Dinamo je ove sezone pogodila povijesna nesreća

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

SVAKI trener gotovo će uvijek vrtjeti istu mantru, bilo prema medijima ili prema igračima - ždrijeb nije važan, svakoga treba pobijediti. Pogotovo su tome treneri skloni u eliminacijskim ciklusima Lige prvaka ili u završnicama svjetskih prvenstava, gdje slijedi i dodatak kako više nema slabih.

Istina je, nema slabih, ali potpuna je neistina da je svejedno kakav je ždrijeb - jer ima jakih i jačih. Negirajući to, treneri se u osnovi ponašaju racionalno jer ne žele poslati pogrešnu poruku prema igračima i unaprijed stvarati bilo osjećaj lagodnosti s jedne ili alibi s druge strane.

Međutim, čak i najbanalnija analiza otkriva vrlo jasnu, gotovo jednostavnu istinu: ždrijeb je važan. A ove sezone ždrijeb Dinamu ne samo da nije naklonjen nego je situacija i potpuno suprotna. Dinamov je europski ždrijeb doista nemilosrdan.

Dinamo je uvijek favorit 

Dinamo je, gledajući posljednjih pet sezona, kada je imao prilično sličnu financijsku i kadrovsku situaciju te mjesto nositelja, pet puta bio u sličnoj poziciji što se plasmana u Ligu prvaka ili Europa ligu tiče. Prosječno očekivanje za plasman u Ligu prvaka je pomalo osciliralo, ali kada se prilagode tečajevi na kladionicama te analitička očekivanja vezana za ELO protivnika, šanse su iznosile između 30 i 45 posto, ovisno već o varijacijama u ždrijebu. 

Tako je Dinamo 2018./19. prvo lako prošao Hapoel Ber Sheevu i Astanu, dvije momčadi protiv kojih je bio ogroman favorit, pa je poslije toga od Young Boysa tijesno izgubio u dvije utakmice, kada su šanse za prolaz bile podijeljene.

Godinu poslije, Dinamo je prvo kao ogroman favorit prošao Saburtalo, pa je kolo poslije kao prilično velik favorit bio bolji i od Ferencvarosa. U posljednjem je pretkolu Dinamo prošao Rosenborg, protiv kojeg je također bio favorit, nešto više nego blagi. To je ujedno bio i najbolji Dinamov ždrijeb, prema kojem je Dinamo bio na tek nešto manje od 50 posto šanse za prolazak u skupinu Lige prvaka.

Sezonu nakon došla je korona i stvari su se promijenile. Igrala se samo jedna utakmica te je Dinamo imao nesreće da je oba puta morao igrati u gostima. Dinamo je u drugom pretkolu dobio najneugodnijeg protivnika, rumunjski Cluj, koji je prošao tek boljim izvođenjem jedanaesteraca, pa je kolo poslije toga u jednom kolu morao igrati protiv Ferencvarosa u Mađarskoj. Dinamo je ispao kao blagi favorit te se kasnije plasirao u Europa ligu, gdje je imao najlakši mogući zadatak - u jednoj utakmici kod kuće pobijediti estonsku Floru. 

Dvije posljednje sezone samo potvrđuju pravilo

U dvije prethodne sezone stvari su nastavile sličnim tijekom. Dinamo je prije dvije sezone prvi put morao igrati i prvo kolo, gdje je kao neprikosnoveni favorit prvo prošao Valur, te je poslije toga kao razmjerno velik favorit prošao i ciparsku Omoniju, i to prilično glatko. Kolo nakon toga Dinamo kao favorit prolazi protiv varšavske Legije, ali se propustio plasirati u Ligu prvaka protiv Sheriffa kao prilično velik favorit. I te su sezone Dinamove ukupne šanse bile tek nešto manje od 40 posto.

Dinamo je prošle sezone ponovo igrao Ligu prvaka, tako što je prvo vrlo teško, ali kao ogroman favorit prošao makedonski Škupi, pa je poslije toga kao umjereni favorit prošao Ludogorec. U posljednjem kvalifikacijskom kolu Dinamo je nakon produžetka u drugom susretu prošao Bodo/Glimt kao blagi favorit. 

Kada se sve zbroji i oduzme, Dinamove prosječne šanse za proći do Lige prvaka kroz tri (a jednom kroz četiri) kola iznose između 35 i 40 posto, a osciliraju od nešto manje od 30 do gotovo 50 posto iz sezone u sezonu.

Dinamo je ostvario očekivanja

U tom smislu, dva plasmana u skupine Lige prvaka u pet sezona čak su blago i učinak iznad očekivanja za Dinamo, a pritom treba i pohvaliti činjenicu da je Dinamo svaki put dohvatio barem skupine Europa lige. Najveće Dinamovo ispadanje bilo je, dakako, ono od moldavskog Sheriffa, u dvoboju u kojem je zagrebački klub bio otprilike 65-postotni favorit, a dvoboj je završio ukupnom pobjedom Moldavaca 3:0.

