Zvali su ga Džeko za siromašne, skoro je završio karijeru, a danas je hit HNL-a

Foto: Guliver Image/Getty images

GODINE 1994. Sarajevo je bio opkoljen grad. Snažna granatiranja rušila su ga i život odsječen od ostatka svijeta tek je povremeno podsjećao na normalan. Baš u takvim okolnostima, njegovi žitelji pokušavali su svoju svakodnevicu učiniti podnošljivom, normalnom, baviti se nečim što u bilo kojem drugom trenutku u životu kao civilizacija uzimamo zdravo za gotovo. A postoji li bolja stvar za to od nogometa?

Mahalac iz Čengić-Vile

Te godine rođen je Armin Hodžić, jedan od postratne balkanske generacije mladića koji su na betonskim "travnjacima“ i gradskim mahalama, nogometom tražili izlazak iz teške tranzicijske stvarnosti u cjelokupnom BIH društvu. Naselje Čengić-Vila i njegovi tereni imaju kultni status među domorocima, a neki od ponajvećih haklera sarajevskog i BIH nogometa stasali su baš tamo.

Dinamo je umjesto Džeke doveo njegovog nasljednika 

Vrlo brzo postao je član i Željine omladinske škole, a u jednom od najpopularnijih klubova u zemlji prošao je sve omladinske selekcije. Iz njegova predseniorskog perioda čak i kruži priča kako je Dinamo mogao dovesti Edina Džeku za nešto više od 50 tisuća eura, ali je današnji Romin golgeter sreću išao potražiti u Češku. U međuvremenu, Armin Hodžić proglašen je njegovim nasljednikom.

Za Liverpool je zabio u debiju, ali se morao vratiti za Želju

Godine 2011. kao talentirani sedamnaestogodišnjak potpisao je za Liverpool, a odšteta je iznosila 150 tisuća eura. Pa ako je itko u BIH sumnjao u njegov talent, dobili su jak argument i razlog za euforiju o njihovoj budućnosti. U svojem debiju zabio je gol lobom protiv U-20 reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država. Ipak, problemi s radnom dozvolom, ozljedama, a i nedostatak iskustva morali su se riješiti na ovdašnjim meridijanima pa je poslan na posudbu u svoj Željezničar. U dvije sezone skupio je 45 prvenstvenih nastupa i 18 golova, s tim da mu je 14 golova u sezoni 2013/14. donijelo drugu poziciju na ljestvici najboljih strijelaca BiH lige. U međuvremenu je zaigrao i za mlade reprezentativne selekcije svoje zemlje, da bi u U-21 ekipi ponio i kapetansku traku.

"Dinamo daje šansu mladima i zato ni trena nisam dvojio"

Pa ipak, uskoro se ispostavilo kako Premiership nije idealna sredina za mladog igrača, čak ni ako ste Englez. Liverpool i Dinamo sjeli su za stol i vrlo brzo se dogovorili, a Hodžić je bio najsretniji takvim raspletom. "Meni je najbitnije da igram. Što vam znači što ste Liverpoolov igrač ako ste na klupi ili tribini? Za moju odluku bilo je najvažnije to što Dinamo daje šansu mladim igračima i tamo se lako razvijaju. Zbog toga nisam dvojio ni sekunde oko ovog prelaska.“

Henriquez i ozljede doveli ga skoro do kraja karijere, a onda je došao hat-trick i one škarice

Ipak, i početak u Zagrebu bio je trnovit. Sjajna forma Angela Henriqueza i problem s ozljedom rezultirali su minimalnom minutažom u prvoj sezoni. "To su mi bili najteži trenuci u karijeri. Neki su mi čak predviđali i kraj karijere. Igraču je teško i kad propusti tjedan dana treninga, a ja sam propustio 28! Srećom, obitelj je bila uz mene i izdržao sam.“ A onda je u trećem kolu sezone 2015./16. zagrebačka publika upoznala kakvog napadača ima. Hodžić je zabio hattrick, uz gol škaricama, jedan od najboljih ikad viđenih na HNL terenima.

Čileanski reprezentativac padao je u drugi plan, Zoran Mamić favorizirao je Hodžića i Dinamo je dobio novi prospekt. Za sada BIH reprezentativac (debitirao je u susretu protiv Španjolaca i trenutačno ima 4 nastupa), ima 67 nastupa za Plave i postigao je 35 golova, što je zbilja impresivna statistika i jedan je od vodećih u "utrci“ za prodaju u zapadnije i nogometno kvalitetnije lige.

Hodžić je danas neprikosnoven kao prvi Dinamov napadač, ali ima i mora iskoristiti ogroman prostor za napredak

Hodžić je danas neprikosnoven kao prvi Dinamov napadač. I dok su njegove sposobnosti u završnici neupitne, treba spomenuti i ogromni prostor za napredak. Današnji nogomet je vremenom i prostorom postao toliko sužen da se traži od svih igrača doprinos u gotovo svakoj fazi igre. To nije trend, to je nogometna realnost. Hodžić još uvijek premalo sudjeluje u kreaciji igre, barem u zadnjoj trećini terena, a ne postoji velik broj ekipa koje igraju u sustavu koje će od svojeg napadača tražiti samo dubinu i završnicu.

Vic pred golom i mirnoća

Njegova sposobnost da se prilagodi većim zahtjevima neće od njega napraviti napadača koji će izgledati dobro samo kad je njegova ekipa dominantna, a u suprotnom će teško netko primijetiti da je uopće nastupao. Ipak, vic pred golom i mirnoća koju pokazuje već sada na razini su mnogo iskusnijih i prokušanijih napadača.

Hodžićevi nedostaci dolaze do izražaja najviše na utakmicama s Rijekom

Nedostaci u driblingu, duelu, pasu i sudjelovanju u igri na sve načine kojima može povezati redove svoje ekipe kada se muči s prijenosom lopte, dolaze do izražaja u europskim susretima, kao i onim najjačim prvenstvenima, prije svega s Rijekom.

S pravom ga uspoređuju sa Džekom, zbog vrlina i mana

Fantastična statistika pred golom (a baš u to spada Hodžićeva po svim mjerljivim parametrima) često prikrije onih 89,59 minuta utakmice bez postignutog gola. Edin Džeko, nogometaš s kojim ga uspoređuju kroz cijelu karijeru, iz te perspektive apsolutno je prihvatljiva usporedba. Edin Džeko je Armin Hodžić na puno višoj razini, dokazan u najjačim ligama i klubovima Europe.

Uzor i primjer zašto je teško uspjeti "samo" kao golgeter

Pa ipak, baš ga je učinak u fazama igre izvan završnice ostavio izvan kruga svjetske elite, izvan onih 0,01 % napadača za koje se tuku svi klubovi na svijetu. Armin Hodžić stoga u ponajboljem BIH igraču nema samo uzora u onome u čemu je već sjajan, nego i vrlo dobru sliku o tome koliko je teško uspjeti "samo“ kao golgeter.

Pred njim je ključno razdoblje karijere

Napunjen samopouzdanjem, uz sjajnu formu i lišen ozljeda, pred njim je krucijalno razdoblje karijere u kojem će se konačno definirati kao igrač. Hoće li biti gol-mašina u dominantnim klubovima i zbog toga ne toliko teško zamjenjiva karika, ili igrač koji radi razliku, ovisi samo o njemu.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.