dinamo

Dinamovo najveće oružje spremno je za Ligu prvaka

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

DINAMO je u petak u derbiju 8. kola SuperSport HNL-a pobijedio Rijeku 3:1 i tako na najbolji mogući način najavio utorak i sudar s Chelseajem u 1. kolu Lige prvaka. Momčad Ante Čačića je treći derbi zaredom odigrala na vrlo visokom nivou i, nakon što je ranije razbila Hajduk 4:1 i Osijek 5:2, potpuno je nadigrala slabu Rijeku.

Dinamo je protiv Rijeke odigrao jako dobru utakmicu, a osobito Mislav Oršić koji je prvo asistirao Lauritsenu u 28. i Špikiću u 30., da bi onda sam u 60. minuti krasnim golom definitivno slomio Rijeku i ponio titulu igrača utakmice. Bili su mu to drugi gol i druga asistencija u zadnje tri utakmice, čime je pokazao da se definitivno vratio u formu baš u trenutku kad se sezona počela zakuhavati.

Loše krenuo u sezonu pa se probudio

Najbolji Dinamov strijelac u Europi u povijesti slabo je krenuo u sezonu. Nije ga bilo nigdje u dvije utakmice protiv Shkupija kad je Dinamu jako trebao, a prvu pravu utakmicu odigrao je u 2. kolu HNL-a u gostima kod Slavena (5:1).

No, kako se Dinamo počeo dizati, isto je vrijedilo i za Oršića koji je iz utakmice u utakmicu bio sve bolji. Protiv Ludogorca u Maksimiru je zabio dva gola i jedan asistirao, onda je zabio Hajduku, nakon toga i Osijeku, da bi u ključnoj utakmici protiv Bodoa načeo Norvežane golom na samom otvaranju i trasirao Dinamu put prema Ligi prvaka.

Oršić je do prave natjecateljske forme došao u tišini, bez kritika za loše utakmice kojih je bilo, ali i bez pohvala za dobre utakmice kojih je bilo još više. Za razliku od Brune Petkovića, čija je svaka utakmica, loša ili dobra, pod golemim povećalom navijača i medija, o Oršiću se manje-više ne priča niti se pričalo.

Opasno Dinamovo oružje

U finišu prošle sezone je u zadnjih šest kola, kad se prvenstvo lomilo, zabio tek dva gola, a kao što smo rekli, na početku ove sezone se tražio. Oršića nije bilo nigdje. Neki manje stabilni igrači dopustili bi si da potpuno potonu, no Oršić je malo-pomalo dolazio k sebi, a kad je potpuno "priseban", Mislav Oršić je ogromno Dinamovo oružje. Kao što je bio svih ovih godina.

Pričalo se da je njegov glavni potez, ulazak u sredinu na desnu nogu i udarac, pročitan te da je Oršić postao bezopasan. No, Oršić je baš zbog toga malo promijenio svoju igru pa će sad puno češće probiti po svojoj strani do gol-aut linije i povratnim loptama tražiti suigrače pa bekovi, odnosno stoperi više ne znaju na koju stranu se postavljati i kako se braniti.

Dolaze utakmice koje najviše voli

On i Petković digli su svoju suradnju na još viši nivo, a to se posebno dobro vidjelo na utakmici protiv Rijeke kojoj su konstantno prodavali duple paseve nakon kojih se uvijek nešto dogodilo u Rijekinom šesnaestercu. 

U Dinamovoj sezoni dolazi period koji Oršiću uvijek najbolje odgovara i u kojem je bio najbolji, a to su velike utakmice. Samo u zadnjih pola godine Oršić je zabio West Hamu u Londonu, dvaput Sevilli u nokaut-fazi EL-a i sad Bodou u ključnoj utakmici. Dolaze Chelsea, Milan i Salzburg. Možda i najveće Čačićevo pojačanje je ovakav Mislav Oršić koji trenutačno sve što radi, radi jako dobro.