FIFA-ina REVOLUCIJA Infantino i Boban objavili totalni rat pohlepnim agentima koji ubijaju nogomet

Foto: Guliver Image/Getty Images

NOGOMET je već dugo u raljama menadžera koji polako, ali sigurno uništavaju nogomet, barem onaj koji smo poznavali. Nogometni agenti, nerijetko ljudi s margine, persone koje balansiraju na tankom rubu zakona preuzeli su nogometnu igru i umjesto nogometaša upravo oni diktiraju trendove i postavljaju pravila igre.
 
> Upoznajte neotesanog debeljka koji je ovog ljeta zaradio više nego Ronaldo cijele godine
 
> "NISMO TI MI JUVENTUS" Kako je Milan spriječio novu pljačku debelog pizza majstora
 
Često možemo pročitati kako europski velikani postaju robovi jednog agenta i njegovih suludih zahtjeva u ugovorima, a koji prije ili kasnije skupo koštaju, a milijune vode do njegovih dubokih džepova.
 
Kad je prije nekoliko godina Real želio dovesti Radamela Falcaa, transfer je propao jer je predsjednik Florentino Perez odlučio stati na kraj cijeloj sagi. Iako je Jorge Mendez menadžer Cristiana Ronalda, Jamesa Rodrigueza, Fabia Coentraa i Danila koji igraju za Real, prilikom operacije Falcao uvjeti su bili nemogući te je španjolski velikan odustao, a Perez ispalio...
 
"Da sam pristao na Mendezove uvjete u transferu Falcaa, mogao bih mu predati ključeve Reala", priznao je Perez, čime je najbolje opisao koliko menadžeri ubijaju nogomet.
 
Nakon toga se Mendez povukao i nije više tako agresivan u posljednje vrijeme, poput njegova kolege Mina Raiole. Talijan se ne zaustavlja i sve je veći broj klubova koji ne žele raditi s njim, o kojem god igraču bilo riječ i što god im taj nogometaš donio.
 
Novom vodstvu FIFA-e, Gianniju Infantinu i Zvoni Bobanu koji su ionako obećali na početku svojih mandata da će očistiti nogomet od svih "duhova iz ormara" i prljave ostavštine Seppa Blattera, doslovce je prekipjelo i kao što su objavili rat korupciju i kriminalu, na udaru su se našli i pohlepni menadžeri. Cilj je jasan – zaustaviti likove poput Mina Raiole.
 
Jučerašnja Gazzetta dello Sport objavila je poruku prvog čovjeka svjetske nogometne krovne organizacije, u kojoj je ovaj eksplicitno obećao kako FIFA kreće u rat protiv monstruoznih menadžerskih provizija koje uzimaju nogometu velik dio financijskog kolača. Kao jedan od argumenata, Infantino je iznio podatke da je od 2013. do 2016. na ime menadžerskih provizija isplaćeno nevjerojatnih 1,1 milijardu američkih dolara.
 
Kap koja je prelila čašu bila je povijesna pljačka Juventusa prilikom transfera Paula Pogbe u United prošlog ljeta. Na papiru se činilo da je Juve napravio posao stoljeća jer je Pogba na kraju koštao 105 milijuna eura, no bila je eto samo iluzija. Odnosno, možda je Francuz zaista toliko i plaćen, no Juve je od toga dobio ''mrvice''. Iako je generalni direktor Giuseppe Marotta tvrdio kako je Juve od cijelog transfera zaradio 72 milijuna eura, a Raiola 27, nekoliko mjeseci kasnije istina je šokirala navijače. Raiola je od transfera zaradio, vjerovali ili ne, 48,7 milijuna eura, što je gotovo pola od cijelog transfera, pa su Bianconeri zapravo jedva i zaradili 50 milijuna eura. Na inzistiranje Infantina, FIFA je pokrenula istragu tog transfera.
 
Gotovo identična priča ponavlja se ovog ljeta. Glavni antagonist Raiola i dalje puno naslovne stranice, no umjesto Pogbe, u centru pažnje je sapunica oko Milanova supertalentiranog vratara Gianluigija Donnarumme, u kojoj Mino Raiola doslovce ucjenjuje slavni klub i traži za svog štićenika novu adresu, a zapravo veću plaću i svoj dio kolača.
 
Takvi slučajevi, a osobito oni s Pogbom i Donnarummom, nagnali su čelne ljude FIFA-e na konkretnu i dobro isplaniranu akciju. Po tim pravilima agentima bi od transfera pripalo najviše 5%. To je označeno gornjom granicom, a za vrlo velike novčane transfere postotak agenata bi se spuštao sve do 1%. Dakle, na transfer od 10 milijuna eura, agentu bi pripalo 5%, na 20 - 4%, na 30 - 3% itd.
 
''FIFA želi uvesti transparentnost, ali ujedno se mora nametnuti kao najmoćnija organizacija ove igre. Transferi su preuzeli vlast, Kina divlja, a menadžeri ubiru bijesne milijune u poslovanju koje je prilično sivo. Infantino traži pravne mogućnosti kako bi tome stao na kraj, vjerujući da je nogomet uletio u menadžerske ralje koje će ga na kraju rastrgat'', otkrio je dobro obaviješteni izvor iz FIFA-e.
 
Nastave li agenti i dalje divljati, FIFA planira uvesti drakonske sankcije za sve one koji se ne budu pridržavali pravila i zakona. Prvi stupanj bile bi novčane kazne, a u krajnjoj mjeri posezalo bi se i za doživotnim oduzimanjem menadžerskih licenci.
 
Kad je Infantino sjeo u fotelju čelnog čovjeka FIFA-e obećao je niz stvar. Od čišćenja nasljeđa prethodnika do implementiranja inovacija u nogometu igru poput video tehnologije. Sve što je zasad obećao, Infantino polako i ispunjava. Ipak, izađe li iz sukoba s nogometnim agentima kao pobjednik, bila bi to možda njegova najveća pobjeda. Njegova, ali i nogometa kao sporta.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.