Đoković izgubio vrh njemu najvažnije liste

Foto: Profimedia

IAKO je izgubio puno bodova ispadanjem u polufinalu Australian Opena, Novak Đoković je na prvom mjestu i nove ATP ljestvice. Đoković ima 9885 bodova i bit će prvi do početka ožujka, premda neće sudjelovati na turnirima do Indian Wellsa. Drugi je Carlos Alcaraz s 9255 bodova. Slijede Danil Medvedev s 8765 i Jannik Sinner s 8310. Upravo je posljednji skinuo Đokovića s prvog mjesta UTR liste. Đoković se u pogledu rangiranja zalaže za ovu listu.

"UTR rejting je najbolji način da se uspoređujete s ostalim igračima, bez obzira na njihovu starost ili nivo vještine", rekao je Đoković. UTR lista sadrži skalu od 1 do 16.5, a prilikom bodovanja se posebno uzimaju u obzir parametri kao što su kvaliteta turnira na kojima su tenisači nastupali, kvaliteta protivnika koje su pobijedili, format turira...

Za razliku od ATP liste, koja se radi na osnovu 52 tjedna, UTR lista se pravi na osnovu rezultata ostvarenih posljednjih nekoliko tjedana ili mjeseci. S tim da nije isto bodovanje za pobjedu nad 5. ili 55. tenisačem svijeta. Tako je Sinner sada na prvom mjestu ove liste s 16.22 poena. Đoković je 16., Medvedev je treći s 15.98, Alcaraz četvrti s 15.89, a Andrej Rubljov peti s 15.88.