Dinamo je odbio tri ponude za Sučića. Evo gdje je zapelo

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U MAKSIMIRU je u ljetnom prijelaznom roku jako prometno. Već su došli Marko Pjaca i Raul Torrente, sljedećeg tjedna trebao bi stići stoper Samy Mmaee, na čekanju je i transfer Juana Cordobe oko kojega će se Dinamo još morati malo pomučiti. Prate se još neki igrači, a prodaje, zasad, nema.

Ne zna se što će biti s Brunom Petkovićem, kojega zainteresirani klubovi do ponedjeljka mogu dobiti za diskontnu cijenu od 2.5 milijuna eura, koliko mu iznosi klauzula. Za to vrijeme čeka se neka astronomska ponuda za Martina Baturinu jer jedino za takvu može otići iz Dinama, ali je u međuvremenu došla "nemoralna" ponuda za Petra Sučića.

Za Dinamova 20-godišnjeg veznjaka jako je zainteresiran novi talijanski prvoligaš Como. Klub, koji privremeno vodi slavni Cesc Fabregas, Sučića vidi kao prvotimca i na njegovom transferu radi već tjednima.

Talijani poslali tri ponude, Dinamo je sve odbio

Talijani su prvo ponudili pet milijuna eura plus milijun eura bonusa, na što su se u Maksimiru nasmijali. Como je nakon toga povisio ponudu na 7+1 i postotak od buduće prodaje, nakon čega je Sučić doslovno počeo pakirati kofere očekujući da će Dinamo to objeručke prihvatiti. Igraču se ideja da tako rano igra važnu ulogu u klubu iz Serie A jako svidjela i, što se njega tiče, spreman je za transfer.

No, Dinamo je i to odbio da bi Como ponudu povisio na osam milijuna eura, milijun eura bonusa i postotak od prodaje. Klub na novu ponudu nije odgovorio, ali Sučić, kako doznajemo, za iznose u tim gabaritima ni pod razno nije na prodaju. Dinamo za njega očekuje puno više.

U Comu jako dobro znaju da je Dinamo ljetos prodao standardne prvotimce i etablirane igrače Dominika Livakovića i Luku Ivanušeca za 6.5 odnosno osam milijuna eura. Talijani neće ići do neba sa svojim ponudama, a veliko je pitanje može li Dinamo očekivati bitno veće ponude za Sučića.

Uopće nema sumnje da se talentirani veznjak istaknuo sjajnim igrama u prošloj sezoni, u kojoj je praktički slučajno prošlog ljeta završio na pripremama. Već je bila dogovorena njegova posudba u Maribor, ali je propala jer su Slovenci tražili deset posto od buduće prodaje, što je nemoguće kad je riječ o posudbi u drugu državu.

Fantastično iskoristio priliku

Sučića je na pripreme poveo Igor Bišćan i imao je sreće da je njega naslijedio Sergej Jakirović, koji je jako dobro bio upoznat s njegovim kvalitetama. Jakirović je forsirao Sučića i malo koji igrač u novijoj povijesti Dinama je tako dobro iskoristio svoju šansu.

Prometnuo se u jednog od glavnih Dinamovih igrača, u drugoj polusezoni je igrao jako važnu ulogu, a to mu je osiguralo i pretpoziv Zlatka Dalića za Europsko prvenstvo. Dinamo ga je u međuvremenu nagradio povećanjem ugovora prvo na 5000, a onda i na 10.000 eura mjesečno, uz stalni rast plaće vezan za nastupe. Njegova plaća i dalje je među najmanjima u momčadi.

Como je jedini klub koji je ozbiljno zainteresiran za njega i njihova ponuda jedina je koja je došla u Maksimir. No, u Dinamu su očito uvjereni da za Sučića mogu za godinu ili dvije dana dobiti znatno više, ali klub takvom odlukom ulazi u ogroman rizik.

Novo Dinamovo vodstvo želi racionalizirati potrošnju i smanjiti troškove čitavog pogona što treba pohvaliti. Nema više ogromnih ugovora za klince od 16 li 17 godina, nema ni za velike potencijale poput Marina Šotičeka, kojemu Dinamo nije želio popustiti pred zahtjevima, a nema ni razbacivanja na transfere.

Nerealni ugovori su prošlost

U klubu su šokirani spoznajom da Petar Bočkaj, koji je plaćen astronomskih 2.7 milijuna eura, ima ugovor od 550.000, a Mahir Emreli od čak 650.000 eura godišnje. Gleda se kako da se uštedi na svakom koraku i s te strane nije baš najjasnije zašto je Dinamo odbio, objektivno, ogromnu ponudu za Sučića.

Koliko god Sučić odigrao jako dobru sezonu, ipak je riječ o klincu od 20 godina, koji u nogama ima tek 40-ak utakmica za Dinamo. Jako malo klubova Dinamova ranga bi tako lako odbijalo takve ponude za takvog igrača, osobito u situaciji u kojoj mora uložiti novac u momčad da pokuša uhvatiti UEFA-ine milijune u Ligi prvaka.

Lijepo je da Dinamo cijeni Sučića, ali nerealno je očekivati da će za njega dobiti preko deset milijuna eura. A za godinu ili dvije dana, što se kaže, bog zna što će se dogoditi. Ne bi Sučić bio ni prvi ni zadnji koji je zablistao, a nakon toga pao i za njega više nije bilo ponuda ni blizu onih koje Dinamo sad tako lako odbija.

U Dinamu se pozivaju na racionalnost. Odbiti ovakvu ponudu je iracionalno

Sučića je prije dvije godine platio 200.000 eura, na njegovu plaću je dosad potrošio sitniš i sve skupa je u talentiranog veznjaka uložio jako malo. Čitava Comova ponuda je za Dinamo manje-više čista zarada.

U trenutku u kojem za igrače iz HNL-a nema nikakvih ponuda, a Dinamo važe hoće li za nekoga platiti 1.5 ili 1.7 milijuna eura, jako hrabar potez je spustiti rampu za ovakav transfer. Tek ćemo vidjeti je li bio i pogrešan. Trenutačno izgleda baš tako.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.