Englezi usporedili Oršića i najvećeg nogometnog prevaranta

Foto: EPA

MISLAV ORŠIĆ (30) napustit će Southampton nakon svega šest mjeseci i otići u Trabzonspor, čiji je trener Nenad Bjelica. Hrvatski nogometaš neće ostati u klubu koji je ispao u Championship i za koji je odigrao svega šest minuta u proljetnom dijelu Premier lige, kada je Southampton izgubio od Aston Ville (0:1). Daily Mail se stoga prisjetio najvećeg prevaranta u povijesti nogometa, Senegalca Alija Dije.

Dia se 1996. godine u telefonskom razgovoru s trenerom Southamptona Graemeom Sounessom pretvarao da je George Weah, osvajač Zlatne lopte. Lažni Weah rekao je kako ima kvalitetnog igrača, nećaka Ali Diju, i Souness ga je pozvao na probu. Senegalac je dobio ugovor na mjesec dana te debitirao u utakmici s Leedsom tako što je ušao umjesto klupske legende Matta Le Tissera u 32. minuti.

Ali Dia je najveća nogometna prevara

Souness, stručni stožer i suigrači već na treningu uvjerili su se da Dia nije ni izbliza tako dobar, no dobio je priliku jer u tom trenutku zbog ozljeda nije bilo drugih opcija. Dia je ostao na terenu do 85. minute, odnosno igrao je 63 minute, koje Daily Mail opisuje kao "sramotne". Ugovor mu je raskinut nakon dva tjedna, a zaradio je dvije tisuće funti.

''Stavio sam ga u igru jer nisam imao koga drugoga. Mislite li da je meni zabavno koristiti igrača kojeg nikad u životu nisam vidio kako igra? To samo pokazuje stanje u klubu koji je dopustio anonimusu da nastupi u Premiershipu'', govorio je Souness nakon utakmice s Leedsom.

Dia je do dolaska u Southampton igrao za niželigaške francuske i finske klubove te jedan njemački. Nakon odlaska iz Southamptona igrao je za tri engleska kluba nižih rangova, a karijeru je završio 1997. godine, prema podacima Transfermarkta.

Dia: Sve su to laži

Novinari Bleacher Reporta pronašli su Diju prije nekoliko godina. Bilo je glasina da se vratio u Senegal, odao kriminalu, pa čak i da je ubijen. No zapravo je cijelo vrijeme bio u Londonu. Završio je fakultet, zaposlio se u računovodstvu i 20-ak godina kasnije iznio je svoju verziju događaja.

''Sve su to laži. Nisam ja zvao Sounessa, nego sam i ja bio žrtva prevare jednog menadžera kojem sam previše vjerovao. Lažu da sam bio loš na treninzima u Southamptonu jer sam prije utakmice s Leedsom na internoj utakmici dviju naših momčadi zabio dva ili tri gola.

Proglašen sam lažljivcem i prevarantom, a Souness me sam pohvalio i rekao mi da budem spreman za tu utakmicu. Žao mi je što je tako ispalo, ali ja nikoga nisam prevario'', rekao je Ali Dia, čiju cijelu priču možete pročitati ovdje.

Oršić zapravo nije usporediv s Dijom

Naravno, Oršić nije usporediv s Dijom. Hrvatski nogometaš ostvario je, činilo se, transfer karijere, ali došao je u klub u najgorem trenutku, odnosno u vrijeme borbe za ostanak. Iako je igrajući za Dinamo i Hrvatsku dokazao europsku kvalitetu, treneri Southamptona Nathan Jones i Ruben Selles jednostavno mu nisu vjerovali.

Nakon kratke epizode u Premier ligi, Oršić će karijeru nastaviti u turskom velikanu Trabzonsporu, gdje će raditi s Bjelicom, trenerom koji ga je vodio u Dinamu.