HRVATSKI NOGOMETAŠI

Dvojica bivših hajdukovaca među najboljim Hrvatima prošlog vikenda

Foto: Profimedia

TROJICA hrvatskih nogometaša dobila su identičnu, ujedno i najvišu ocjenu za prošlotjedne nastupe. Prema SofaScoreu, riječ je o Ivanu Perišiću, Borni Sosi i Anti Palaversi, uz čija imena stoji ocjena 7,9. Dakle, dvojica - Perišić i Palaversa - bivši su igrači splitskog Hajduka. Malo iza njih, s ocjenom 7,8, ostao je hrvatski reprezentativac Domagoj Vida, dok petorku zatvara bivši Lokomotivin branič Denis Kolinger sa 7,6.

Perišić je sve, samo ne iznenađenje. Iako je njegov Inter poražen od Sassuola rezultatom 2:0, 33-godišnje krilo tijekom 78 minuta na terenu odradilo je solidan posao. Imao je 77 posto točnih dodavanja (30/39), tri od tri duge lopte, tri udarca pored i nijedan u okvir vratiju, dva od dva driblinga, tri od tri dobivena duela na zemlji te jedan od četiri u zraku.

S druge strane, izgubio je 17 lopti i imao jedan od sedam točnih ubačaja. Podsjetimo, njegov nastup najpoznatiji talijanski sportski list La Gazzetta dello Sport prokomentirao je riječima: "Protiv Sassuola pokazao je da je samo čovjek." Smatraju kako je izgledao umorno. No svejedno je zaslužio visoku ocjenu.

Sosa nevjerojatan u duel-igri

Borna Sosa prema ocjenama SofaScorea bio je najbolji pojedinac Stuttgarta u podjeli bodova s Bochumom. Bilo je 1:1, a hrvatski bočni igrač imao je tri očišćene lopte i jednako toliko startova. Posebno impresivan bio je u duel-igri. Dok je na tlu bio bolji i čvršći u šest od sedam duela, u zraku je uzeo sva četiri.

Upisao je tri ključna dodavanja, 72 posto točnih dodavanja (36/50), dva od šest točnih ubačaja, dvije od šest dugih lopti, dva od dva driblinga te dva udarca u okvir i jedan pored vrata. Novinar Bilda Christian Falk u svojoj emisiji naziva Bayern-Insider kazao je kako je trener Bavaraca Julian Nagelsmann tijekom zimskog prijelaznog roka htio pojačati momčad trima pojačanjima, među kojima je Sosa.

Bivši Hajdukovac asistirao u pobjedi

Bivši igrač Hajduka Ante Palaversa 2019. godine potpisao je ugovor s Manchester Cityjem. Zadržao se potom još u splitskome klubu, dok u engleskoj momčadi trenera Pepa Guardiole zasad nije doživio afirmaciju. Bio je na posudbama u belgijskom Oostendeu i španjolskom Getafeu. Otpočetka 2021. nalazi se u Kortrijku s kojim je prije dva dana pregazio Zulte Waregem.

U slavlju 5:0 imao je jednu asistenciju, i to za četvrti pogodak. Njegova 72 dodira rezultirala su s 87 posto točnih dodavanja (45/52), pet od pet točnih dugih lopti, jednim ključnim dodavanjem i jednim udarcem pored vratiju. Osvojio je tri od sedam duela na tlu, dok u dvama zračnima nije došao do lopte.

Glede defenzive, očistio je tri prilike, imao tri starta te presjekao čak šest dodavanja. Palaversa u Kortrijku ostaje do kraja tekuće sezone, kada će se vratiti u mančesterski klub. Njegova belgijska momčad drži 11. poziciju u konkurenciji 18 momčadi, a on u 26 nastupa ima jedan pogodak i tri asistencije.

Hrvatski branič zabio za pobjedu

Beşiktaş i Altay Spor Kulübü odigrali su susret s jednim pogotkom. A postigao ga je Domagoj Vida u 64. minuti na asistenciju Rachida Ghezzala. Stoper hrvatske reprezentacije i šestoplasiranog turskog kluba zabilježio je jednu očišćenu situaciju, dva blokirana pokušaja, četiri presijecanja, 89 posto točnih dodavanja (49/55) i tri od sedam točnih dugih lopti.

Od ukupnog četiri duela - jedan na tlu, a tri u zraku - ni iz jednog nije izašao kao pobjednik. Također, promašio je jednu veliku priliku, ali je jednako tako jednu i pretvorio u pogodak, što se pokazalo dovoljnim.

Kapetan Kolinger vodio momčad do iznenađenja

Denis Kolinger prepoznatljivo je stopersko ime HNL-a. Nakon Zagreba, od 2016. do 2021. godine nastupao je za Lokomotivu iz koje je prošle godine prvi put otišao iz Hrvatske - u danski Vejle. Na njegovu žalost, klub se nalazi na posljednjem mjestu danskog prvenstva sa svega devet bodova iz 18 kola.

Nemalo iznenađenje priredili su remiziravši s Midtjyllandom, prvim pratiteljem vodećeg Kopenhagena. Rezultatom 1:1 uzeli su važan bod u borbi za ostanak. Kolinger je, i to kao kapetan, imao važnu ulogu. Statistika 28-godišnjeg braniča kaže kako je četiri situacije očistio, jednu loptu presjekao, imao četiri starta, šest od devet uspješnih duela na tlu i sedam od osam u skoku. 

Poslao je i pet od devet točnih dugih lopti, upisao jedan dribling i dodavao s preciznošću od 73 posto (27/37). Želi li Vejle ostati u ligi, trebat će još nastupa poput Kolingerova koji je dosad odigrao 15 prvenstvenih utakmica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.