Donna Vekić igra protiv senzacije Wimbledona. Otac joj je Hrvat, majka Kineskinja

Foto: EPA

HRVATSKA tenisačica Donna Vekić izborila je četvrtfinale Wimbledona nakon što je u dramatičnom meču pobijedila Španjolsku Paolu Badosu sa 6:2, 1:6 i 6:4. U četvrtfinalu će Vekić igrati protiv Novozelandske kvalifikantice Lulu Sun, koja je senzacionalno pobijedila britansku tenisačicu Emmu Raducanu rezultatom 6:2, 5:7, 6:2. Raducanu je 2021. godine osvojila US Open, dok 23-godišnja Lulu Sun nikad u karijeri nije bila ni blizu takvog ostvarenja.

"Kad sam izlazila na centralni teren, shvatila sam da nikad nešto ovakvo nisam vidjela. Samo sam gledala okolo i upijala dojmove.. Presretna sam jer sam igrala pred  ovoliko ljudi, Bilo je to za mene nevjerojatno iskustvo", rekla je Sun nakon pobjede protiv Raducanu te se pritom i rasplakala.

Prije nego je izbacila Raducanu, Sun je pobijedila 30-godišnju Kineskinju Lin Zhu s 2:0 u setovima. Zhu je 61. tenisačica svijeta. Najviše je pažnje ipak na sebe privukla kad je pobijedila u prvom kolu Kineskinju Qinwen Zheng, osmu tenisačicu svijeta.

Rođena na Novom Zelandu, živjela u Švicarskoj

Riječ je o tenisačici rođenoj u miješanom braku. Njezin otac je Hrvat koji se preziva Radovčić, a majka joj je Kineskinja. Rođena je u novozelandskom gradiću Te Anau, a s pet godina se s obitelji preselila u Švicarsku, gdje je završila osnovnu i srednju školu prije odlaska u SAD.

Ondje je studirala na sveučilištu u Texasu i 2022., a paralelno je igrala tenis te stekla i švicarsko državljanstvo. Lulu Sun je 2015. s 14 godina postala prva igračica rođena 2001. na WTA ljestvici (prije Ige Swiatek, Amande Anisimove i Anastazije Potapove).

Živi na relaciji Florida - Slovačka zbog trenera Vladimira Platenika. Lulu je trenutno 123. tenisačica svijeta, no nakon Wimbledona bi mogla ostvariti značajan napredak i doći nadomak Top 50. Donna Vekić trenutno je 37. na WTA ljestvici. Meč je na rasporedu u utorak u 12 sati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.