Đokovićevi navijači slave s četničkom zastavom

Screenshot: Twitter

NOVAK ĐOKOVIĆ je pobjedom nad Stefanosom Tsitsipasom rekordni deseti put osvojio Australian Open te se po broju naslova na Grand Slamovima (22) izjednačio s do sada jedinim rekorderom Rafaelom Nadalom. Međutim, skandalozno ponašanje njegovih navijača bacilo je ljagu na uspjeh. 

Trijumf nacionalnog heroja su pred Rod Laver Arenom u Melbourneu slavili s četničkom zastavom na kojoj ćirilicom piše: "S verom u Boga, sloboda ili smrt." Pod tom zastavom počinjen je niz zločina u Drugom svjetskom ratu, kao i u ratovima koje je Srbija izazvala 90-ih. Primjerice, noseći tu zastavu razorenim Vukovarom su marširali srpski vojnici i pjevali: "Bit će mesa, klat ćemo Hrvate."

Organizatori Australian Opena su zabranili unošenje ruskih i bjeloruskih zastava zbog sudjelovanja tih zemalja u agresiji na Ukrajinu, ali zato su u krug kompleksa na kojem se igra prvi Grand Slam godine dopustili unošenje zastave pod kojom su ubijane i mučene tisuća ljudi.

Đokovićevi navijači tako su nastavili sa sramotnim ponašanjem na Australian Openu. Ranije su njegove pobjede slavili zastavama ratnog zločinca Vladimira Putina i skandirajući Rusiji. Osim toga, Đokovićev otac Srđan snimao se pored čovjeka koji nosi majicu sa slovom Z i koji drži govor o Rusiji i izražava joj podršku. Srđan Đoković je u kameru poručio: "Živjeli Rusi."

Inače, sve zastave i majice sa slovom Z zabranjene su na Australian Openu jer je to identifikacijski simbol koji tijekom rata u Ukrajini ruski agresori i okupatori imaju na vozilima.  Novak Đoković je ranije u siječnju, također u Australiji, pozirao pod crnom zastavom "S verom u Boga, za kralja i otadžbinu", koju koriste srpski ultranacionalisti i velikosrbi.