ERLING HAALAND

Haaland u Cityju je varanje. To nije fer prema protivnicima

Foto: Profimedia

DVA POGOTKA, asistencija, pogodak, hat-trick, hat-trick i pogodak. Tako je izgledalo prvih šest utakmica Erlinga Brauta Haalanda u Premier Ligi. S ukupno 10 golova postao je igrač koji je najbrže u povijesti Premier Lige došao do tog učinka, a putem je srušio i nekolicinu drugih rekorda.

Iako je bilo jasno i prije početka sezone da ne postoji scenarij u kojem Haaland neće početi trpati golove za Manchester City, nitko nije mogao očekivati ovako glatku prilagodbu na novu ekipu i potpuno drugi stil igre, koji mu na prvi pogled nije bio idealan fit.

Mnogi su do tada napominjali kako mu je na ruku išla otvorenost austrijskog i njemačkog nogometa, zbog čega je mogao koristiti svoju fizičku nadmoć, ali i kako se za Premier Ligu mora pripremiti na igru protiv dubokih blokova i zbog toga poboljšati kontrolu lopte te suradnju sa suigračima.

Norvežanin je već pokazao ne samo da mu takve stvari neće praviti velike probleme, već da je prilično koristan u svim fazama igre. Međutim, da prilagodba na Cityjev stil nogometa prođe brže i bezbolnije, pobrinuo se i Pep Guardiola implementiravši sitne, ali značajne taktičke promjene.

Što je Pep promijenio?

Još prije odlaska Sergija Aguera, Guardiola je miksao razna rješenja na poziciji centralnog napadača pa su se tako u vrhu napada nalazili razni igrači - Phil Foden, Bernardo Silva, Kevin de Bruyne te prošle sezone najčešće Gabriel Jesus.

Jedno vrijeme je čak odstupio od svoje prepoznatljive formacije 4-3-3 prelaskom na 4-2-4 s dvije lažne devetke. Takvi sustavi bez napadača omogućavali su Cityju da pod svoju kontrolu stavi svaku fazu igre i dominira utakmicom kroz posjed i visoki presing. No, svakih nekoliko utakmica, a posebno u derbijima i nokaut-sustavima, dogodilo bi im se da, unatoč potpunoj kontroli, promaše brdo prilika i izgube utakmicu jer pravog realizatora u ekipi nije bilo.

Otkada je Haaland tu, neke poluprilike koje inače ne bi završile u protivničkoj mreži, lakoćom su pospremljene u mrežu i City je postao puno efikasniji pred golom. Da bi City maksimalno iskoristio takvog igrača koji se ne spušta u veznu liniju kao nekakva lažna devetka, već čeka loptu u prostor na rubu zaleđa, morale su se dogoditi male promjene.

Cityjevih 4-3-3 se sada u napadu pretvara u 2-3-4-1 gdje krila drže širinu, oba centralna vezna lutaju međuprostorom iza Haalanda, a bekovi se uvuku blizu Rodrija - u veznu liniju. Do sada je Pep na razne načine rotirao trokute između beka, veznjaka i krila, ali sada su stvari potpuno strukturirane pa su Joao Cancelo i Kyle Walker isključivo “veznjaci” u posjedu.

Jedan element nije na razini

U napadu takvo centralno postavljanje bekova omogućuje elitnim kreatorima poput Silve i De Bruynea da se ne spuštaju preduboko, već da primaju loptu u međuprostoru kada Haaland odvuče stopere, dok se u obrani nalaze vrlo blizu mjestu događanja, zbog čega mogu lakše i brze uzeti izbijenu ničiju loptu ili spriječiti kontru.

Međutim, ekipe s dobrim trenerima poput Newcastlea (Eddie Howe) i Crystal Palacea (Patrick Vieira) su takvu postavku dobro pročitale te su znale pri osvojenoj lopti iskoristiti usko postavljanje Cityjevih bekova. U kontrama su slali duge lopte u široke prostore iza leđa Cancela i Walkera koji nisu u zavidnoj obrambenoj formi pa su ih protivnikova brza krila redovito kažnjavala.

