Intervju: Dean Klafurić

"Hajduk je napredovao, pojačao se, ali ne kao Dinamo"

Foto: Pixsell

LJETNI prijelazni rok u Hrvatskoj je službeno počeo 15. lipnja te traje do 31. kolovoza. Iako je tek kraj lipnja, domaći klubovi već su napravili puno zanimljivih transfera, a najviše pažnje očekivano privlače klubovi koji su prošlu sezonu završili na prve četiri pozicije: Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka. Komentar na poslovanje velike četvorke za Index dao je domaći trener Dean Klafurić.

Dinamo je doveo Josipa Drmića, koji je prošlu sezonu igrao u Rijeci, te Roberta Ljubičića iz bečkog Rapida i Boška Šutala iz Atalante, dok se Antonio Marin vratio s posudbe u Šibeniku. S druge strane, aktualni prvak prodao je Bartola Franjića u Wolfsburg i tako jednim izlaznim transferom ostao u plusu u odnosu na ulazne.

"Dinamo se pojačao, ima izbalansirani roster. Napravio je dobre stvari, pogotovo u napadu, što bi trebalo donijeti veću dimenziju u prvenstvu i Europi. Nisu samo doveli kvalitetu već su pozitivno trgovali. Moguća je još koja prodaja, prvenstveno napadača i stopera jer je na tim pozicijama gužva.

Kao logično rješenje nameću se dvojne registracije za mlade igrače ili njihovo slanje na posudbu. Mladi moraju imati kontinuitet, pri čemu mislim na Martina Baturinu, Gabrijela Rukavinu, Marina, pa i Marka Bulata", smatra Klafurić.

Klafurić vjeruje da Drmić i Bruno Petković mogu zajedno igrati. "Dinamo dominira u većini utakmica domaćeg prvenstva i mislim da oni tako mogu igrati zajedno. Isto vrijedi za europske utakmice. Protiv jačih protivnika Dinamo će s Drmićem ili Petkovićem imati itekako jak impuls s klupe", siguran je Klafurić.

Dodaje kako Dominik Livaković, Luka Ivanušec i Petković, o čijim se transferima prošlo ljeto govorilo, moraju biti u klubu u kojem će dobro igrati kako bi se našli na popisu hrvatske reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru. "Ne moraju nužno biti prodani, bitno je igrati. Ponude sigurno postoje, no to ne znamo", nastavlja Klafurić.

"Petković bi se definitivno dolaskom Drmića mogao probuditi. Zdrava konkurencija je uvijek dobra. Svi u Dinamu znaju da bez svakodnevnog rada ne mogu egzistirati", napominje. Prokomentirao je špekulacije o povratku Marka Pjace u zagrebački klub.

"Pjaca je neupitna kvaliteta, povratak bi bio dobar za njega i klub, ne bi se ni trebao adaptirati. On treba kontinuitet kako bi vratio status. K tome, tu je Mislav Oršić. Pitanje je kako na to gledaju Marko i Dinamo", odgovorio je Klafurić.

Hajduk je ostao bez dvojice stopera. Posudbe su završile za Ferra i Nikolu Katića, golman Josip Posavec raskinuo je ugovor, dok je mladi Marin Ljubičić posuđen LASK-u. S druge strane, splitski klub doveo je braniča Tonija Borevkovića, a momčadi trenera Valdasa Dambrauskasa opet se priključio Samuel Eduok.

"Hajduk je napredovao, pojačao se, ali ne kao Dinamo. Katić se nije najbolje snašao, nije opravdao status pojačanja. S Borevkovićem će dobiti dodatnu dimenziju u obrani. Eduok također donosi kvalitetu prema naprijed", misli Klafurić.

"Hajdukova momčad je dobro izbalansirana. Pitanje je što klub može po pitanju budžeta i ponude na tržištu. Naravno, ovisi i što će trener odlučiti", ističe Klafurić. S obzirom na zaokret u radu Hajduka te prošlosezonsko dovođenje Marka Livaje, Filipa Krovinovića, Nikole Kalinića i ostalih igrača koji imaju visoke plaće, nerijetko se postavlja pitanje financija.

"Da bi se dovođenje skupih i kvalitetnih igrača opravdalo, mora se potkrijepiti rezultatima i transferima. Ja sam trener, ne bavim se financijama. Ljudi koji vode brigu o tome znaju ili bi trebali znati što rade.

