Inspektori od jutra upadaju u Šukerove saveze

Foto: Pixsell / S. Midžor 

JUČER je istekao rok u kojem su županijski sportski savezi, odnosno Sportski savez Grada Zagreba i nacionalni sportski savezi osnovani u sportu bili dužni uskladiti svoje poslovanje s pojedinim člancima Zakona o sportu. Hrvatski nogometni savez to nije učinio, već je ustvrdio da se novi zakon na njih uopće ne odnosi. Sportska inspekcija se ne slaže. Glavna inspektorica Klaudia Miloš Lončar uputila je jutros dopis inspekcijama u svim županijama te Gradu Zagrebu da izvrše nadzor nad svojim područjem te dostave izvješće.

>>> Donosimo odgovore: Je li moguća suspenzija Šukera i HNS-a

"Zahtjev sportske inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dostavljen je svim sportskim inspekcijama u svim županijama te sportskoj inspekciji u Gradu Zagrebu", stoji u priopćenju MZOS-a koji dodatno pojašnjava novi zakon.

"Sukladno članku 9. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu (NN, br. 85/15), istekao je rok u kojem su županijski sportski savezi, odnosno Sportski savez Grada Zagreba i nacionalni sportski savezi osnovani u sportu, u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem rangu nacionalnoga sportskog natjecanja imaju profesionalni status u smislu članka 24. Zakona o sportu, bili dužni provesti izbore za skupštinu i sazvati skupštinu županijskih sportskih saveza u skladu s odredbama članka 2. i 3. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu"

Ovaj članak novog zakona najviše žulja HNS, jer umjesto dosadašnjeg delegatskog sustava, veću zastupljenost u skupštinama imat će nositelji kvalitete, odnosno klubovi.

Glavna sportska inspektorica osobno je pozvala sve podružnice da dostave izvješća o provedenim radnjama.

"Molim da izvršite inspekcijske nadzore nad provedbom navedenih zakonskih izmjena i dopuna, svatko na području svoje županije, odnosno Grada Zagreba, te ovisno o utvrđenome činjeničnom stanju poduzmete mjere i radnje za koje ste ovlašteni Zakonom o sportskoj inspekciji, odnosno Zakonom o sportu. Izvješće o izvršenim nadzorima te poduzetim mjerama i radnjama potrebno je dostaviti elektroničkom poštom"

Naš Hajduk: Očekujemo nadzor nad svim savezima i odgovornim osobama na čelu sa Šukerom 

Na opstrukcije HNS-a u vezi novog zakona reagirala je i udruga Naš Hajduk, koja se s protekom roka usklađivanja sa zakonom obratila sportskoj inspekciji.

"Udruga Naš Hajduk jučer je obavijestila sportske inspektore pri uredima državne uprave svake županije o nepravilnostima županijskih nogometnih saveza, te krovnog tijela - Hrvatskog nogometnog saveza.

Obaviješću o nepravilnostima i nezakonitostima i službeno smo skrenuli pozornost sportskim inspektorima da je dana 09. veljače 2016. godine prošao šestomjesečni rok za usklađivanje statuta nogometnih saveza sa Zakonom o sportu i njegovim izmjenama i dopunama koje su stupile na snagu dana 09. kolovoza 2015. godine.

Očekujemo pokretanje inspekcijskog nadzora nad županijskim nogometnim savezima i HNS-om, te svim predsjednicima kao odgovornim osobama u pravnim osobama na čelu s Davorom Šukerom i da nas o rezultatima iste obavijeste u zakonskom roku", stoji u poruci udruge Naš Hajduk. 

Inspektori izašli na teren već jutros

Županijski uredi sportske inspekcije nakon uputa svoje šefice ne gube vrijeme. Jutros je, kako doznajemo, već obavljen nadzor u Županijskom savezu brodsko-posavskom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.