Druga momčad svijeta ne smije ovako odigrati. Samo dva igrača su bila savršena

Foto: VIRGINIE LEFOUR/Pixsell

HRVATSKA je na otvaranju Svjetskog prvenstva odigrala blijedih 0:0 protiv Maroka. Gledali smo jednu od lošijih utakmica na ovom turniru. Bilo je to 90 minuta bez prave igre, bez ritma, tempa i bilo kakvog rizika s obje strane. Za Index je utakmicu komentirao Krunoslav Rendulić.

Nije bilo dobro. Igrali smo s premalo rizika, s premalo vertikalnih lopti, s premalo kretanja. Čini mi se da je bilo važnije ne izgubiti nego nešto napraviti da pobijedimo. Vezni red nam je bio prilično sterilan. U prvih 15 minuta niti jedan igrač u sredini nije tražio mogućnost da se zavuče između njihovih linija, pa da se napravi višak.

Hrvatska je druga na svijetu, ne smije igrati s toliko respekta 

Kasnije je to bilo nešto bolje, ali premalo smo igrali po boku. Samo jednom je Sosa prošao nakon što ga je Perišić izbacio, pa je onda došla ona šansa Vlašića. Marokanci imaju Hakimija na desnom boku i očito je to bio razlog zbog čega je Sosa uglavnom više pazio na obranu nego što je gledao prema naprijed.

S desne strane slična situacija. No i njihovi igrači su imali istu filozofiju i utakmicu je obilježio obostrani međusobni respekt. Međutim, Hrvatska je druga na svijetu i mislim da je bilo previše respekta, a premalo rizika.

Mislim da je apsurdno kriviti Perišića, Vlašića i Kramarića da su odigrali loše. Znajući kako nam je vezni red igrao, znamo li kako su bekovi odigrali, onda je logično zaključiti da njih trojica naprijed nisu mogli napraviti baš ništa. Vezni red je odigrao jako loše. Modrić, Kovačić i Brozović su ostali veliki dužnici.

Modrić samo zbog imena nije dobio žuti karton

Posebice je Luka bio previše nervozan i griješio je puno više nego što smo ga navikli gledati. Samo na račun svog imena i zbog činjenice da je zadužio svjetski nogomet, Modrić danas nije dobio karton. 

Napad je bio odsječen, vezni red je podbacio, a dva daleko najbolja igrača Hrvatske bili su Gvardiol i Lovren. Drago mi je zbog Lovrena jer su mnogi sumnjali u njega i bilo je previše pitanja treba li danas igrati. Zaslužio je ogroman plus za ovo kako je odigrao. Bez ijedne greške. Baš kao i Gvardiol.

Protiv Kanade ćemo morati igrati drugačije. I protiv Maroka smo imali nekakav posjed, no on nije bio progresivan. S Kanadom više nemamo pravo na nikakav kiks i morat ćemo preuzeti maksimalni rizik. No treba voditi računa da Kanada nije nimalo naivna ni bezazlena ekipa. Imaju dobru momčad s dva vrhunska pojedinca.

Budimir i Petković su idealni za Kanadu, samo Bruno mora igrati drugačije

Davies i David su top igrači i to treba respektirati. Ipak, kvaliteta je na našoj strani, ali igra mora biti znatno drugačija nego s Marokom. Vjerujem da će doći do promjena u napadu i, s obzirom na stil igre Kanade, očekujem da će se Dalić za centralnu špicu odlučiti za igrača koji je više sidrun.

Možda je idealno rješenje Budimir, ali bude li to i Petković, mora biti svjestan da se ne smije previše nuditi i sudjelovati u igri, već se poput mantinele treba ubaciti u njihovih 16 metara i tamo čekati šansu. Isto vrijedi i za Budimira.