Intervju: Nikola Jurčević

Dinamo ima povijesno skup problem. Kako ga riješiti?

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

DINAMO je u petak u 1. kolu SuperSport HNL-a teškom mukom pobijedio Lokomotivu 3:2 golom Luke Menala u 91. minuti. Dinamo je gubio 2:0, ali je uspio okrenuti susret te je pobjednički ušao u novu sezonu nakon što je prije tjedan dana u SuperSport Superkupu pobijedio Hajduk na penale.

Hrvatskog prvaka već u utorak čeka prvi europski ispit protiv makedonskog Shkupija u 2. pretkolu Lige prvaka, u kojem je Dinamo ogromni favorit i sve osim uvjerljive pobjede bilo bi veliko iznenađenje. Sezona je tek počela i momčadi tek ulaze u formu, ali Dinamo dugo nije imao ovako jak kadar u odnosu na konkurenciju u SuperSport HNL-u. 

Drmić slomio Lokomotivu, Ljubičić bio mogao biti jedna od najboljih Dinamovih kupnji

Momčad je istovremeno dovoljno jaka da i u Europi može napasti ozbiljniji rezultat, a novi igrači Josip Drmić i Robert Ljubičić pokazali su se odličnim akvizicijama. Drmić je protiv Lokomotive zabio dva gola, a Ljubičić bi mogao biti jedna od najboljih Dinamovih kupnji u zadnjih nekoliko godina.

"Prerano je išta ozbiljnije komentirati ili kritizirati, ali svi vide kakvu Dinamo ima momčad. Igrači su dovedeni ciljano i moje mišljenje je da bi se i ona momčad koja sjedi na klupi borila za naslov prvaka u HNL-u", kaže nam Nikola Jurčević i nastavlja:

"Prijelazni rok je odrađen odlično i potpuno je logično ovo što Čačić radi, a to je smanjenje kadra na oko 25 igrača koji su u planu trenera za ovu sezonu. Je li to najjača momčad unazad nekoliko godina, tek ćemo vidjeti jer je letvica ove sezone postavljena vrlo visoko i očekivanja su velika."

Dinamo je protiv Lokomotive gubio 2:0, a gostima je još jedan gol bio poništen prije nego što je Drmić ušao u igru i brzo zabio dva gola. Nije to bila najbolja Dinamova izvedba, ali je Čačićeva momčad pokazala karakter i uspjela je okrenuti susret.

Susret je prelomio Josip Drmić, koji je ušao nakon drugoga gola Lokomotive i pokazao da može igrati u paru s Petkovićem. To je trenutačno najveća debata kod svih Dinamovih navijača: Treba li igrati Drmić ili Petković, ili obojica?

"To je kao Čačićeva slatka briga, ali ona vrlo lako može postati glavobolja. Mislim da se Čačić neće strogo odlučiti za jednu od te dvije opcije, nego da će kroz sezonu kombinirati postavu s obojicom od prve minute ili jednim na klupi, a jednim u početnom sastavu. Ta polemika će ići u nedogled, ali Drmić i Petković su protiv Lokomotive pokazali da mogu zajedno", kaže Jurčević i nastavlja:

"Ključno je kod obojice zadržati motivaciju i fokus i izbjeći frustraciju ako će jedan počinjati, a drugi sjediti na klupi. Oni su jako dobri igrači, ali će biti Dinamovi aduti samo ako profesionalno prihvate situaciju kakva god ona bila. Dinamo je to, drama se lako napravi ako nešto ne funkcionira kako navijači očekuju i tu će Čačić morati biti jako mudar iako je već pokazao da momčad vodi jako dobro i inteligentno."

Najveći problem je lijevi bek

Kod Krznara i Kopića prošle sezone su lijevog beka igrala čak devetorica različitih igrača. Dolaskom Roberta Ljubičića ta brojka se zaokružila na deset. To je nevjerojatan podatak uzme li se u obzir da je samo na toj poziciji Dinamo u zadnje dvije godine doveo čak tri igrača, Čabraju, Štefulja i Bočkaja. Petar Bočkaj trebao je biti taj, ali se on dosad u Dinamu nije najbolje snašao.

"Jedini problem koji Dinamo ima je pozicija lijevog beka. Ako ćemo gledati realno, Bočkaj je prije krilni igrač nego klasični lijevi bek, ali Dinamo je na krilima pokriven. On je najbolji u zadnjoj trećini terena i njegova prava uloga je puno ofenzivnija od onoga što sad igra. Bočkaj je doveden kao skupo pojačanje i trebao je biti, da malo karikiramo, Dinamov Marcelo, ali se to nije dogodilo.

On je prvenstveno ofenzivni igrač,  i to jako dobar, za kojeg u momčadi na krilima trenutačno nema mjesta, a u obrani će uvijek imati problema kad naleti na neko brzog krilnog napadača. Sad je tu i Ljubičić, koji je pokazao da može pokrpati tu poziciju, ali bi logičnije bilo da se na lijevom beku koriste dva lijeva beka i da bude zadovoljan njihovim solidnim učinkom.

Ne možeš na svakoj poziciji imati Drmića ili Ademija. Nije Dinamo jedini, taj problem imaju i najveći svjetski klubovi i ne treba od toga raditi dramu. Štefulj nije još dobio dovoljno prilika i to možda stvara i frustraciju kod tih igrača, kad vide da umjesto njih igraju igrači kojima to nije primarna pozicija. Gube samopouzdanje, treba im kontinuitet i trebat će ih istrpjeti", smatra Jurčević.

Nesiguran nastup Theophilea

Protiv Lokomotive je također nesiguran bio Kevin Theophile-Catherine, čiji riskantan pas je rezultirao vodećim golom Lokomotive. Popis kikseva francuskog stopera sad je već poduži u zadnjih pet godina koliko je u Maksimiru.

"Mi smo takvi da pamtimo samo kikseve, ali se istovremeno zaboravlja da je on godinama bio stup Dinamove obrane i igrač uz kojeg su mladi stasali. Theophile je jedna od najboljih Dinamovih kupnji. Kad je dolazio, bio je iznad nivoa HNL-a i pomogao je razvoju Šutala, Lauritsena ili Perića.

No malo je ostario, kiksao je u nekim važnim utakmicama i na sebe je navukao negativni publicitet. To i tako iskusnom igrači naruši samopouzdanje, ali on je i dalje sjajan igrač kad je na svojem nivou. Njegovo vrijeme polako završava, ali se prelako zaboravljaju sve one dobre utakmice koje je odigrao", kaže Jurčević.

Ljubičić oduševio

Bivši Dinamov trener i igrač oduševljen je Robertom Ljubičićem, koji je stigao iz bečkog Rapida za 2.5 milijuna eura i praktički ga je nemoguće izbaciti iz prve momčadi nakon što je odigrao samo dvije utakmice za Dinamo.

"Meni on izgleda kao da može odigrati dvije utakmice u komadu. Nevjerojatno je lagan, prepun je samopouzdanja i ima energiju poput Arijana Ademija. Grize, bori se, ne staje, a to su kvalitete koje momčad odmah prepozna. Uostalom, u prvom službenom nastupu je bio na popisu izvođača penala protiv Hajduka, a to vam puno govori.

Sigurno će biti korisniji kao osmica ili šestica u veznoj liniji. Rekao je da će on igrati što god treba, a to je pravi stav i pokazuje da je riječ o odličnom karakteru i pozitivnom dečku. Osim toga, jako je mlad i Dinamo od njega može dugo imati koristi", zaključio je Jurčević.