DINAMO U EUROPI

Evo kako je Dinamo prolazio u europskim utakmicama na današnji dan

Foto: Getty Images, Pixsell, EPA

DINAMO danas započinje svoju sedmu sezonu u grupnoj fazi Lige prvaka. Od 21 sat na Maksimiru igra protiv Atalante, debitanta u najjačem europskom klupskom natjecanju.

Ovo je ukupno 49. sezona u kojoj Dinamo igra u europskim natjecanjima. Od hrvatske neovisnosti Modri su 27 puta igrali u Europi, a propustili su samo dvije sezone - 1995./96. zbog UEFA-ine kazne nakon utakmice s Auxerreom te 2005./06. jer su bili tek sedmi u domaćem prvenstvu.

Prva europska utakmica na Maksimiru na 18. rujna igrala se još 1968.

U prethodnih 48 sezona Dinamo je četiri puta igrao na ovaj datum, 18. rujna, a rezultati su bili promjenjivi.

Prvi put dogodilo se to davne 1968. godine kad je u prvoj utakmici 1. kola Kupa velesajamskih gradova u Zagreb stigla Fiorentina. Završilo je 1:1, a strijelac za Dinamo bio je Slaven Zambata. U uzvratu su Viole slavile 2:1 i prošle dalje.

Preostala tri slučaja su iz novije povijesti. Na današnji dan 2008. u prvoj utakmici 1. kola posljednje sezone u kojoj se to natjecanje zvalo Kup UEFA Dinamo je dočekao prašku Spartu. Završilo je 0:0, a nakon 3:3 u uzvratu Modri su zbog golova u gostima izborili grupnu fazu. U njoj su bili zadnji.

Prije sedam godina Dinamo je odigrao svoju jedinu utakmicu u Ligi prvaka na današnji datum. U Zagreb je na startu grupne faze došao Porto i pobijedio 2:0. Hrvatski je prvak jedini bod u šest utakmica osvojio u posljednjem kolu penalom Krstanovića u sudačkoj nadoknadi protiv imenjaka iz Kijeva.

Konačno, 2014. Dinamo je ostvario prvu europsku pobjedu na 18. rujna. Opet je igrao kod kuće, gdje je razbio rumunjsku Astru 5:1 uz hat-trick Soudanija. No u preostalih pet utakmica ostvario je još samo jednu pobjedu, protiv Celtica 4:3, te se trećim mjestom u skupini Europa lige oprostio od natjecanja.

Europska bilanca Modrih na 18. rujna je jedna pobjeda, jedan poraz i dva remija u četiri utakmice uz gol-razliku 6:4. Peti pokušaj donosi i petu domaću utakmicu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.