BOKS

Eric Molina objavio kraj karijere. Babić ga je nokautom poslao u mirovinu

Foto: Andrew Couldridge/Reuters

HRVATSKI boksač Alen Babić u subotu je tehničkim nokautom u drugoj rundi došao do svoje devete pobjede u karijeri. Svladao je 39-godišnjeg Erica Molinu, a meksičko-američki borac jučer je objavio da odlazi u mirovinu. I dok je Babić u tom meču opet oduševio gledatelje agresivnim pristupom, Molina je bio veliko razočaranje. 

Hearn se odrekao Moline

Bivši dvostruki izazivač za svjetsku titulu pao je već u petoj sekundi, a kasnije je u drugoj rundi još dvaput završio na podu prije nego što je sudac prekinuo borbu. "Nikad više nećemo pozvati Molinu", ljutit je bio Eddie Hearn, poznati promotor i organizator borbe. 

"Cirkus... Znam da je kasno dobio poziv, da se nije stigao spremiti, ali ovo... Sve bi bilo u redu da nije nastavio borbu nakon prvog nokdauna u petoj sekundi. Bio je to strašan udarac i nitko mu ne bi zamjerio da je ostao ležati. Međutim, on se digao, nastavio borbu, ali se nije nastavio boriti. Jedva je čekao priliku da izađe iz ove borbe. Dobio je velik novac za ovaj nastup, a nama ostaje gorak okus nakon borbe", poručio je Hearn.

Odlučio je završiti karijeru

Molini je to bio osmi poraz, ranije ga je pobijedio i Filip Hrgović. Meksikanac ima i 28 pobjeda, a to je omjer s kojim će i završiti svoju boksačku karijeru.

"Borio sam se dva puta za titulu, otišao sam najdalje što sam mogao. Moje je vrijeme isteklo. Sretan sam i blagoslovljen zbog svega što sam napravio. Mnogi neće imati tu priliku. Veselim se životu poslije ovoga, čovječe. Imam dobar život i mislim da sam spreman. Svakome tko me pobijedi, želim mu najbolje, pa tako i Babiću", rekao je Molina u objavi svog odlaska u mirovinu.

Podsjetimo, za razliku od 30-godišnjeg Babića, koji profesionalno boksa tek od 2019., devet godina stariji Molina profesionalnim boksom se u neobičnoj karijeri počeo baviti 2007. godine. Do tad se boksom bavio tek dvije godine, a u prvoj borbi u karijeri doživio je nokaut u prvoj rundi od anonimnog Ashantija Jordana.

Ostavio boks i krenuo na fakultet

No, iako je poraz bio težak, Molina je dobio sljedećih 18 borbi u karijeri te je onda opet nokautom u prvoj rundi izgubio od Chrisa Arreole i ostao bez titule američkog teškaškog prvaka. Shrvan tim porazom, Molina se ostavio boksa i krenuo je na fakultet te je 2012. godine diplomirao na učiteljskoj akademiji za djecu s posebnim potrebama na teksaškom sveučilištu u Brownsvilleu. Njegov slavni promotor Don King nije odustajao od njega i uspio ga je nagovoriti da se vrati u dvoranu i da počne opet trenirati. Molina ga je poslušao, ali nije želio ostaviti svoj posao u školi u gradiću Edinburgu.

Naredao je još pet pobjeda i onda je u lipnju 2015. godine dobio priliku boksati protiv Deontaya Wildera za titulu teškaškog prvaka. Kombinirao je treninge s poslom i uspio se pripremiti za iznimno zahtjevnu borbu.

"Ustajao sam u 4:30, trening bi počeo u 5, preko dana sam radio i onda išao trčati u ponoć. Ljudi uopće ne znaju kroz što sve sam ja prošao u karijeri", rekao je prije nekoliko godina Molina.

Trenirao i učio klince

Iako je Wilder bio veliki favorit, Molina ga je uspio strašno uzdrmati u trećoj rundi prije nego što je Wilder slavio tehničkim nokautom u devetoj rundi, nakon što je triput rušio Molinu. Amerikanac se vratio treninzima i svojem poslu u školi za djecu s poteškoćama i kao učitelj je dočekao vijest da će godinu dana kasnije boksati s Anthonyjem Joshuom za IBF-ovu titulu svjetskog prvaka. Molina je u meč uskočio nakon što je Vladimir Kličko odustao zbog ozljede. Iako su mu govorili da bi trebao prekinuti posao i posvetiti se treninzima, Molina je to odbio.

"Što god se događa u boksu, moja sudbina je biti s tim klincima. Oni nemaju puno prilika u životu i ja se osjećam kao da sam im otac. Moje srce je s njima i uvijek će biti. Pitali su me: 'Nije li te strah Joshue?' Najveći strah bio bi mi da napustim svoj posao zbog nekakve borbe. Boks je zabava i ako me nokautira, vratit ću se jači. To je moja priča i sviđa mi se", rekao je Molina.

Iako se dobro držao, Anthony Joshua bio je prejak i u prosincu 2016. godine slavio je tehničkim nokautom u trećoj rundi. Nakon tog poraza Molinina karijera krenula je nizbrdo i više nije imao priliku boriti se za prave titule. U prosincu 2019. s Filipom Hrgovićem je boksao za WBC-ovu međunarodnu titulu i doživio je težak nokaut u trećoj rundi. Potom je izgubio od Fabija Wardleyja te nakon pobjede protiv anonimnog Meksikanca De la Torrea u kolovozu ove godine stigao do Babića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.