"Grand Slam seksizam razotkriven na US Openu"

Foto: The Times, CBS, Twitter

VELIKE reakcije izazvao je incident na početku US Opena kada je sudac dodijelio opomenu francuskoj tenisačici Alize Cornet zbog toga što je na terenu presvukla majicu. 

Mnogi u tome vide seksizam, pogotovo jer muški tenisači konstantno mijenjaju majice na terenu, a često i sjede za vrijeme odmora i promjena strana goli do pasa. Zbog toga je većina ljudi na društvenim mrežama i velikih medija stalo Francuskinji u obranu:

"U vrućini New Yorka, muški tenisači poput Rogera Federera i Novaka Đokovića naprave korak dalje i sjede bez majica pored terena duže vrijeme. Ovo je još jedan primjer nejednakosti spolova u sportu, nakon kontroverze s kostimom koji je Serena Williams nosila na Roland Garrosu", piše Christina Capatides, novinarka američkog CBS-a.

"To što su napravili Sereni je 10 tisuća puta gore"

Podsjetimo, Roland Garros je poručio kako kostim Serene Williams nije u skladu kodeksa odijevanja turnira i da nešto slično neće moći nositi na sljedećim izdanjima Grand Slama. Williams je poručila kako je tako nešto morala nositi zbog zdravstvenih problema koje je doživjela pri porodu. 

Cornet smatra kako je taj potez puno više seksistički nego onaj glavnog suca njezinog dvoboja, ali se zahvalila na gesti američkog teniskog saveza koji je uputio službenu ispriku. 

"Mislim da je sudac bio šokiran situacijom pa je tako reagirao. Mislim da je ono što su napravili Sereni 10 tisuća puta gore od ovoga što se dogodilo meni. Predsjednik mog saveza očito živi u drugom vremenu pa sam šokirana takvim komentarima", rekla je Cornet, misleći na izjavu Bernarda Giudicellija koji je rekao da u budućnosti očekuje restrikcije na takve Serenine kostime zbog "poštovanja prema igri."

Engleski Times također je stao u obranu Francuskinje, ističući dvostruki standard između muškaraca i žena u društvu. Tenisačica Victoria Azarenka, majka Andyja Murrayja, Judy, i još neki poznati osudili su seksistički čin glavnog suca Christiana Raska.

"Gola prsa nisu novost na teniskim terenima. Đoković svoja pokazuje redovno, a Federerove dlake na njima praktički imaju svoje fanove", Times slikovito opisuje dvostruki standard. 

Cornet je u tom meču na kraju izgubila u tri seta od Šveđanke Larsson, a u međuvremenu je s Rumunjkom Barom ispala i iz konkurencije parova.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.