HNL

Gorica je otpustila Toplaka iz istog razloga zbog kojeg ga je i dovela

Foto: Josip Regovic/Pixsell

JUČER kasno navečer, nakon 2:0 poraza od Istre u utakmici 7. kola Supersport HNL-a, Gorica je na svojim službenim stranicama objavila da je Samir Toplak smijenjen s funkcije trenera. Nakon šest odigranih utakmica i osvojenih samo pet bodova, Gorica je dala otkaz čovjeku kojeg je pred kraj prošle sezone dovela dok ju je tresla najveća rezultatska kriza od ulaska u HNL. 

Toplak je klub preuzeo nakon najgoreg niza u povijesti kluba od sedam uzastopnih poraza u svim natjecanjima te napravio ono što oduvijek najbolje radi, izazvao pozitivan šok i donio prekid tog niza. Zaredala je Gorica nakon dolaska Toplaka s nekoliko vrlo dobrih rezultata, ali ne može se reći da je u ijednom trenutku osobito oduševljavala igrom.

Onda je došla nova sezone u koju je Toplak ušao s ekipom koju je sam i pripremao za ovu sezonu, ali rezultati jednostavno nisu došli. Pobjeda je upisana samo protiv Lokomotive, a i u toj utakmici je Gorica opasno visjela da ne dođe do tri boda jer je Lokomotiva na samom kraju susreta imala 100-postotnu šansu koju nije iskoristila i zabila za 3:3.

Trener nije najviše kriv, ali je jedini koji je zamjenjiv

Sve to ne znači da je Toplak jedini krivac za neuspješan start Gorice u novom prvenstvu, dapače, kada se pogledaju tri glavna čimbenika koja snose odgovornost za uspjeh jednog nogometnog kluba, a to su igrači, trener i čelništvo kluba, krivica trenera se u ovom slučaju ni po čemu ne ističe.

Gorica je po broju stvorenih velikih prilika bila 3. ekipa lige, što jasno govori o tome da je Toplakova momčad imala igru kojom je frekventno prijetila protivnicima i stvarala šanse iz kojih je, prema prosječnom očekivanju, trebala zabiti znatno više pogodaka.

Problem se pojavljuje kada se pogleda konverzija tih prilika po kojoj je Gorica 7. momčad HNL-a. Grozna realizacija Gorice, za koju isključivo odgovornost snose igrači, koštala je ovu momčad znatno više bodova nego bilo što drugo na početku ove sezone.

To naravno ne znači ništa, nijedan sportski kolektiv na svijetu, a tako ni Gorica, u trenutku rezultatske krize ne može promijeniti ništa drugo nego trenera. To se i dogodilo. Toplak, zapravo, nije imao sreće, a Gorica nije imala izbora.

Črnko tek mora povući ključne poteze na tržištu

Potezi predsjednika Gorice Nenada Črnka u drugom dijelu prijelaznog roka, nakon što je u prvom dijelu briljirao zajedno sa svojom skautskom službom i cijelim sportskim sektorom Gorice, nisu osobito pomogli klubu. Činjenica da Gorica još uvijek nije dovela zamjenu za Hrvoja Babeca predstavljala je veliki problem za Toplaka, a predstavljat će i za Igora Angelovskog. 

Doduše, tu treba napomenuti da je dolazak Tyrese Francoisa, kapetana U-23 reprezentacije Australije i člana engleskog Fulhama, bratskog kluba Gorice, navodno samo pitanje dana. Dosta toga u nastavku sezone ovisit će o tome kakvim će pokazati zasad anonimni Australac, ako na kraju uistinu dođe u Goricu.

Također, cijela situacija s Anthonyjem Kalikom okupirala je momčad i trenera do mjere do koje ih nikad ne bi trebala okupirati. Hajduk je skoro pa gerilskim transferom prodrmao Kalika i doveo Goricu u situaciju da izgubi Kalika i prije nego što ga je prodala.

To što je Črnko na kraju uspio za Kalika dobiti odštetu u rangu one na koju su i računali kada je ušao u zadnju godinu ugovora, tek je mala zadovoljština za Goricu koja sada u kadru ima rupu na mjestu još jednog ključnog igrača, a zamjena se zasad ne vidi na obzoru. 

Pokušaj pozitivnog šoka

Istovremeno, Gorica ima nikad veće ambicije, a njih generira upravo Črnko koji je osjetio da klub ima priliku pohrvati se za 4. mjesto HNL-a s Rijekom i Osijekom jer oba kluba nižu loše rezultate i daleko su od prave forme. Zato je Črnko odlučio napraviti isto ono što je napravio kada je dovodio Toplaka. 

Promijenio je trenera i doveo vrsnog motivatora u vidu bivšeg izbornika Makedonije kako bi prodrmao svlačionicu i pokušao odmah doći do rezultatskog zaokreta kojim bi se odvojio od dna tablice i ponovno došao u komfornu zonu između 4. i 6. mjesta na prvenstvenoj ljestvici.

Ukratko, Toplak je dobio otkaz da bi Angelovski pokušao napraviti ono u čemu je inače baš Toplak najbolji, a zbog čega je i doveden kad je Gorica prošle sezone bila u užasnoj seriji. Toplak se tako ovoga puta našao na drugoj strani krivulje.

Angelovskog čeka raspored u kojem je to itekako moguće. Sljedeće subote Gorica gostuje kod Varaždina, a onda dočekuje Dinamo i Osijek, gostuje kod Šibenika i dočekuje Rijeku. Niz ovih pet utakmica potpuno će odrediti sezonu Gorice, a na Angelovskom je za početak samo da nađe način da od igrača Gorice dobije da zabiju one šanse koje su pod Toplakom promašivali. "Samo" to.