dinamo

Gdje je nestao glasni lider Dinamove obrane?

Foto: Pixsell

DINAMO je u Londonu pobijedio West Ham 1:0 i tako potvrdio drugo mjesto u skupini Europa lige i plasman u nokaut fazu.

Momčad Željka Kopića odigrala je jako dobru utakmicu, a posebno sigurno djelovala je zadnja linija s Perićem, Theophile-Catherineom i Šutalom. Bila je to prva nakon sedam utakmica u svim natjecanjima u kojoj Dinamo nije primio gol, a spomenutom trojcu dobro su pomagali i Daniel Štefulj te Stefan Ristovski na bokovima.

Bio stup obrane

No ni u ovom susretu nije bilo Rasmusa Lauritsena koji je postao svojevrsna enigma za Dinamove navijače. Temperamentni Danac bio je prošle sezone jedan od najboljih i najkonstantnijih Dinamovih igrača i bez njega je praktički bilo nemoguće zamisliti Dinamovu obranu. Lauritsen, koji je stigao u listopadu prošle godine, propustio je samo jednu utakmicu u Europa ligi (kod kuće protiv CSKA), u HNL-u je upisao 24 nastupa i on i Theophile-Catherine bili su iznimno pouzdani stoperski par.

Tako je nastavio i ove sezone te je započeo prvih šest Dinamovih europskih utakmica, da bi se u 25. minuti uzvrata protiv Legije ozlijedio i tu su počeli njegovi problemi. Iako se od ozljede aduktora oporavio relativno brzo, za mjesec dana, Lauritsen je potpuno ispao iz forme. Na Maksimiru protiv West Hama i on i čitava momčad odigrali su slabo, u Belgiji protiv Genka je bio dobar, da bi onda počeo pad. Krznar ga je izvadio nakon groznih 45 minuta u Rijeci, a ista stvar dogodila mu se pet dana kasnije u Beču, kad je također zamijenjen na poluvremenu.

Sad grije klupu

Nakon toga je dobio 90 minuta u Kupu protiv Bijelog Brda, da bi potom preselio na klupi s koje je gledao sljedećih šest Dinamovih utakmica u prvenstvu i Europa ligi. Vratio se u sastav tek prije dva tjedna na gostovanju u Šibeniku, da bi se i za derbi s Hajdukom i jučer u Londonu preselio na klupu.

Lauritsen je bio miljenik Dinamovih navijača zbog goleme srčanosti i pozitivne energije koju je unosio na teren, a takav je i u svlačionici koja ga jako voli. No Danac nakon ozljede očito nije uspio vratiti pravu formu jer ga ni Krznar ni Kopić tjednima nisu koristili, a loša vijest za Lauritsena je da ga je Josip Šutalo sasvim solidno zamijenio i nametnuo se novom treneru. S Laurtisenom nema nikakvih problema što se odnosa unutar momčadi i stručnog stožera tiče, nego svi u Maksimiru čekaju da se vrati u staru formu.