transferi

Gorica suspendirala Kalika i FIFA-i će tužiti Hajduk, kojem prijeti teška kazna?

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

ANTHONY KALIK (24), najbolji igrač Gorice, iznenađujuće nije nastupio kod Slavena u šestom kolu SuperSport HNL-a. Trener Samir Toplak objasnio je to ovako: "Odluka kluba je da Kalik ne igra jer nije psihički spreman za utakmice." To je službeno. Neslužbeno, Kalika je Gorica suspendirala jer je tijekom tjedna odbio trenirati ogorčen što klub nije prihvatio Hajdukovu ponudu za njega. 

Najbolji igrač Gorice tetovirao je grb Hajduka, koji ga želi vratiti

Kalik je deklarirani navijač Hajduka, s tetoviranim grbom tog kluba, čiji je član bio do početka 2020., kada je prešao u Goricu. Ondje igra sjajno, zbog čega mu se u dvije i pol godine na Transfermarktu vrijednost povećala za šest puta. Sada ga Hajduk želi vratiti, što je dakle i Kalikova želja, ali s Poljuda su za njega poslali ponudu za koju Gorica smatra da je daleko ispod vrijednosti njenog veznjaka.

To je rezultiralo spomenutim Kalikovim ogorčenjem, ali i, čini se, daleko ozbiljnijom situacijom. Također neslužbeno, Gorica razmišlja o tome da Hajduk prijavi HNS-u zbog kršenja pravilnika FIFA-e jer su Splićani navodno izravno prišli Kaliku i njegovom agentu, a interes za njega nisu prvo pismeno izrazili Gorici te onda, nakon njenog dopuštenja ili prihvaćanja ponude, pregovarali s igračem.

Hajduku bi u slučaju tužbe prijetila jako teška kazna

Zaobilaženje kluba koji je poslodavac igraču je strogo zabranjeno. Točnije, pravilnik FIFA-e dopušta to samo kada je igrač u posljednjih šest mjeseci ugovora sa svojim klubom. Ugovor između Gorice i Kalika vrijedi do ljeta 2023., dakle jasno je da Hajduk u tom slučaju ne može prići Kaliku bez blagoslova Gorice. 

Ako Gorica doista bude tužila Hajduk, onda mora i dokazati da je taj klub pokušao zaobići Kalikovog poslodavca. Ako ima dokaze za to, Hajduk bi mogao biti kažnjen zabranom transfera na najmanje godinu dana. Konkretno, Hajduk nikoga ne bi mogao prodati ni kupiti do kraja sljedećeg ljeta. Jasno je da bi takva kazna imala jako teške posljedice po Hajduk.