Iako je City imao spomenutih individualnih i taktičkih problema u obrani, zbog kojih su Newcastle i Crystal Palace bili poveli s dva pogotka razlike, faza napada je u većini ove dvije utakmice bila na razini te su opasne lopte redovito dolazile u šesnaesterac. Haaland ih je pospremao, a City na kraju izvukao bodove.

Savršen spoj

Kolika je sila, Haaland je pokazao u dvije specifične situacije, a to su bili gol za 4:2 protiv Crystal Palacea te iznuđivanje kaznenog udarca, koji je sam u mrežu pospremio protiv West Hama.

U prvoj situaciji je na 25 metara od protivničkog gola između dvojice stopera primio dubinsku loptu, izdržao duel ili, bolje rečeno, otresao suparnika na pod te zabio pogodak, dok je kod iznuđivanja penala pokazao koliko je brži od prosječnog stopera, čak i kada mu se da samo nekoliko metara prostora, te je time postalo jasno da njegove fizikalije rade razliku čak i protiv dubokih obrana.

Ostali golovi možda nisu bili toliko impresivni kao ove dvije situacije koje proizlaze iz njegove brutalne fizičke sile, ali pokazuju suštinu toga zašto ga je City doveo. Guardiolin City je najbolja ekipa kada je riječ o količini vremena koje provedu u protivničkom kaznenom prostoru, no to vrijeme, kao što smo već spomenuli, ponekad nije bilo od presudnog značaja jer veznjaci i krila na lažnim devetkama nisu prirodni golgeteri.

Stvari su sada puno jednostavnije. Sada se u šesnaestercu nalazi vjerojatno najbolji golgeter u nogometu koji zna gdje stajati na ubačajima i povratnima loptama, kako nadmudriti ili odgurati stopera i kojim dijelom tijela pospremiti loptu u mrežu. Zbog toga ne postoji scenarij u kojem Haaland nije na vrhu tablice najboljih strijelaca na kraju sezone.

Navijači rivalskih klubova ovakvu ranu i suludu dominaciju pokušavaju racionalizirati nadajući se nekakvoj ozljedi jer je to jedini način kako zaustaviti strijelca Haalandovog kalibra u ekipi kakva je Manchester City. Jednostavno su toliko dobar spoj, iako je dojam na prvu mogao prevariti.

Hoće li City farmerizirati Premier Ligu?

Dolaskom društvenih mreža, u nogometnoj pop-kulturi proširio se termin “farmerske lige”. Epitet je to koji se daje nekoj “manje kvalitetnoj” ligi u kojem je jedan klub toliki favorit za osvajanje titule prvaka da se zbog njega ne isplati niti kladiti, a sve što rade njegovi igrači je nabijanje statistike.

U kontekstu pet najjačih europskih liga, farmerskom ligom je često smatrana francuska Ligue One zbog nedavne dominacije PSG-a, a može se taj termin primijeniti i za Bundesligu zbog dominacije Bayerna. Posebno ga vole koristiti Englezi i navijači engleskih klubova s ovih prostora.

No, zbog njihovog nepromišljenog kriterija, šale koje inače zbijaju na tuđi račun sada su prema tom kriteriju više nego ikada primjenjive i na Premier Ligu. Dovođenjem Haalanda, koji ruši sve rekorde i "nabija statistiku", City bi mogao potpuno farmerizirati Premier Ligu i uzeti svoj peti naslov u posljednjih šest godina.

Unatoč njihovim trenutnim obrambenim problemima, zaista je nemoguće vidjeti nekog drugog kako podiže ovosezonski trofej prvaka Premier Lige jer svi rivali imaju još više svojih problema. I bez Haalanda bili su favoriti svakog natjecanja u kojem se nađu, no ta uloga favorita sada je još veća jer norveški cheat-code je već uključen.