Također je zanimljivo da je Dinamo u svim dvobojima, osim protiv Young Boysa, u posljednjih pet sezona bio barem blagi favorit, a osim protiv Švicaraca najmanja je razlika bila u jednoj utakmici u Rumunjskoj protiv Cluja, u dvoboju koji gotovo da je bio postavljen u omjer 50-50. Nije to bilo toliko do snage klubova koliko do činjenice da se igrala jedna utakmica, i to na gostovanju u Rumunjskoj. 

No ove su se sezone stvari promijenile. Dinamo, doduše, niti u jednom dvoboju još nije bio postavljen kao autsajder, ali gotovo će se sigurno dogoditi situacija u kojoj će Plavi morati odigrati dva susreta u kojima neće biti favorita. A prvi takav je onaj protiv AEK-a.

Dinamo u novoj situaciji

Ove sezone, za razliku od većine prošlih, ždrijeb je prema Dinamu bio doista nemilosrdan. Od četiri ekipe protiv kojih je Dinamo mogao igrati u drugom pretkolu, lošija bi varijanta bio Maccabi Haifa, ali Astana je - osim što je relativno ozbiljan protivnik za dotičnu fazu natjecanja - ujedno i jedno od onih putovanja koja dodatno iscrpljuju ekipu. Dinamo se tu, kako je nedavno potvrđeno, dokazao kao favorit na nešto više od 80 posto s dvjema pobjedama.

Međutim, Dinamo je poslije toga izvukao AEK, najtežeg mogućeg protivnika u narednom kolu, te poslije toga Antwerpen, također najtežeg protivnika za nositelja u posljednjem pretkolu Lige prvaka. I dok bi ta situacija još i bila usporediva s onom iz 2020., činjenica da bi Dinamo mogao igrati protiv Sparte u kvalifikacijama za Europa ligu čini ovu sezonu najgorom dosad po Dinamo.

Ekstremno ozbiljni protivnici

AEK iz Atene grčki je prvak koji u svojim redovima ima nekoliko grčkih reprezentativaca, prokušanih igrača i bivših reprezentativaca te igrača koji su igrali ili igraju na najvišem nivou. Grčki je koeficijent za europska natjecanja usporediv s hrvatskim, baš kao što je AEK-ova momčad usporediva s Dinamovom. Zato i ne treba čuditi da hrvatski prvak prije prve utakmice nije bio favorit, nego su kladionice davale jednake šanse grčkom prvaku, slično kao kad je Dinamo igrao protiv Young Boysa. 

Ako Dinamo prođe tu grčku prepreku, na putu do Lige prvaka ga čeka belgijski prvak Antwerpen, koji je do krune došao u potpuno šokantnom posljednjem kolu prošle sezone. Njegova je momčad spoj odličnih mladih igrača koji su činili kralježnicu bilo mlade belgijske ili nizozemske selekcije, uz nekoliko poznatih internacionalaca poput Tobyja Alderweirelda ili Chidere Ejukea.

To je vrlo opasna ekipa koja je osvojila naslov prvaka u teškoj konkurenciji, koju bi vjerojatno - slično kao i AEK - kladionice vidjele s podjednakim šansama protiv Dinama, a moguće i kao blagog favorita.

Gotovo sve to vrijedi i za Spartu Prag, Dinamovog protivnika na putu prema Europa ligi ako Dinamo ispadne od AEK-a nakon poraza iz prve utakmice. Dinamo bi također bio, ako je vjerovati koeficijentu lige i klupskom ELO-u, na podijeljenim šansama.

Nikad teži put

Ako računamo da Dinamo ima podijeljene šanse i protiv AEK-a i protiv Antwerpena, te da je protiv Astane bio favorit na tek nešto više od 80 posto, dolazimo do toga da su Dinamove šanse za dostići Ligu prvaka od početka bile tek 20 posto. To su šanse koji su usporedive sa sezonom 2020./21., ali uz dvije velike razlike.

Dinamove su šanse tada bile smanjene jer je sustav podrazumijevao jednu utakmicu, a Dinamo je imao nesreće da je morao ići na gostovanje u Cluj i Budimpeštu, iako su ti klubovi slabiji od AEK-a ili Antwerpena. Drugo, a vjerojatno i još važnije, Dinamo je dobio najlakšu moguću prepreku na putu prema Europa ligi, utakmicu protiv Flore kod kuće.

Ovoga puta Dinamo je izvukao najteži mogući ždrijeb uz samo jednu iznimku; bio bi još teži da su Plavi u drugom pretkolu kao protivnika izvukli izraelski Maccabi. 

Ovako, od trećeg pretkola nadalje, uz potencijalnu utakmicu kvalifikacija i za Europa ligu, Dinamo je dobivao najtežeg protivnika. Tako Dinamu šanse za dostići Ligu prvaka nisu samo najmanje u posljednjim godinama nego su ujedno i najmanje da će dostići Europa ligu. Kada se pogleda u prošlost kvalifikacija za Ligu prvaka, teško je pronaći slučaj u kojem je prvak i nositelj morao proći tako težak put. Ali to je život, ponekad jednostavno nemate sreće.