HNL

Dok je Dambrauskas reagirao, Bjelica i Osijek su već imali pobjedu

Foto: Omar Arnau/PIXSELL

TRIJUMFOM Osijeka nad Hajdukom (2:1) u Gradskom vrtu zaključeno je 7. kolo SuperSport HNL-a. Teško je analizirati ovaj susret bez da se napomene kako je vijest o pogibiji oca Marka Livaje šokirala momčad iz Splita i njezinog najboljeg igrača jutro prije utakmice. 

Tragična pozadina utakmice važna je s obzirom na to koliki je ulog bio u ovom susretu, posebno kada se na njega gleda u kontekstu pozicioniranja na ljestvici. Hajduk je želio održati bodovni korak s Dinamom koji je slavio na Šubićevcu, a Osijeku je bilo krucijalno dići se iz rezultatske krize koja ga trese tjednima. 

Standard protiv eksperimentiranja 

Nenad Bjelica na teren je poslao momčad u 4-2-3-1 formaciji oslanjajući se na distribuciju lopte prema bočnim pozicijama s kojih su gostima prijetili László Kleinheisler i Ivan Fiolić. Za završnicu je već standardno bio zadužen jedan od prvih topnika lige Dion Drena Beljo. 

Valdas Dambrauskas je s druge strane mnogo više eksperimentirao u odnosu na momčadi koje su igrale protiv Villarreala, Dinama i Vitorije. Tako se u prvih 11 (u svojevrsnoj 4-1-3-2 formaciji) našao povratnik iz Gorice Anthony Kalik zajedno s Lukasom Grgićem. Osim toga, udarni tandem u napadu činili su Livaja i Nikola Kalinić. 

Upravo ta neobična kompozicija gostujuće momčadi učinila je njihovu igru dosta sterilnom te pomogla protivnicima da se brzo prilagode i krenu nizati opasne napade. Naime, fokus Grgića kao zadnjeg veznog igrača i Kalika kao "box to box" veznjaka na desnu stranu formacije u potpunosti je poremetio geometriju Dambrauskasove momčadi.  

Glavni kreator igre Filip Krovinović bio je u potpunosti odsječen od svoje standardne uloge na terenu, a mladi Stipe Biuk do kraja izoliran od tijeka igre. Sam balans napada Hajduka, osim što je naginjao na desnu stranu na kojoj su ordinirali manje kreativni, a više motorični igrači, postao je dodatno naglašen kretanjima napadačkog dvojca. 

Livaja i Kalinić dosta su često zauzimali slične zone kretanja i tako si oduzimali prostor za kreaciju prilika. Livaja je ostajao preduboko među protivničkim stoperima, a Kalinić svome partneru oduzimao i lateralni prostor. 

Bjelica brzo detektirao Hajdukove obrambene slabosti 

Upravo napadački fokus na desnoj strani i Kalikova očita neuigranost s ostatkom momčadi bili su putokaz domaćem strategu ka građenju napada kroz čitavo prvo poluvrijeme. Napao je Bjelica tu stranu kombinacijom Kleinheislera (4 uspješna driblinga iz 4 pokušaja i 8 od 15 dobivenih duela) i Leovca te dovodio u velike probleme Lovrencsicsa koji je zaigrao na desnoj strani obrane Hajduka. 

Baš iz nepovezanosti obrane Hajduka pao je i prvi gol Osijeka u 23. minuti. Sjajna progresija Mile Škorića, lopta dolazi do Kleinheislera koji napada Awaziema na boku. No, iako je leđa svom stoperu branio Lovrencsics, Kalik ostaje preduboko i ne izlazi na vrijeme na Leovca koji dolazi iz drugog plana i odmjerenim udarcem svladava Karla Sentića.

Drugi pogodak domaćina došao je kao rezultat nekontroliranog starta Grgića u 39. minuti. Prekršaj je napravio na lijevom krilu Osječana unutar kaznenog prostora nakon što je Mađar napravio totalni nered driblajući kroz Hajdukov defenzivni blok.

Nemilosrdan s bijele točke bio je Beljo te time podebljao svoj konto golova na 5 u ovoj sezoni. Na poluvrijeme se otišlo s rezultatom 2:0 i dojmom da je Osijek ciljano iskoristio slabosti gostiju koji su na teren izašli u vrlo nepovezanoj formaciji. 

