Financijski analitičar: Dinamo dobije donacije, pa ih potom donira!?

Foto: Hina

VELIKA ANALIZA poslovanja hrvatskih nogometnih klubova, posebno Dinama, koju je objavio Institut za javne financije, a o kojoj smo pisali početkom tjedna, izazvala je veliki interes javnosti i ekonomskih analitičara. Problematikom poslovanja domaćih prvoligaša pozabavio se i Željko Kardum, analitičar HRT-a i bivši glasnogovornik Zagrebačke burze.

Sporno je i što su Dinamo, Zagreb, Inter, Lokomotiva i Slaven Belupo registrirani kao udruge građana u istom natjecanju kao dionička društva, i u povlaštenom su položaju kad je riječ o plaćanju poreza na dobit. Problematično je i što se profesionalni klubovi, kojima je u interesu profit, financiraju javnim novcem, koji bi trebao biti namijenjen amaterskom sportu.

"Ne gledam nogomet, ali mislim da je riječ o djelatnosti koja sve može zanimati jer dobiva novac od poreznih obveznika i polovica prve lige ima povlašteni porezni tretman. Ne plaćaju porez na dobit. Ono što fali u proračunu, platit ćete vi", rekao je Kardum na HRT 4.
 
Analizirao je zatim podatke koje detaljnije možete proučiti ovdje > ANALIZA Dinamo u 20 godina odradio 906 transfera i zaradio milijardu kuna


"Neprofitni Dinamo je najveći gubitaš, a najprofitabilniji je Zagreb. Većina su gubitaši sa ukupno 121 milijun kuna gubitka u 2014. Kao da pričamo o nesaniranoj brodograđevnoj industriji, a ne o jednom od najvećih svjetskih biznisa", dodao je Kardum.

Posebno ga je zainteresirao podatak po kojem je očito da je Dinamo od Grada Zagreba proteklih godina dobivao 20-ak milijuna kuna, a više od polovice tog iznosa Mamić preko Dinama donirao trećim osobama preko stipendija ili pozajmica. Podaci u analizi odnose se na period 2013 . i 2014. godine. Od tada su se donacije Grada Dinamu smanjile zbog strožih pravila nakon ulaska Hrvatske u EU.

"Ja dobijem donacije od nekoga i dajem donacije drugome. Dobijete besplatno novac od nekoga i onda ga dajete drugome", čudio se Kardum podacima o Dinamovim rashodima. 

Dodao je da je potrebno potaknuti daljnju raspravu o načinu na koji se troši novac poreznih obveznika te o jasnom razgraničenju između onoga što je amaterski, a što profesionalni sport.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.