Hajduk je dogovorio velik transfer, ali time neće riješiti nijedan problem

Foto: Robert Matić/Hajduk

HAJDUK u završnici prijelaznog roka vraća Francisca Reisa Ferra iz portugalske Benfice, igrača koji je donedavno bio na posudbi u nizozemskom Vitesseu. Podsjetimo, Ferro je prošle sezone već igrao za Hajduk upisavši 14 nastupa u drugoj polovini sezone, no kako se radilo o običnoj posudbi, Portugalac je splitski klub napustio krajem sezone.

Iako su ga na Poljudu željeli zadržati, on nije bio za tu opciju. Htio se vratiti u jednu od pet najjačih europskih liga, ali interesa nije bilo pa je novi angažman pronašao u Vitesseu. U početku je bio standardan prvotimac, ali je ubrzo pao u drugi plan posljednju utakmicu odigravši još 9. studenog prošle godine.

Ljuštura najperspektivnijeg stopera svijeta

U trenucima kada je iz juniorskog nogometa prelazio u Benficine seniore postojao je konsenzus nogometne javnosti da je Ferro jedan od najperspektivnijih mladih stopera na svijetu. U svojoj prvoj cijeloj seniorskoj sezoni odigrao je preko 40 utakmica za tadašnjeg portugalskog prvaka, prikazavši izniman talent, posebno u napadačkom dijelu igre.

Već tada, u ranim dvadesetima, Ferro je bio jedan od najboljih dodavača Europe na svojoj poziciji te je bio na meti vjerojatno svakog elitnog kluba koji je tražio modernog stopera spremnog igrati u sustavima koji se oslanjaju na visok posjed lopte. U jednom je trenutku prema Transfermarktu vrijedio 18 milijuna eura, a Benfica je tada za njegove usluge tražila i mnogo više.

Sada, pet godina poslije, jasno je da Ferro nikada neće ostvariti svoj potencijal. U tih pet godina Portugalac se fizički nije nimalo popravio u odnosu na svoje juniorske dane, pa je i dalje relativno spor i slabašan za stopera najviših razina, dok su sve one napadačke kvalitete potpuno ugušili razni treneri po posudbama koje je odradio u posljednje vrijeme, a pretrpio je i nekolicinu ozljeda.

Kakav je bio u Hajduku?

Ipak, od prve utakmice u Hajduku nije bilo nikakve dileme da su njegove sposobnosti na lopti za HNL i dalje na visokoj razini. Imao je značajnu ulogu u izgradnji napada, ali Hajduk ni tada nije bio ekipa koja bez problema može nametnuti velik posjed lopte protivnicima iz vrha lige pa te kvalitete nije mogao maksimizirati kao nekada u Benfici.

Pomalo iznenađujuće, pozitivniji utjecaj je imao je ondje gdje je inače bio slab. Osvajao je 67% duela na tlu i impresivnih 71% zračnih duela te izuzev jednog skrivljenog kaznenog udarca nije imao gotovo nikakvih problema s obrambenom fazom igre, kao što je to imao u jačim ligama.

Zapravo, Ferro se individualno i više nego dobro snašao u HNL-u, ali su negativan dojam nerijetko ostavljali Hajdukovi i napadački i obrambeni sistemski problemi jer se Ferro, Josip Elez i Nikola Katić nisu pokazali kao komplementarna trojka u zadnjoj liniji.

Dobar fit za Lekinu formaciju, baš i ne za stil igre

Ferro bi ove sezone ponovo trebao igrati u formaciji s tri stopera u posljednjoj liniji, ali kontekst bi trebao biti dosta drugačiji jer se kadar promijenio. Naime, sada je u obrani prisutan Chidozie Awaziem, igrač koji bi Ferru trebao puno više odgovarati nego Elez i Katić.

Ono što bi Ferru moglo manje odgovarati je generalna ideja taktike Ivana Leke, koji se oslanja na visok intenzitet presinga, a time i na visoko postavljenu obranu. Ferro se daleko od vlastitog vratara ne snalazi dobro i pri tome će mu biti potrebna velika pomoć partnera na bočnim stoperskim pozicijama.

Ako pretpostavimo da će Ferro zauzeti mjesto centralnog stopera, s kojeg bi mogao koristiti svoje dodavačke sposobnosti, Awaziemove agilnost, brzina i sposobnost pokrivanja praznog prostora iza vlastitih leđa su nužne na poziciji bočnog stopera uz igrača Ferrovog profila te bi njih dvojica u teoriji trebali biti komplementaran par, dok bi treći stoper mogao biti biran ovisno o protivniku.

Dolazak Ferra ne mijenja trenutno stanje

S obzirom na to da se Ferro prošle sezone pokazao kao pouzdana opcija, a da je njemu sličan igrač i donedavno prvi stoper Hajduka Josip Elez izvan konkurencije zbog ozljede, povratak Ferra se ponovo čini kao pozitivan i potreban transfer, ali se u isto vrijeme u suštini čini nebitan.

Da, Ferro bi mogao poboljšati zadnju liniju, posebno u izgradnji igre, te stvoriti komplementarnu vezu s Awaziemom i donijeti dodatno tijelo u rotaciju koja je postala tanka otkako je na klupu Hajduka došao Leko, koji forsira formaciju s tri stopera u zadnjoj liniji.

Međutim, Hajduk je u posljednje vrijeme pokazao barem dvije kritičnije točke, koje su trebale biti adresirane davnih dana, posebno prije stoperske pozicije. To je, dakako, pozicija zadnjeg veznog, a dolaskom Leke to su postale i bekovske pozicije, o kojima uvelike ovisi cijela napadačka ideja za dolazak pred suparnički gol u formaciji 3-5-2.

Bez konkretnih pojačanja na tim mjestima Leko će imati velikih problema pri implementaciji željenog sustava te će se morati značajno prilagoditi kadru da bi ostvario uspjehe. U bilo kakvom suprotnom scenariju, dani su mu već odbrojani jer je trenutna uprava Hajduka već pokazala kako se trenera baca po bus kad stvari pođu po krivu. Dolazak Ferra pri svemu tome ne mijenja gotovo ništa.