Gazzetta: Prestari Modrić nema snage. Zato će na njega navaliti Barella

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, Profimedia

HRVATSKA i ITALIJA od 21 sat u Leipzigu u trećem, zadnjem kolu skupine Eura, igraju odlučujuću utakmicu za obje reprezentacije. Hrvatskoj je to najkasniji termin u kojem igra meč na EP-u. Brončani s SP-a nakon dvije utakmice i poraza od Španjolske (0:3) i remija s Albanijom (2:2) imaju samo jedan bod te su zadnji na tablici, dok su aktualni prvaci Europe drugi i imaju tri boda jer su pobijedili Albaniju (2:1) i izgubili od Španjolske (0:1).

Hrvatskoj igra samo pobjeda, Italiji je dosta bod

No, Hrvatska bi pobjedom nad Italijom izvela veliki preokret te se kao drugoplasirana probila u osminu finala ako Albanija u isto vrijeme ne pobijedi Španjolsku. Furija se već nakon drugog kola plasirala u nokaut-fazu pobjedama nad Hrvatskom i Italijom.

Ako pak Albanija izvede senzaciju, a Hrvatska dobije Italiju, Dalićeva momčad bi također išla dalje, kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Hrvatska može proći skupinu čak i sa samo dva boda, odnosno ako remizira s Italijom, ali to zahtijeva poklapanje niza ostalih rezultata. I dok Hrvatska danas mora pobijediti kako bi prošla skupinu, Italiji je za to dovoljan tek bod. 

"Manje ljepote, više smisla. Spallettijeve četiri zamjene za svladavanje Hrvatske"

Gazzetta dello Sport velikim tekstom najavljuje odlučujuću utakmicu. Naslov mu je "Manje ljepote, više smisla. Spallettijeve četiri zamjene za svladavanje Hrvatske", a u tekstu se precizira:

"Za Hrvatsku iz momčadi ispadaju Dimarco, Pellegrini, Frattesi i Scamacca. Ulaze Darmian, Cristante, Cambiaso i Retegui. Spalletti ovako pojašnjava zašto za Hrvatsku poseže za promjenama: "Manje ljepote, više pragmatičnosti."

Umjesto da na centru Jorginha upari s kreativnim Fagiolijem, izbornik je odabrao mišićavu stijenu Cristantea kako bi zaustavio kvalitetu hrvatskih ofenzivnih veznjaka. Umjesto Dimarca igrat će Darmian, koji je defenzivniji.

Cambiaso će formalno biti naprijed, ali više bek nego krilo. Retegui je odabran za napad jer bolje igra presing i više se žrtvuje bez lopte nego Scamacca. S tim novim duhom i starom taktikom 4-2-3-1 Italija će pokušati proći skupinu pod sloganom "Nismo lijepi, ali smo se kvalificirali".

"Stara Hrvatska neće skočiti na nas kao Španjolska i tražit će odmor. Tu je moramo ugristi"

No, Gazzetta ističe da je za to potrebno obaviti ogroman posao s obzirom na protivnika koji čeka Italiju: "Od finala SP-a 2018. do finala Lige nacija 2023. Hrvatska je ispisala povijest. Divna generacija umjetnika je na posljednjem plesu, ali ne želi napustiti podij zbog gola koji im je Albanija zabila u 95. minuti. Hrvati će večeras igrati s dušom među zubima.

Sve do zadnjeg treninga sakrivali su Brozovića. Iskusni su i pametni. Modrić i dalje ima visoku klasu, ali tijekom cijele sezone La Lige odigrao je samo četiri kompletne utakmice. Ima 38 godina. Zato je Spalletti podignuo 11 godina mlađeg Barellu u ofenzivu, kako bi on snagom i intenzitetom navalio na Modrića.

Vidjeli smo u prve dvije utakmice kako teret godina pritišće tri kralja, Modrića, Brozovića i Kovačića. Stara Hrvatska neće skočiti na nas kao Španjolska i tražit će odmor. Tu je moramo ugristi. Idemo, dečki, to se može napraviti i mora se napraviti. Ništa vam ne fali. Izbrišite sve strahove, igrajte kao prvaci Europe.

Pobijedite, remizirajte, samo izbjegnite bolnu potragu za trećim mjestom koje vodi dalje. Poletimo prema Berlinu. Tamo nas čeka jaka Švicarska, koja je zaustavila Njemačku. No, u Berlinu i s Gigijem Buffonom uz momčad, tko nas može zaustaviti?"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.