Dinamo bi nakon Svjetskog prvenstva mogao prodati zvijezde. Evo kako će izgledati

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija ušla je u drugo polufinale Svjetskog prvenstva zaredom. U utakmici protiv Brazila, koju je dobila 4:2 na penale, ključnu ulogu odigrali su Dinamovi igrači. Nevjerojatni Dominik Livaković upisao je 11 obrana i onda u raspucavanju skinuo penal Rodrygu, a gol za 1:1 u 117. minuti zabio je Bruno Petković na asistenciju Mislava Oršića nakon što su obojica ušli s klupe.

Dinamovi igrači, a osobito Dominik Livaković, u Kataru su skrenuli pozornost na sebe i teško je očekivati da Dinamo nijednog od njih neće prodati u zimskom prijelaznom roku. Najveće šanse, da ne kažemo da je to gotova stvar, za transfer ima Dominik Livaković, koji je u najužoj konkurenciji za najboljeg golmana turnira.

Pravo vrijeme za prodaju Livakovića

Dinamo nema ništa protiv toga da proda svojega golmana. Za njega je ovog ljeta ili prošlog mogao dobiti najviše desetak milijuna eura, ali nakon ovakvih predstava na SP-u Livakovićeva cijena je porasla.

Dinamo bi ga pustio za 15-ak milijuna eura, koliko očekuje da bi za njega mogao dobiti. Livaković je uvijek bio za transfer, ali ne u bilo koji klub, nego u onaj u kojemu mu je jedinica zajamčena i koji se za nešto bori kako u prvenstvu tako u Europi.

To je u Dinamu imao sve ove godine, ali sad je, s 27 godina, u idealnoj dobi da napravi jedan pravi transfer. Dinamo mu neće raditi probleme ako dobije zadovoljavajuću ponudu, što bi vrata prve momčadi onda otvorilo Ivanu Nevistiću.

Dinamo ga je od Rijeke kupio u siječnju prošle godine za tri milijuna eura pa ga prvo posudio nazad Rijeci, a kasnije i Lokomotivi. Nevistiću su 24 godine i u idealnoj je dobi da postane prvi golman, zbog čega je i doveden.

Šutalo ovisi o transferu Gvardiola

Josip Šutalo sjajno je igrao u Ligi nacija i očekivalo se da će imati veću minutažu na SP-u, ali to se nije dogodilo. Imao je nesigurnije utakmice u Ligi prvaka i Dalić se odlučio za Dejana Lovrena, što se pokazalo dobrim potezom. 

Šutalov eventualni transfer povezan je s onim Joška Gvardiola. Naime, još je ljetos navodno načelno dogovoreno da Šutalo ide u Leipzig ako Nijemci prodaju Gvardiola. Leipzig je imao dogovor s Chelseajem oko tog transfera, ali sad ima puno više opcija nakon što Gvardiol briljira u Kataru.

Nije pitanje hoće li ga Leipzig prodati, nego kad, a nije nemoguće da se to dogodi već u zimskom prijelaznom roku. Bila bi to dvostruka korist za Dinamo jer mu pripada 20 posto od razlike sljedećeg Gvardiolovog transfera, a za Šutala bi dobio između 15 i 20 milijuna eura.

Oršić ostaje

Eventualnim odlaskom Šutala trebala bi se popuniti rupa u zadnjoj liniji. Jedan stoper kod Čačića je sigurno Dino Perić, a uz njega bi onda u nastavku sezone igrao najvjerojatnije Kevin Theophile-Catherine, iako nije nemoguće da se Čačić odluči i za Lauritsena.

Mislav Oršić je prije godinu dana bio jednom nogom u Burnleyju, ali je transfer na kraju priče stopiran. Najveća Dinamova zvijezda dobila je životni ugovor u Maksimiru, u kojem zarađuje nešto više od milijun eura po sezoni. Oršić bi eventualno razmislio o ponudi nekog velikoga kluba, ali ona je malo vjerojatna budući da će 29. prosinca napuniti 30 godina. Oršić ostaje u Dinamu.

No vrlo lako bi mogao otići Bruno Petković. Njega Dinamo pokušava prodati već dulje, ali interesa skoro da nije bilo. U igri je bio Krasnodar, od kojega je Petković tražio preveliku plaću, a isto je bilo i s jednim klubom s Bliskog istoka koji je navodno nudio skoro tri milijuna dolara godišnje plaće, ali je Petković tražio pet.

Ovako bi Dinamo mogao izgledati nakon SP-a:

Odigra li dobro do kraja SP-a, na kojem će Hrvatska u svakom slučaju igrati još dvije utakmice, Petkovića će Dinamo prodati. Ponuda koja bi zadovoljila klub je negdje između pet i deset milijuna eura, koliko bi dobrim igrama u Kataru Petković mogao navući. Petković želi otići, Dinamo ga želi prodati i, ako ponuda dođe, tu problema neće biti.

Njegovim odlaskom pravu priliku u Dinamu konačno bi dobio Josip Drmić, koji je na početku ove sezone stigao kao spasitelj, ali nije igrao koliko su očekivali i on i navijači. I on je predobro plaćen (blizu milijun eura) da bi igrao epizodne uloge. Dobro će se odmoriti uoči nastavka sezone i, ako se ukaže prilika, predvodit će Dinamov napad u obrani titule prvaka.