FIFA se bori za tolerantnost? Da, prodavanjem svjetskih prvenstava zločincima

Foto: Profimedia

GADLJIVO licemjerje FIFA-e, koje već desetljećima ubija nogomet i draž njegove krunske priredbe, Svjetskog prvenstva, u samo par početnih dana SP-a u Kataru dobilo je dva snažna simbolična, ali i za budućnost toga sporta znakovita čina. 

Zašto je zabrana alkohola oko stadiona dalekosežan potez?

Prvo su domaćini, protivno ugovorima koje FIFA ima sa sponzorima i protuprirodno navijačkim zakonima i običajima, jednostrano zabranili prodaju alkohola (piva) u blizini stadiona na kojima se igra SP. Zapravo nije šteta što se u fan zoni ili oko stadiona ne može kupiti tri decilitra bljutave razvodnjene točene za 100 kuna, već ova odluka ima daleko važnije i dalekosežnije posljedice po nogomet i navijače od onih po budžet zapadnjaka koji je svojevoljno pristao biti pljačkan u Kataru.

To je samo posljednji, ali vrlo indikativan potez u sklopu kampanje koja traje desetljeće i pol i o kojoj toliko i pišemo: steriliziranja i anesteziranja nogometnih navijača i pretvaranja svih njih u mutave konzumente koji bespogovorno i bjesomučno samo troše bez ikakvih, a ne samo bez neugodnih pitanja.

FIFA-i su u toj raboti savršeni saveznici režimi poput katarskog jer sama ne može donositi ni provoditi takve zakone protivne zapadnom svijetu. Ovo su savršeni testovi na putu prema onome što žele očevi novog nogometnog poretka - Svjetsko prvenstvo na kojem će biti 64 reprezentacije i milijun navijača od kartona.

Islamskom zakonu smeta pivo oko stadiona, a ne što su ti stadioni masovne grobnice

Gadljivo licemjeran je i Katar, koji je zabranu alkohola oko stadiona uveo jer je u skladu s njegovim islamskim običajima i šerijatskim zakonom. Oni brane konzumiranje takvih pića. Nismo proučavali detaljno te spise i propise, pa ne znamo dopuštaju li igranje nogometa na masovnim grobnicama tisuća radnika poginulih zbog neljudskih uvjeta rada i smještaja tijekom izgradnje svemirskih stadiona za SP.

Pomor tisuća radnika, dakle, Kataru nije problem, nego je to alkohol. Inače, ta pića i dalje se u Kataru mogu kupiti u hotelima i barovima. Naravno, po još višim cijenama nego što su one u navijačkim zonama. 

No zabrana kupnje loše i preskupe pive je još i smiješna u odnosu na onu drugu koja vlada u Kataru i koja se danas reflektirala na SP te samim tim postala top tema u svijetu. U toj zemlji su homoseksualni odnosi ne samo zabranjeni zakonom nego formalno mogu biti kažnjivi i smrću. Katar je ipak FIFA-i obećao da se tijekom SP-a neće slijepo držati tog dijela zakona, a svjetski nogometni oci su lansirali i prigodnu kampanju te, naravno, hashtag #NoDiscrimination, iza kojeg je "ujedinjen nogomet" zbog "inkluzivnosti".

FIFA spektakularno skočila u svoja inkluzivna i tolerantna usta

FIFA je zato prije par mjeseci objavila da će od četvrtfinala SP-a nadalje kapetani reprezentacija na trakama nositi poruke snošljivosti i tolerancije prema raznim ugroženim i ranjivim društvenim skupinama. FIFA-in predsjednik Gianni Infantino je pred festival u Kataru potvrdio podršku njegove organizacije LGBTQI zajednici tijekom SP-a: "O tom pitanju sam razgovarao s katarskim državnim vodstvom, koje mi je potvrdilo da su svi dobrodošli u Katar na SP. Ako netko kaže suprotno, to nije stav Katara i sigurno nije stav FIFA-e." 

Na Svjetskom prvenstvu su kapetani devet reprezentacija, Engleske, Njemačke, Belgije, SAD-a, Danske, Francuske, Nizozemske, Švicarske i Walesa, zato najavili nositi "One Love" trake u duginim bojama, koje promiču inkluzivnost prema LGBTQ+ osobama. Naravno, ovako odaslana poruka na stadionima žestoko i institucionalno homofobnog Katara posebno bi jako odjeknula.

FIFA je shvatila da bi to bilo previše za one koji su doslovno skupo platili organizaciju SP-a, pa je nakon početka SP-a izvela spektakularan skok u vlastita, navodno inkluzivna i tolerantna usta. Kapetanske trake u duginim bojama svrstala je u nestandardiziranu opremu, dakle onu koju ne propisuje FIFA.

Tako se nošenje trake u duginim bojama može smatrati kršenjem FIFA-inog pravila, zbog čega bi kapetani koji je istaknu dobili žuti karton prije svakog meča na koji izađu s takvom trakom. Naravno, savezima spomenutih zemalja inkluzivnost i tolerantnost ipak nisu toliko bitne da bi Kane, Neuer i Van Dijk mogli svaku utakmicu na SP-u početi žutim kartonom, pa su podvili rep.

Poštujte kulturu Putinove Rusije i zatucanog Katara

FIFA je, naravno, napravila nešto daleko gore. SP i nogomet je prodala zemljama kao što su ona u kojoj se održavalo prije četiri godine i ova sada. Od nogometnih otaca i onih kojima su isprali mozgove čujemo kako se pri tome treba "poštovati kultura" država kojima se da SP.

U prijevodu, na četiri tjedna začepiti oči, uši i nos na brojne gadosti od kojih su ti režimi sazdani. Poštovanje kulture? Kakve kulture, kao što su ona Putinove Rusije i Katara? Zatucane, primitivne, šovinističke, homofobne, opasne i agresivne. Ali bogate (energentima) i moćne te sklone plaćanju FIFA-i koliko god treba da se na četiri tjedna poštuju njihove kulture. Inače, predsjednik FIFA-e se na otvorenju ovog SP-a prijateljski družio s tipom koji želi SP 2030. On također sav puca od inkluzivnosti i tolerancije.