REVOLUCIJA Videoigre stižu na olimpijske igre Azije!

Foto: Getty Images/Guliver Image
 
AZIJSKI OLIMPIJSKI ODBOR u partnerstvu s kineskim gigantom Alibabom odlučio je uvrstiti esport na Azijske igre 2018. u Jakarti i 2022. u Hangzhou. Kako se Azijske igre smatraju drugim najvećim višesportskim događajem na svijetu, ovo je svakako veliki korak za esport.
 
Alisports, Alibabina ruka u sportu, već je pokrenula velike investicije u esport. Prošle godine pokrenula je World Electronic Sports Games, događaj na kojem su se igrali turniri u četirima velikim esport naslovima, CS:GO, Dota 2, StarCraft II te Hearthstone. Nagradni fondovi za timske igre  iznosili su tri milijuna dolara, što ih svrstava u rang premijernih esport turnira. Nedavno objavljeno partnerstvo s Azijskim olimpijskim odborom samo je nastavak Alibabine investicije u esport, u koji planiraju uložiti 150 milijuna dolara u sljedećih nekoliko godina. 
 
Pokušaji uvođenja esporta na velike sportske događaje već dugi niz godina izazivaju kontroverze. Dok neki smatraju kako je to dobar korak za priznavanje esporta, a drugi misle da će se takvim pristupom izgubiti identitet i unikatnost natjecateljskog igranja videoigara. U svakom slučaju, esport polako prerasta svoje okvire. Još je Nacional davne 2005., u članku o prvim profesionalnim hrvatskim gejmerima, napisao da se ne čudimo ako ćemo gledati računalne videoigre na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008.

Partnerstvo Alibabe i Azijskog olimpijskog odbora uvrstit će esport na još jedno manje natjecanje pa ćemo imati priliku gledati esport i na natjecanju Asian Indoor and Martial Arts Games 2017. u Ashgabatu, na kojem se također igra i šah. Na tom događaju zasad je samo potvrđena igra FIFA 17, ali sigurno neće biti jedina. Alibaba vrlo agresivno nastupa u promociji esporta kao sportskog natjecanja. S partnerima poput Azijskog olimpijskog odbora i Međunarodne esport federacije, uz najavljene investicije, sve je izglednije da će se ta ideja i ostvariti.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.