ESPN: Za Ameriku je važna samo utakmica s Iranom

Foto: EPA-EFE

REPREZENTACIJA SAD-a odigrala je sinoć 0:0 s Engleskom u susretu 2. kola skupine B Svjetskog prvenstva i za prolazak skupine će u zadnjem kolu morati pobijediti Iran. Amerikanci su odigrali jako dobru utakmicu protiv favoriziranih Engleza i na ovom SP-u pokazali su se kao jako tvrda momčad.

Emocije u Americi nakon utakmice su podijeljene. Mediji pišu da je nula s Engleskom uvijek dobar rezultat, ali da je čak i premalo s obzirom na to kako je utakmica izgledala. Amerikanci su pogodili dvije stative, limitirali su Englesku i mogu žaliti za bodovima. ESPN nije previše hvalio momčad Gregga Berhaltera i napisao je da je sad važan samo Iran. ESPN-ov tekst prenosimo u cijelosti.

Taktika? Igrači? Sve je to super, ali...

"Prvo smo gledali razočaravajući završetak utakmice s Walesom, a onda remi s Engleskom nakon kojega u biti ne znamo kako da se osjećamo. No sad dolazi jedina utakmica koja je važna. To je jedino o čemu se može razgovarati nakon remija s Engleskom.

Taktika? Kako su igrali igrači? Sve je to super i zabavno, ali samo je jedna tema: SAD u utorak mora pobijediti Iran u utakmici koja će na puno načina obilježiti Berhalterov mandat kao i karijere mladih igrača koji će ili krenuti na put koji im može donijeti ogroman uspjeh ili će doživjeti težak neuspjeh.

Je li to brutalna realnost? Možda. No tako to ide u međunarodnom nogometu u kojemu, i to dosta često, godine i godine stvaranja jedne momčadi stanu u samo 90 minuta jedne utakmice. Za Ameriku je vrlo jednostavno: S pobjedom ide dalje, s porazom ide kući.

'Mislim da je dobra stvar da u zadnjoj utakmici skupine na Svjetskom prvenstvu sam odlučuješ o sebi. Želimo razveseliti naciju, želimo da bude ponosna na nas. Ne želimo da se to dogodi u samo jednoj utakmici, želimo nastaviti ovaj put', rekao je Berhalter uoči utakmice s Iranom.

Berhalter je već ispisao povijest

To je bila njegova mantra od 2018. godine, kad je preuzeo odgovornost za debakl u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Govorio je kako želi promijeniti percepciju američkog nogometa i u zemlji i izvan nje. Govorio je o stvaranju povijesti.

Na puno načina je u tome već uspio. Stvorio je, odabrao je i odgojio je generaciju nogometaša. Razvio je prepoznatljiv stil igre i izvukao je najbolje od svojih igrača. Pogledajte samo utakmicu s Engleskom. Prešao je na sustav 4-4-2 koji je od Pulisica zahtijevao puno više defanzivnog angažmana. To je bio rizik, ali Pulisic, najveća zvijezda u momčadi, to je odradio fantastično.

No to nije dovoljno, kao što nije dovoljno ni samopouzdanje koje pršti iz naših igrača. Amerika je na ovom turniru zabila jedan gol. Nije dobila utakmicu izvan SAD-a već 14 mjeseci, a u prvom kolu je prosula vodstvo 1:0 u utakmici koja joj je mogla puno toga donijeti.

Sad je čeka Iran koji, osim nemira u zemlji, nosi i dramatična pobjeda protiv Walesa koja ga je gurnula u šansu da prođe skupinu. Amerika može proći. Ako bude igrala kao u prvim poluvremenima protiv Walesa i Engleske, imat će svoje šanse. 

Sve je tu za dobar rezultat

McKennie je bio dinamičan protiv Engleske. Tyler Adams je bio po cijelom terenu. Pulisic je letio gore-dolje. Dest je strašno puno trčao, Ream i Zimmerman su bili čvrsti u obrani, a Turner je na golu obranio sve što je trebalo. Svi djelići slagalice su tu.

Rezultat protiv Irana bit će strašno važan. Teško je zamisliti Berhaltera na klupi na SP-u 2026., koji se igra kod kuće, ako na njega dođe pod teretom činjenice da je ispao u skupini na ovom Svjetskom prvenstvu. To možda nije pošteno, ali i Berhalter je toga svjestan. Kad su ga pitali kako komentira mali broj utakmica po kojima se ocjenjuje izbornike, rekao je: 'Na to sam pristao.'

Kad je objavljen ždrijeb skupina za Svjetsko prvenstvo, bilo je jasno da se očekuje prolazak skupine. Očekuje se i sad, iako nije sve prošlo po planu. Očekivalo se da ćemo pobijediti Wales, izgubiti od Engleske i onda protiv Irana tražiti prolazak.

Nije se dogodilo ni prvo ni drugo, ali svejedno protiv Irana igramo na sve ili ništa. To je sad eliminacijska utakmica, utakmica koja Berhalterovoj momčadi donosi ono zašto se pripremala godinama. Utakmica koja je prilika da ih svijet drukčije doživi."