Direktor hrvatskog skijanja o izbacivanju Snježne kraljice: Razočarani smo

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

IDUĆE sezone neće se voziti sljemenske skijaške utrke za Snježnu kraljicu. Hrvatska tako prvi put nakon 20 godina neće biti domaćin nijedne utrke najboljih skijašica i skijaša svijeta. Odluku Vijeća Međunarodnog skijaškog saveza za HRT komentirao je direktor Hrvatskog skijaškog saveza Vedran Pavlek.

"Žalosni smo i razočarani, no važno je reći da su ti kalendari samo za jednu sezonu, 2023./2024., FIS nema dugoročnu strategiju što se tiče kalendara natjecanja. Mi ćemo sve napraviti da se Sljeme što prije, već od sezone 2024./2025., vrati u kalendar Svjetskog kupa", rekao je Pavlek za HRT.

"Svaki savez bori se za svoje interese, tako se naravno borimo i mi za svoj interes. U ovom trenutku nemamo čovjeka u Vijeću FIS-a. Kad ga imate, onda imate veći utjecaj, veću moć", dodao je Pavlek, pa nagađao o razlozima izbacivanja Snježne kraljice iz kalendara:

"Ponavljam, imali smo peh s vremenom, ali imamo odličnu reprezentaciju i radit ćemo na tome da naši reprezentativci rade i dalje što bolje rezultate te da se sljemenske utrke što prije vrate u kalendar."

Skijašice prvu utrku na Sljemenu vozile su u 2005. godine

Skijašice su prvu utrku za Svjetski kup na Sljemenu vozile u siječnju 2005. godine, dok su se skijaši pridružili 2008. Na Sljemenu su se utrke u obje konkurencije vozile do 2021. godine, s iznimkom 2014. i 2016., kada su morale biti otkazane zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, dok su se u posljednje dvije godine održale samo ženske utrke.

Vijeće FIS-a nije usvojilo argumente Hrvatskog skijaškog saveza (HSS) za organizaciju utrka na Sljemenu u sezoni 2023./24., kao ni preporuke pododbora za Svjetski kup u alpskom skijanju i Alpskog odbora za uključenjem Sljemena u kalendare u sezoni 2023./24. upućene sa sastanaka održanih u Cavtatu početkom svibnja.