dinamo

Dinamo traži sportskog direktora. Dva su kandidata

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

DINAMO je nakon uspješne sezone raspustio momčad koja bi se sredinom lipnja trebala ponovno okupiti za pripreme za novu sezonu. To ne vrijedi za Dominika Livakovića, Mislava Oršića i Josipa Šutala koji su u reprezentacijama i za njih praktički odmora neće biti.

Dinamo prvi susret u sezoni ima 9. srpnja, kad će se igrati utakmica superkupa protiv Hajduka, a HNL počinje tjedan dana kasnije. Hrvatski prvak u kvalifikacije za LP kreće od 2. pretkola. Prva utakmica na rasporedu je 19. ili 20. srpnja, a uzvrat tjedan dana kasnije.

Naći sportskog direktora do početka priprema

Dotad bi trebalo biti riješeno pitanje struke u Maksimiru. Ante Čačić je prošlog tjedna iz privremenog preimenovan u stalnog trenera i to će biti sljedećih godinu dana s opcijom produljenja ugovora.

No mjesto sportskog direktora još nije riješeno. Damir Krznar i Željko Kopić bili su treneri "engleskog" tipa, odnosno paralelno s funkcijom trenera obnašali su onu sportskog direktora. To se nije pokazalo dobrim jer niti su dobro radili kao treneri, niti su pretjerano uspješno vodili sportsku politiku. Ako su je uopće vodili.

Ante Čačić neće imati takve ovlasti, nego će se baviti isključivo poslom trenera prve momčadi, a za mjesto sportskog direktora dva su kandidata. Prvi je bivši sportski direktor Rijeke Ivan Mance, koji taj posao trenutačno radi u ciparskom Pafosu.

Mance je stvorio šampionsku momčad koja je 2017. pod vodstvom Matjaža Keka osvojila naslov prvaka i prekinula Dinamovu dominaciju. Mance je imao veliku ulogu u tom trijumfu i Dinamu je vrlo zanimljiv, a i za očekivati je da bi prihvatio Dinamovu ponudu ako bi je stvarno dobio.

Butina ili Mance

No trenutačno bolje stoji aktualni šef omladinske škole Tomislav Butina. Dinamo bi radije uzeo nekoga "in house" za funkciju direktora, a Butina jako dobro zna kako klub funkcionira i dobro surađuje s Antom Čačićem.

Pred novim sportskim direktorom bit će dosta posla. Dinamu se ovog ljeta s posudbe vraća desetak igrača i većini će trebati naći nove posudbe jer za njih neće biti mjesta u širem kadru prve momčadi.

I prijelazni rok će biti zanimljiv. Nitko sigurno ne odlazi, a lako se može dogoditi da ode nekoliko igrača ako za njih dođu dobre ponude. Najbliži odlasku je Mislav Oršić, za kojeg opet postoji interes klubova iz Premier lige, Dominik Livaković rado bi otišao u inozemstvo, a Dinamo bi rado prodao i Brunu Petkovića. 

Odu li neki od tih stožernih igrača, trebat će im naći adekvatne zamjene, a za to je potrebno puno iskustva u tom poslu, što Tomislav Butina trenutačno nema. Ivan Mance se po tom pitanju čini kao bolje rješenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.