Biuk i Ljubičić u drugome dijelu sezone su izgubili minutažu i priliku za razvoj. Logičan je odlazak Ljubičića u LASK, teško da je za njega bilo više prostora. Očito su smatrali da ti igrači nisu dovoljno dobri za uloviti klub. Teško je imati rezultat i razvijati igrače. Dinamo to godinama najbolje radi. Ali i igrači moraju biti strpljivi, a struka ih mora pametno dozirati", odgovara Klafurić.

Dok su navijači Dinama pričali o povratku Pjace, u Splitu su se nadali posudbi Nikole Vlašića iz West Hama. "Moguće je. Vlašić bi bio pojačanje ako Hajduk treba takvog igrača. Bilo bi to dobro za klub i Vlašića. Navijačima bi to bila velika satisfakcija."

Osijeku se s posudbe vratio Dion Drena Beljo, koji je impresionirao u Istri 1961. Damjan Bohar pak više nije dio momčadi trenera Nenada Bjelice i to su sve dosad poznate transfer-akcije osječkog kluba. Pritom valja istaknuti kako je Bjelica govorio da postoji interes za reprezentativnog golmana Ivicu Ivušića te Belju, Ramona Miereza, Laszla Kleinheislera i Mihaela Žapera.

"Osijek se pojačao Beljom, velikim osvježenjem lige, jedan je od najboljih mladih igrača lige. Mierez je nakon briljantne sezone bio neefikasan te će sada sigurno biti motiviran povratkom Belje, koji se vraća u svoj klub s dodatnim samopouzdanjem", izjavio je Klafurić i dodao da je prednost Osijeka što nastavlja s istom momčadi.

Bjelica je rekao kako je spreman, ako bude potrebno, igru podrediti Belji. "Vjerojatno tako razmišljaju u Osijeku, no Beljo će morati potvrditi svoj status tijekom priprema i utakmica. Bjelica će sigurno staviti najboljeg. Super je imati dva tako kvalitetna napadača", kaže Klafurić.

"Osijek je s Bjelicom u obje sezone bio u borbi za trofeje iako su dosad ostali bez njih. Sigurno su gladni, što će biti pozitivan impuls. Teren je jedino mjerilo, ali Dinamo smatram favoritom na oba fronta jer je još jači nego što je bio, usporediv je s Bjeličinim kada je imao Danija Olma. No momčad je više od pojedinaca", dodao je.

Rijeka je doživjela najviše promjena - kako igračkih, tako i trenerskih. Umjesto Gorana Tomića, igrače će voditi trener Fausto Budicin surađujući s Draganom Tadićem kao sportskim direktorom. Gledajući transfere, otišli su Robert Murić, Domagoj Pavičić, Josip Drmić, Hrvoje Smolčić, Issah Abass, Darko Velkovski, Sava-Arangel Čestić i Andrej Prskalo.

Nova imena su Pavlo Alvarez, Mateo Pavlović i Mario Vrančić, a tu je i talentirani Neriman Kočević, 18-godišnjak koji bi trebao stići iz Željezničara. "Rijeka je oslabljena igrački i trenerski. Tomić je provjeren trener, prošle sezone napravio je jako dobar posao. Napravio je više nego što se očekivalo s kadrom koji je već prošle sezone bio slabiji nego prije", govori Klafurić.

"Tadić je dobro radio u Hrvatskom dragovoljcu. Njegova igra imala je glavu i rep, bio je tvrd orah gotovo za sve. Bit će zanimljivo vidjeti kako se snalazi s Budicinom. Domaći su dečki, sigurno će imati dodatan motiv. Glede igračkog kadra, teško će ponoviti uspjehe prošlih sezona. Teško će zamijeniti Murića, Drmića, Pavičića i Smolčića."

Klafurić je po igračkoj i trenerskoj kvaliteti rangirao četiri najjača kluba u Hrvatskoj postavivši Dinamo ispred Hajduka, Osijeka i Rijeke. Napad aktualnog prvaka - koji, među ostalim, čine Oršić, Ivanušec, Petković i Drmić - stavlja ispred Osijekovih Miereza, Mije Caktaša, Kristijana Lovrića, Kleinheislera i Belje te Hajdukovih Biuka, Nikole Kalinića, Marka Livaje i Jana Mlakara.

"Dinamo ima najbolji napad, ali definitivno su sva tri jaka. Dinamo ima najveću širinu uzevši u obzir krilne igrače i one koji dolaze iz drugog plana. Kada bi se radilo o udarnih 11, impresivni su napadi Hajduka i Dinama. Ali bitna je širina. Dinamo zamjenom ubacuje igrača podjednake kvalitete", zaključio je Klafurić.