Traženje formacije Hajduka i dominacija u drugom dijelu 

Ostavio je Dambrauskas u svlačionici nevidljivog Biuka i Lovrencsicsa koji je muku mučio defenzivno, a umjesto njih u igru su ušli Sahiti i Mikanović. Kod domaćih Barišić je zamijenio Milu Škorića. Već od prvog dijela drugog poluvremena bilo je jasno kako će Osijek gostima prepustiti inicijativu, a Hajduku je trebalo neko vrijeme da je u potpunosti iskoristi kako bi zavladao terenom.  

Iako se Sahiti odmah nametnuo na desnoj strani te kombinirajući s Kalinićem kreirao prvi (zbog zaleđa) poništeni gol Hajduka, pomicanje Krovinovića lijevo dodatno ga je izoliralo iz igre te napadi Hajduka zbog toga nisu imali željeni balans unatoč dominaciji u posjedu. 

Mora se naglasiti kako je u prvoj distribuciji gostujuće momčadi tijekom čitave utakmice izvrsnu ulogu igrao Awaziem koji bi se ovakvim partijama mogao nametnuti kao neprikosnoveni vođa posljednje linije. Bjelica je na dominaciju Hajduka odgovorio podizanjem pritiska na kreaciju igre protivnika uvođenjem Žapera i Brleka umjesto Caktaša i Fiolića.

Hajduk je uspio uspostaviti dominaciju

Međutim, ti potezi nisu urodili željenim rezultatom. Dambrauskas je pomicanjem Sahitija lijevo i vraćanjem Krovinovića dublje u veznu liniju te uvođenjem Mlakara umjesto Kalinića i Fossatija umjesto Grgića počeo otključavati napadački potencijal svoje momčadi. 

Slovenski napadač ostajao je visoko, a Livaja napokon iskoristio svoje kretanje prema natrag kako bi sudjelovao u kreaciji. Otvorilo je to i vertikalne koridore prema Ivušićevom golu te je domaći vratar imao sve više posla i na kraju završio utakmicu s najvišom statističkom ocjenom (7.5) i čak 6 obrana. 

Podizanje linija Hajduka i pritisak prema zadnjoj liniji domaćina urodili su oduzetom loptom i udarcem iz kuta u 73. minuti nakon kojeg je Leovac srušio Awaziema te je sudac Čulina ponovno pokazao na bijelu točku. Marko Livaja bio je precizan i odveo utakmicu u neizvjesnu završnicu. 

Preostalih 28 minuta (zbog čak 11 minuta sudačke nadoknade) bilo je obilježeno potpunom dominacijom Hajduka i tek povremenim izletima domaćih igrača prema naprijed. Uspjeli su Splićani zatresti mrežu Osijeka u 82. minuti, ali pogodak je poništen zbog zaleđa Čoline (koji je zamijenio Kalika tri minute ranije) nakon čak 5 minuta "povlačenja linija" zaleđa u VAR sobi. 

Osijeku bodovi, a Hajduku smjer 

Do kraja utakmice tukli su igrači Hajduka prema Ivušiću, ali nisu više uspjeli doći do pogotka. Tri su boda ostala u Osijeku, a Hajdukovi igrači i poglavito trener će natrag prema Splitu sa skupim lekcijama. 

Ono što je ostalo evidentno je da se kombiniranje s individualno najboljim igračima nije isplatilo Dambrauskasu te će u budućnosti mnogo više pažnje u izgradnji napada morati posvetiti balansu i geometriji momčadi kako iz strukture ne bi isključivao igrače poput Biuka i Krovinovića.

Isto tako, Kalinić i Livaja će trebati (kao u dijelovima drugog dijela) zauzimati različite zone terena kako bi se bolje nadopunjavali. Za goste je također velik plus nastavak prilagodbe Awaziema koji se pokazao kao kamen temeljac obrane i to osobito u izgradnji napada. 

Nenadu Bjelici s druge strane sigurno je pao ogroman kamen sa srca jer je u derbiju uspio svladati protivnika koji je dominirao većinu drugog poluvremena i tako prekinuti rezultatsku krizu. Sjajno je za Osječane da su upisana tri boda i da se planski uspjelo iskoristiti protivnikove slabosti, ali drugi dio utakmice veliko je upozorenje za Bjelicu da kriza igrački nije u potpunosti nadiđena.

U nastavku prvenstva Bjelica će morati pronaći način da nastavi pozitivan niz te među ostalim napokon "otključa" Kristijana Lovrića, skupu prinovu iz zimskog prijelaznog roka koju jučer nije ni uvodio u igru.