hajduk

DORH istražuje jesu li u Hajduku htjeli pustiti utakmicu Šibeniku

Mario Despotović, trener Hajdukove druge momčadi Foto: Screenshot YouTube

IZJAVA bivšeg voditelja Hajdukove akademije Krešimira Gojuna da je sportski direktor Saša Bjelanović tražio da pomognu Šibeniku da uđu u 1. ligu i da za utakmicu odigranu u svibnju ne stavlja najbolje igrače, postala je predmet kriminalističke obrade.

Splitska policija pozvala je na razgovor glavne aktere ove afere te je o utvrđenom izvijestila Državno odvjetništvo koje je i naložilo provođenje izvida.

Obavljeni su informativni razgovori s Gojunom, Bjelanovićem, tadašnjim koordinatorom skautske službe Mariom Brkljačom i trenerom druge momčadi Marijom Despotovićem.

Podsjetimo, Hajduk je samo nekoliko dana prije početka tekuće sezone otpustio šefa omladinskog pogona Krešimira Gojuna koji je tu funkciju obnašao od ljeta 2016. godine kao posljednji "preživjeli" član sustava koji su u Hajduku postavili još Ivan Kos kao predsjednik i Mario Branco kao sportski direktor. 

Gojun je, tvrde iz splitskog kluba, optužio svog nadređenog sportskog direktora Sašu Bjelanovića da je od njega tražio da u svibnju uoči utakmice Hajduka II i Šibenika "pomogne Šibeniku" da uđe u Prvu HNL. Bjelanović je odmah objavio da je zbog toga podnio privatnu tužbu protiv Gojuna.

Tadašnji trener prve momčadi Siniša Oreščanin dramatičnim je priopćenjem stao na stranu potjeranog Gojuna i poručio klubu da ponovno istraži navode o pokušaju namještanja koji je Gojun prijavio i dobio otkaz ili neka potjera i njega. Trener Hajduka u klub je stigao s Gojunom i njihova je veza neraskidiva.

Uprava Hajduka je deklarativno stala uz Oreščanina, ali jasno je bilo da su mu dani odbrojani. Nakon šokantnog ispadanja od Dile Gori, Hajduk je smijenio Oreščanina i na njegovo mjesto je ostavio Damira Burića.

Što se događalo tog 5. svibnja na Poljudu?

Tri kola prije kraja Druge HNL Šibenik je imao bod prednosti u odnosu na drugoplasirani Varaždin. Drugoj momčadi Hajduka ta utakmica nije značila ništa osim prestiža, no Bili su pojačani Oreščaninovim kadrom (Kalik, Delić, Mikulić, Beširović) slavili 2:0, srušili Šibenčane s vrha i usmjerili Varaždin prema prvoj ligi.

Završnicu sezone u kojoj su mrtvu trku vodili Šibenik i Varaždin, pratile su za hrvatski nogomet standardne priče o suđenju, puštanju, rikvercu.

Nakon utakmice između Hajduka ll i Šibenika trener Splićana Mario Despotović je kazao:

"Mi želimo emocije u sportu. Sve je završilo fer i korektno", a onda se osvrnuo i na priče o puštanju.

"Nemam pojma kome sam pomogao, ne pratim tablicu, gledamo samo našu ekipu kako igra", dodao je Despotović ni ne sluteći da će zbog skandala o puštanju na toj utakmici nastati kaos na Poljudu samo dva mjeseca kasnije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.