Deset najboljih nogometnih kupovina i zašto baš oni

Foto : Hina

JESENSKI dio europske sezone je gotov, a često je dovoljno baš toliko kako bi se moglo evaluirati koji su klubovi pobjednici bitke koja se odigrala tijekom prijelaznog roka. Lista od 10 najboljih kupovina napravljena je temeljem kriterija odnosa kvalitete i cijene te procjene koliko je neki igrač trenutačno napravio razliku za ekipu, kao i koliko bi mogao to činiti u budućnosti.

Stoga, deset najboljih kupovina ovoga ljeta...

10. Iago Aspas (28), napadač, Celta Vigo

- Kupili ga za 5,3 milijuna eura iz Seville.

- Postigao 10 golova i 2 asista u 17 ligaških i kup utakmica. Jedan od glavnih razloga zašto je Celta na četvrtom mjestu Primere uz 31 osvojen bod u 16 utakmica.

9. Thomas Lemar (20), ofenzivni vezni, Monaco

- Kupili ga za 4 milijuna eura iz Caena.

- Sa samo 20 godina gotovo se ustalio u prvoj momčadi. U 11 prvenstvenih utakmica postigao tri gola i dva asista. Potvrdio se kao izniman dribler.

8. Petr Čech (33), golman, Arsenal

- Kupili ga za 14 milijuna eura iz Chelseaja.

-  U 23 utakmice, koliko je branio za Arsenal, čak je 11 puta uspio očuvati mrežu praznom. Na vratima drugoplasirane ekipe koja je primila najmanje golova u Premiershipu (14 u 17 utakmica).

7. Nikola Kalinić (27), napadač, Fiorentina

- Kupili ga za 5,5 milijuna eura iz Dnipra.

- u 24 službene utakmice postigao 14 golova i pet asista. Drugi strijelac Serie A i jedan od glavnih razloga zašto je Fiorentina osvojila 35 bodova u 17 kola i zasad je na trećem mjestu.

6. Jonathan Tah (19), stoper, Bayer Leverkusen

- Kupili ga za 7,5 milijuna eura iz HSV-a.

- Odigrao 90 minuta svih 17 prvenstvenih utakmica za Bayer. Zasad u mladoj njemačkoj reprezentaciji, uskoro vjerojatno u seniorskoj. Za iznimnu visinu i građu (194 cm, 95 kg) nevjerojatno pokretan i sjajno čita igru (3,5 presječene lopte po susretu).

5. Jeison Murrilo (23), stoper, Inter Milano

- Kupili ga za 8 milijuna eura iz Granade.

Inter je vodeća momčad talijanskog prvenstva, koja je dosad kasirala samo 11 golova u 17 utakmica. Koliko je Murrilo dobar i važan za ovu ekipu vidjelo se vrlo jasno protiv najjačih protivnika - Juventusa i Rome. Niti u jednoj od te dvije utakmice Inter nije primio pogodak, a čitava logika njihove obrambene igre kreće iz sredine terena gdje tempo nameće Gary Medel, koji se onda pretače u silno agresivan stil i izlaske stopera gdje je malo tko bolji od Murrila. S obzirom da Inter pokušava upravo tim stilom igrati cijele sezone, relativno niski (182 cm), ali nevjerojatno pokretni i agresivni Murrilo ključ je njihove obrane. I to samo s 23 godine.

4. Yohan Cabaye (29), vezni igrač, Crystal Palace

- Kupili ga za 13,9 milijuna eura iz PSG-a.

Cabaye je jednostavno predobar igrač da bi igrao u klubu kakav je Palace, ali ovoga ljeta im se pružila prilika da ga dovedu i oni su je iskoristili, pošto je PSG imao veliko čišćenje. Time su dobili čovjeka koji je gotovo pa redovito francuski prvotimac i nekoga tko je već odigrao 40 utakmica za Tricolore, a ima i iskustvo Premiershipa iz vremena kada je bio u Newcastleu. Šesto mjesto i osvojenih 29 bodova gotovo da je isključivo njegova zasluga. On nije samo postigao pet golova dosad i svojom igrom prema naprijed učinio sve druge boljima, nego je i pravi šef obrane u veznom redu i jedan od tek nekoliko igrača u Premiershipu koji imaju preko tri osvojene i presječene lopte po susretu. Bez njega, Palace je vjerojatno ekipa koja se bori za opstanak. S njim, bore se za Europu. Trenutačno vjerojatno nema igrača u ligama petice koji toliko individualno znači za svoju momčad.

