačka 2006., Južnoafrička Republika 2010., Brazil 2014., Rusija 2018.)

20' Danska se u svoj povijesti na svjetske smotre plasirala u pet navrata (Meksiko 1986., Francuska 1998., Južna Koreja i Japan 2002., Južnoafrička Republika 2010., Rusija 2018.)

18' Rijetko se Australci probijaju na dansku polovicu

11' Danci kombiniraju, Australci se brane

7' GOOOL! DANSKA JE POVELA ERIKSENOVIM GOLOM KOJEM JE PRETHODILA IZVRSNA AKCIJA! U NEKOLIKO SU POTEZA DANCI IZIGRALI AUSTRALSKU OBRANU TE JE ERIKSEN NEOBRANJIVO POENTIRAO POKRAJ NEMOĆNOG RYANA!

5' Leckie je opasno, ali previsoko zapucao glavom nakon ubačaja iz kuta

4' Australija se još nije nametnula, pritisnuta je na svojoj polovici

2' Danska je, iako bezopasno, zaprijetila nakon prvog kornera na utakmici

1' Na rasporedu posljednjeg kola grupe C (26. lipnja) ogledi su Danske i Francuske te Australije i Perua

1' U prvoj rundi grupne faze Danska je pobijedila Peru s 1:0. Premda na jedvite muke, Australija je protiv Francuske izgubila s 1:2

1' Glavni sudac utakmice Antonio Mateu Lahoz označio je početak utakmice

Rezultati by SofaScore

Danska je u prvom kolu svladala Peru s 1:0. Dojam je kako su Peruanci bili prilično bolja momčad, čak su promašili i jedanaesterac, te ih je tek loša završnica stajala boljeg rezultata.

Pogodak je, na asistenciju Eriksena, postigao Yussuf Poulsen. Pobjedom bi najvjerojatnije i osigurali drugi krug. Jedina solucija u kojoj to ne bi bio slučaj jest ona da Peru svlada Francuze i Australce, a Francuska njih u posljednjoj utakmici u grupnoj fazi. Time bi se zatvorio krug između te tri reprezentacije, a odlučivala bi gol-razlika. 

S druge strane, Australci su izvrsno parirali favoriziranoj Francuskoj, te su nesretno izgubili s(p)retnim pogotkom Pogbe na samom kraju utakmice čime su potvrdili dojam o sebi kao izrazito tvrdoj i neugodnoj momčadi. Porazom bi se oprostili od Rusije u grupnoj fazi, remijem bi zadržali teoretske šanse za prolaz, dok bi pobjedom napravili apsolutnu pomutnju u grupi. 

Danski izbornik rekao je što moraju raditi protiv Australije.

"Moramo Eriksena više uključiti u igru nego protiv Perua. On je naš ključni igrač, čovjek koji može rješavati utakmice. Znamo da će protivnik biti usredotočen na njega, ali on je na to naviknuo u Premiershipu."

Australski izbornik Bert Van Marwijk, koji je Nizozemsku odveo do finala prije 8 godina, smatra kako su Danci po nečemu i bolji od Francuza.

"Fizički su iznimno moćni, imaju puno visokih igrača. Igrali smo protiv Francuske koja ima više talenta i kreativnosti, ali za mene su Danci više momčad nego što su to Francuzi."

Ove reprezentacije dosad su se susrele u tri (prijateljske) utakmice, a Danci vode u pobjedama s 2:1.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.