FIFA ILI PES Kako je počelo jedno od najvećih rivalstava

Screenshot: YouTube

BRAND Manager Pro Evolution Soccer franšize, Adam Bhatti, nedavno je u intervjuu za Gamereactor izjavio kako će njihova nadolazeća uzdanica PES 2018 biti bolja od konkurencije iz EA Sportsa, FIFA-e 18. U rivalstvu koje traje dvadesetak godina ovakve izjave samo potpaljuju nove rasprave. No, prije nego se okrenemo nadolazećim igrama, vratimo se na početak i prisjetimo kako je počelo jedno od najvećih i najpoznatijih rivalstava u svijetu videoigara, ali i izvan njega. 

PES ili FIFA, vječni uzrok rasprava i polemika u svijetu videoigara, ali i izvan njega. Dvije franšize koje već godinama uvjerljivo vladaju žanrom nogometnih simulacija proživljavale su uspone i padove. Ne radi se samo o sudaru konkurentskih igara, već i o sudaru filozofija i svjetonazora, koji su u zadnjih nekoliko godina sličniji nego ikad. Konami, japanski proizvođač i izdavač videoigara, ali i mnogočega drugog, od svojih početaka daleko je od nogometnog svijeta. Goal Storm i ISS Pro 97 već pokazuju intenciju Japanaca da naprave ono u čemu su najbolji, a to je kvalitetan tehnološki proizvod. S druge strane, iznimno popularna FIFA kreće još koju godinu ranije, ali s drugačijim fokusom. Očekuju se odlični prodajni rezultati. Tako je počelo jedno od najvećih rivalstava u svijetu videoigara.
 
 
ISS Pro, odnosno International Superstar Soccer Pro, izdan 1997. godine za PlayStation konzolu svrstava se među najbolje nogometne simulacije tog vremena. U tom trenutku FIFA: Road to World Cup 98 samo podsjeća na nogomet, ali mehanika i igrivost nisu ni na približnoj razini kao kod ISS-a. Zato Electronic Arts i FIFA imaju nešto drugo. Naslovnice FIFA-e iz te godine pune redom sve sportske veličine, i to prilagođeno tržištu. Roy Lassiter za američko, David Beckham za Ujedinjeno Kraljevstvo, Paolo Maldini za talijansko, Ginola, Möller,  Raúl.. To je ujedno i prvo izdanje igre koje je imalo naslovnu pjesmu, a i danas kada zasvira počet ćete tapkati nogama, Song 2 od Blura. Produkcija, marketing, istraživanje tržišta, sve je odrađeno vrhunski, s fokusom na šoubiznis, kako i priliči zapadnom svijetu. Uz sve navedeno, FIFA 98 je izašla za skoro sve poznate platforme, od Windowsa preko PlayStationa sve do Game Boya. Ipak, igra je bila lošija od ISS-a. Mnogi su to vrlo rano shvatili kao da je FIFA prelagana, a u ISS-u ne možeš zabiti gol. Sve od tog vremena do nedavno priča je bila slična, ali onda se počela stapati u jednu.
 
Dugi niz godina EA Sports je pokušavao napraviti bolju nogometnu simulaciju od Konamija. Sve ostalo je već bilo tu, popularni igrači na naslovnicama, odlične pjesme za najavu igre, produkcija i šoubiznis, čisti američki stil. Međutim, igranje FIFA-e i PES-a na PlayStation 2 konzoli je bilo nebo i zemlja. Igrače u FIFA igrama kao da niste kontrolirali, bili su tromi i loše su reagirali. Konami, pak, razmišlja kako dobiti licence svih tih liga i klubova, mogu li to isplatiti jer ljudi ne žele igrati s Robertom Larcosom i Naldarinhom, nego s Carlosom i Ronaldinhom. Dolazak PlayStation 3 konzole promijenio je štošta. EA Sports je u vrijeme izlaska FIFA 09 popravio engine i doradio sustav sudaranja igrača, a popravljeno je i igranje online. Tamo gdje zaostaje, FIFA dobro napreduje. Igra je prihvaćena dobro od strane igrača i kritike. Za to vrijeme Konami za PES 2009 nabavlja licence, a na naslovnici su Messi i Guardado, što se igračke strane tiče, PES je vrlo dobar, ali nedostaju inovacije. 
 

 
Kako se bližimo današnjem datumu, igre postaju sličnije. Konami je pribavljao nove licence, a EA Sports radio na poboljšanju same igre. Obje kompanije razvijale su se u jednom i u drugom smjeru, samo ne istim tempom. Posljednji naslovi obje franšize doveli su do toga da imamo dvije odlične nogometne simulacije, a pitanje je što vi zapravo osobno preferirate. Grafika, licence i online igranje na strani su FIFA-e 17, dok su igrivost i mehanika i dalje najveća uzdanica PES-a. Iako bi se Konami pomirio s grafikom i licencama, ono što svakako moraju popraviti je igranje preko mreže. FIFA ubrzano raste kao esport, a Konami tu nema vlastitog konja za trku. Što se tiče nadolazećih igara, opet će svaka kompanija za svoju igru moći reći da je najbolja. Ipak, svi smo u nečemu najbolji. Puristi će odabrati PES kao "čisti užitak", iako je trenutno FIFA 17 bolji i kompletniji proizvod. 
 

 
Dvije franšize su u posljednje vrijeme bliže jedna drugoj nego ikad. Konami i dalje nema pravo koristiti imena svih velikih klubova i natjecanja, EA Sports i dalje mora držati igrivost na visokoj razini. Bez obzira na to kakvi bili prodajni rezultati, obje igre će imati svoju publiku. Kako i ne bi kad su tu publiku stvarale i odgajale zadnjih 20 godina. 
 
>>> Esport je jedan od najvećih globalnih fenomena današnjice. Nema relevantnog medija na svijetu koji ne izvještavaju o najvažnijim događanjima u esport industriji, a neke od najvećih globalnih kompanija ulažu stotine milijuna dolara kako bi na vrijeme ugrabile dio ovog brzorastućeg tržišta. Na Index Sportu pratite najnovije vijesti iz esporta, intervjuje s najboljim profesionalnim gejmerima i uživajte u video klipovima i mečevima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.