3. N’Golo Kante (24), zadnji vezni, Leicester City

- Kupili ga iz Caena za 9 milijuna eura.

Iako u Leicesteru svi pričaju o dvojicu Mahrez-Vardy u tom klubu postoji i dobro uhodani defanzivni pogon koji upravo omogućuje da ova dvojica i drugi ofenzivno orijentirani igrači dobivaju lopte u povoljnim pozicijama te u trenucima kada obrana nije potpuno namještena. Prvi u redu obrambenog bedema baš je omaleni Francuz, koji je jedini igrač u ligama petice koji ima preko četiri osvojene i presječene lopte po susretu. Vidi se kako svojom energijom i agresivnošću vuče obrambenu veznu liniju prema naprijed i koliko protivnicima stvara problema prilikom izgradnje igre. U posljednjih deset utakmica, tijekom kojih je Leicester upisao osam pobjeda i dva remija, Kante je odigrao svih 900 minuta i pritom često bio najbolji igrač na terenu. Defanzivno svakako najbolji.

2. Kingsley Coman (19), krilni napadač, Bayern Munchen

- Posudili ga iz Juventusa za 7 milijuna eura, uz opciju kupnje za dodatni 21 milijun u roku od dvije godine.

Sve ono što se o njemu godinam pričalo, ove je jeseni potvrđeno. Juventus će još dugo žaliti što će dobiti ‘samo’ 28 milijuna eura za igrača koji već sada vrijedi vjerojatno 100 milijuna, s obzirom na ono što je odigrao sa samo 19 godina. Vjerojatno niti u Bayernu nisu mislili kako će Coman ovako brzo postati ovako važan, ali ozljede Robbena i Riberyja uvjetovale su da krilne pozicije zauzmu Coman i Douglas Costa (koji nije na ovoj listi samo kako ne bi bila dvojica iz Bayerna). U 15 je utakmica Bundeslige i Lige prvaka postigao četiri gola i sedam asistencija, a s 3,5 uspješnih driblinga po susreta spada u samu europsku elitu. Već je sada zaslužio poziv u francusku reprezentaciju, a ako se nastavi razvijati mogao bi biti prava zvijezda Eura.

1. Julian Weigl (20), zadnji vezni, Borussia Dortmund

- Kupili ga iz Munchena 1860 za 2,5 milijuna eura.

Vrlo je nezahvalno uspoređivati igrače jedne s drugima, ali dosta je fascinantno koliko Weigl na terenu djeluje gotovo pa identično kao Sergio Busquets. Ista statura, ista lakoća kretanja i čitanje prostora, ista sigurnost u predaji lopte i kvaliteta u skoku. Iako je njegov španjolski kolega u svemu tome i dalje za pola klase ili klasu bolji, Weigl s 20 godina može narasti i ‘viši’ od Busquetsa, koji je najbolji defanzivni vezni igrač generacije. U novom sistemu Thomasa Tuchela, koji je pomirio ‘simfoniju’ Pepa Guardiole i ‘heavy metal’ Jurgena Kloppa, Borussija se puno više uzdaje u kontinuirani posjed lopte i koncentrirani pritisak, kojeg kombiniraju sa zonom. Da bi to mogli imaju najboljeg playmakera današnjice u liku Gundogana, ali i savršenog zadnjeg veznog koji može držati postotak točnih dodavanja čak i oko 95 posto (a da pritom ne daje samo alibi lopte), može dobivati zračne duele te pokrivati jako puno prostora kada stvari zaguste. A sve to može sa samo 20 godina, a koštao je samo 2,5 milijuna eura!

Vrijedi također spomenuti: Paulo Dybala, Dmitri Payet, Lucas Digne. Antonio Rudiger, Johannes Geis, Douglas Costa, Filipe Luis, Ferreira-Carrasco, Angel di Maria.

>>> Index donosi analizu u suradnji s portalom Tribina.hr. 

Tribina.hr je otvorena zajednica i pokret stručnjaka i fanova okupljenih oko ideje dubinskog proučavanja svih bitnih sportskih događanja

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.