dinamo

Dinamo se riješio trojice igrača, ali to nije dovoljno. Evo tko bi mogao otići

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

NAKON što je u subotu na penale pobijedio Hajduk i osvojio SuperSport Superkup, Dinamo se ovog tjedna priprema za petak kad na Maksimiru protiv Lokomotive kreće u obranu naslova hrvatskog prvaka. Momčad je nakon Superkupa dobila dva dana slobodno i od utorka kreće s pripremama za Lokomotivu.

Trener Ante Čačić je i na press-konferenciji nakon utakmice s Hajdukom ponovio ono što je rekao već nekoliko puta, a to je da želi srezati popis igrača na konačan broj od oko njih 25 na koje računa u ovoj sezoni. Do kraja kolovoza može, jasno, biti još odlazaka koji će diktirati i eventualne dolaske, ali Čačiću je prioritet smanjiti broj igrača na treninzima i u svlačionici.

Četvorica igrača su zadnjim danom lipnja ušla u zadnju godinu ugovora. To su Kevin Theophile-Catherine, Emir Dilaver, Amer Gojak i Komnen Andrić i njih bi se Dinamo rado riješio ako bi za njih bilo interesa. Najbliži odlasku je Andrić kojeg želi Clermont, a za Gojaka je bilo nekog interesa, ali je on u međuvremenu splasnuo.

Šutalo bi mogao otići

Čačić je dosta koristio Theophile-Catherinea i na njega računa te je za očekivati da će Francuz ipak ostati u kadru prve momčadi jer bi se vrlo lako moglo dogoditi da Dinamo na kraju ostane bez jednog od glavnih igrača, a to je Josip Šutalo.

Za njega je interes ovog ljeta velik i nije nemoguće da ga Dinamo proda. Njegov odlazak je trenutačno realniji od odlaska Luke Ivanušeca, ali tko god želi Šutala, morat će za njega poslati ponudu u rangu one koju je Leipzig poslao za Joška Gvardiola koji je na kraju otišao za 16 milijuna eura i niz bonusa.

Šutalov eventualni odlazak relativno lako bi se nadomjestio jer je tu sad i njegov prezimenjak Boško te Lauritsen, Dino Perić i spomenuti Theophile-Catherine. U toj računici višak je Emir Dilaver iako je Čačić nekoliko puta naglašavao da je on jako bitan za atmosferu u svlačionici, ali za njega puno mjesta u prvoj momčadi neće biti.

Protiv Hajduka je lijevog beka igrao Robert Ljubičić budući da Petar Bočkaj još nije u natjecateljskoj formi. Ljubičić je odigrao odlično, ali Čačić njega vidi isključivo u konkurenciji za veznu liniju i beka će igrati samo u slučaju nužde.

Čabraja odlazi, Moharramiju trebaju minute

Na toj poziciji Dinamo onda ima Petra Bočkaja i Daniela Štefulja pa mjesta više neće biti za Marijana Čabraju koji odlazi u škotski Hibernian. Na desnoj strani konkuriraju Ristovski i Boško Šutalo, kojemu je to ipak najjača pozicija, što znači da bi Moharrami imao znatno manju minutažu. Njemu dolazi Svjetsko prvenstvo, mora igrati i lako je moguće da potraži drugu sredinu.

Gužva je nikad veća u veznoj liniji. Čačić će i ove sezone najčešće igrati u sustavu 4-2-3-1 u kojem su u velikim utakmicama u sredini zacementirani Arijan Ademi i Josip Mišić te Luka Ivanušec ako ne ode.

Odmah iza njih je i Ljubičić iako je on sve veći kandidat za početnu postavu jer se odmah uklopio u momčad i pokazao niz kvaliteta koje su Dinamu nedostajale. Brz je, ima strašan udarac, ubrzava igru i u europskim utakmicama bi mogao biti jako koristan.

Što će biti s Tolićem?

Najveći gubitnik ponovo bi mogao biti Marko Tolić za kojeg, osim ako Ivanušec ne ode, opet neće biti puno mjesta. On je na kraju prošle sezone rekao da bi ove želio više igrati i imati veću minutažu, a iz ove perspektive je to teško očekivati iako ga Čačić cijeni i nekoliko puta ga je nahvalio.

Toliću bi se mogao naći klub u kojemu bi mogao imati veću minutažu, ali to će se dogoditi samo ako Ivanušec ode, što će biti aktualno sve do kraja kolovoza pa je Tolićev status dotad potpuno neizvjestan. Isto vrijedi i za Antonija Marina koji se vratio iz Šibenika i koji čeka rasplet prijelaznog roka za svoje suigrače.

Dinamo se riješio dva napadača

Ostane li Oršić, a to je sve realnije, za Marina neće biti puno mjesta pa bi mogao na još jednu posudbu. Najveći dio balasta Dinamo je riješio u napadu. Deni Jurić je otišao na posudbu u Goricu, a Komnen Andrić je pred odlaskom u Francusku.

Dakle, od 30-ak igrača s kojima je krenuo u pripreme, Čačić ostaje bez trojice. Jurić je otišao u Goricu, a Čabraja i Andrić će uskoro završiti transfere. No, i dalje je broj igrača velik, ali daljnje rezanje kadra ovisit će o eventualnim odlascima, prvenstveno Šutala i Ivanušeca. Njihovi transferi diktirat će ostale rošade unutar momčadi.

Što se mladih igrača tiče, s prvom momčadi trenirat će Gabrijel Rukavina i Marko Brkljača. Za Brkljaču je Čačić rekao da bi mogao dobiti priliku u nekoj od utakmica ove sezone, al teško je očekivati da će njih biti previše. No, na klincima je ionako da treniraju s prvom momčadi, dokazuju se, a njihovo vrijeme će tek doći.

Trenutačan popis prve momčadi (27 igrača):

Golmani: Livaković, Nevistić, Zagorac

Obrana: Bočkaj, Štefulj, Ristovski, Moharrami, B. Šutalo, J. Šutalo, Dilaver, Theophile-Catherine, Lauritsen, Perić

Veza: Ademi, Mišić, Ivanušec, Ljubičić, Gojak, Tolić, Baturina

Napad: Oršić, Marin, Špikić, Menalo, Emreli, Petković, Drmić