Evo koliko će hrvatski klubovi zaraditi od Svjetskog prvenstva

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija u subotu u 16 sati protiv Maroka igra utakmicu za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Momčad Zlatka Dalića je tako drugi SP zaredom ostala na turniru do samoga kraja, od čega velike financijske koristi imaju hrvatski klubovi čiji igrači su u kadru reprezentacije.

Najviše od svih klubova HNL-a zaradit će Dinamo koji je u Katar poslao petoricu igrača - Dominika Livakovića, Josipa Šutala, Mislava Oršića, Brunu Petkovića te Sadegha Moharramija koji je bio u sastavu Irana. Klubovi za svakog igrača dobiju po 10.000 dolara za jedan dan proveden na SP-u. U prijevodu, Dinamo samo od toga dobiva 50.000 dolara po danu za svoje igrače u Kataru.

FIFA plaća 10.000 dolara po danu za svakog igrača

Taj iznos FIFA isplaćuje sve dok je određena reprezentacija u turniru, a klubovima se kompenzira i činjenica da su igrači morali i na kratke pripreme prije turnira. U prijevodu, FIFA od 14. studenog do zadnjeg dana boravka reprezentacije na SP-u klubovima plaća 10.000 dolara po danu provedenom u Kataru za svakog igrača.

Osim toga, određeni iznos dobiju i klubovi u kojima je igrač sa SP-a igrao u 2021. i 2022. godini. Osnovni iznos koji će klubovi dobiti za svakog igrača hrvatske reprezentacije je 370.000 dolara. Tako će Dinamo za četiri hrvatska reprezentativca dobiti 1.48 milijuna dolara, a tome treba dodati i 180.000 dolara za Moharramija koji je s Iranom ispao u skupini.

Dodatnih 330.000 dolara Dinamo bi trebao dobiti za igrače koji su u zadnje dvije godine igrali u klubu, a to su Lovro Majer, Joško Gvardiol i Kristijan Jakić. Ukupna Dinamova zarada iznosit će oko dva milijuna dolara.

Hajduku 370.000 dolara

Hajduk će za nastup Marka Livaje dobiti 370.000 dolara, a dobio bi još toliko da se Lovre Kalinić nije ozlijedio i propustio Katar. Isti iznos za nastup Ivice Ivušića dobit će Osijek, a Istra će zaraditi 157.000 dolara jer su u Puli igrali Josip Šutalo i velški reprezentativac Dylan Levitt.

Za iznos konkurira i Lokomotiva u kojoj je australski reprezentativac Fran Karačić bio do 13. siječnja 2021. godine. Kalendarski može ući u tu kategoriju, ali tad se zbog korone nisu igrale nikakve utakmice pa je moguće da FIFA to neće uvažiti.