Hajduk objavio cjelovite snimke iz VAR sobe i pisao Mariću i Kustiću

Foto: Screenshot

HAJDUK je u izvanrednim vijestima na svojoj platformi Hajduk Digital TV objavio cjelovite snimke komunikacije VAR sobe i glavnog suca utakmice u Varaždinu (1:1). Također, uputio je dopis Marijanu Kustiću u svojstvu predsjednika HNS-a i šefu Komisije nogometnih sudaca Bruni Mariću. Vijesti možete pogledati OVDJE.

Hajduk je od Marića zatražio odgovore zašto je Varaždinu priznat gol za 1:0, zašto je poništen gol Marka Livaje i zašto nije dosuđen penal za splitski klub nakon igranja rukom domaćeg igrača. Poslije toga je izvijestio Kustića da je zatražio Marićevo očitovanje.

Tri sporne situacije

Podsjetimo, Hajduk je u 24. kolu SuperSport HNL-a odigrao 1:1 s Varaždinom, a nakon utakmice navijači splitskog kluba bili su bijesni na suca Frana Jovića i njegove kolege iz VAR sobe, Antu Čuljka i Antu Marića. Hajdukovci smatraju da su oštećeni u nekoliko situacija - da je golu Varaždina prethodio prekršaj na Marku Livaji, da im nije dosuđen penal zbog igranja rukom te da je neopravdano poništen gol Livaje za 2:1 zbog zaleđa.

Tijekom dana u javnost su počele curiti snimke iz VAR sobe. Prvo je javnosti postala dostupna snimka iz VAR sobe na kojoj se čuje komunikacija između Jovića i Čuljka kod poništenog gola. Dosuđeno je zaleđe Filipa Uremovića. Nakon te snimke iz VAR sobe u javnost su izašle još dvije snimke vezane uz pogodak Varaždina, kojemu je, prema mišljenju navijača Hajduka, prethodio prekršaj na Marku Livaji. Navijači Hajduka nisu jedini koji smatraju da se radilo o prekršaju na sredini terena, istog je mišljenja bio i jedan od sudaca, otkriva komunikacija iz VAR sobe.

1. Ima li prekršaja na Livaji?

Prva sporna situacija dogodila se u 40. minuti. Suci su kod pogotka Varaždina analizirali je li bio prekršaj na Marku Livaji prije kontre Varaždina koja je završila pogotkom. Na snimci se prvo čuje osoba za koju se može pretpostaviti da je četvrti sudac koji viče: "Faul, faul, faul... Fran! Pa jeb.. te Fran." Nakon toga se čuje glas osobe koja je u VAR sobi kako govori: "A odi u k..., Fran." Zatim se nastavlja komunikacija u kojoj se osobe u VAR sobi nadglasavaju, ali može se razlučiti da govore: "Ovo ga zoveš, je l' tako?" i "Odite u k... svi zajedno".

VAR sudac potom pita Jovića: "Što si vidio kod Livaje, reci mi sad?", na što je glavni sudac odgovorio da vidi obostrano povlačenje. Nakon toga je teško razlučiti tko što govori osim VAR suca koji napominje da utakmica ne ide dalje dok ne dobije na uvid "sedmicu", što bi trebala biti kamera broj 7. Četvrti sudac potom zove Jovića da pokaže žuti karton pomoćnom treneru Hajduka Draganu Blatnjaku. Na snimci se potom čuje opet Jović koji komentira da to ne bi bio kazneni udarac da je u 16 metara. VAR sudac je potom dao uputu da se zamrzne kadar u kojem se vidi da Livaja također vuče protivnika i poručio Joviću: "Potvrđujem ti pogodak. To je točno što si rekao.. jedan drugoga."

2. Je li Hajduk zakinut za penal?

Druga sporna situacija dogodila se u 61. minuti kada je Hajduk tražio kazneni udarac zbog igranja rukom igrača Varaždina u vlastitom kaznenom prostoru. Jako je teško razlučiti tko što govori u ovoj situaciji. Prvo se čuje kako netko govori: "Može svi?" što je vjerojatno sudac Jović koji pita sve ostale može li nastaviti s igrom. Zatim se čuje više osoba koje komentiraju da je ruka i penal prije detaljnog gledanja snimke i potom se samo jasno čuje VAR sudac koji govori: "Odgodi nastavak, AVAR kaže odgodi nastavak."

Potom se čuje komentar da je Dino Mikanović dobio žuti karton za prigovor. Iza toga se čuje komunikacija u VAR sobi gdje netko pita: "Je l' igrao rukom, je..." i komentar VAR suca da to nije kažnjiva ruka. Ako je komunikacija do tada bila malo nejasna jer više ljudi govori u isto vrijeme, u ovom trenutku postaje kaotična. VAR soba prebacuje fokus na start igrača Varaždina prema Mikanoviću koji je uslijedio nakon igranja rukom. Jović cijelo vrijeme traži od VAR sobe da pogledaju ruku prije ove situacije, što je VAR soba već obavila.

Čuje se nečiji komentar "Jeb.. ti mater" dok se pregledava dalje situacija. Jović cijelo vrijeme komunicira o ruci za koju govori da je traže igrači Hajduka i čini se da govori da sam nije vidio. VAR soba mu potom javlja da pričeka s nastavkom dok sve pogledaju, a vrti se snimka starta na Mikanoviću od trenutka kada je VAR sudac prethodno rekao da ruka nije kažnjiva. VAR sudac zatim traži da mu se zamrzne snimka kod kontakta s Mikanovićem, a Jović govori: "Ma ono prije, ovo je lopta, ne traži nitko... Ona ruka, ja nemam pojma..."

Komunikacija se nastavlja teško razumljivo, ali se fokus ponovno prebacuje na ruku jer Jović komentira da je bio start na loptu i da situacija s Mikanovićem nije sporna. Na kraju Jović govori VAR sucu: "Ako je čista greška, zovi me", a VAR sudac mu odgovara: "Ne, stani, gledaj... Ima igranje rukom, ali ima ovaj Pukštas njemu ruke na leđima, kužiš me, i dolazi do nekakvog kontakta. Ništa, provjera završena, provjera završena." Potom na jedan upit Jovića koji se ne razumije najbolje, VAR sudac odgovara: "Jeb.. kod penala... Kod onog starta imaš marginalno gaženje." Jović odgovara: "Ma ništa, lopta je promijenila smjer."

3. Je li Uremović bio u zaleđu?

Treća sporna situacija dogodila se u 78. minuti kada nije priznat pogodak Marka Livaje. Na snimci se čuje Jović koji govori: "Čekam, Livaja je bio u poziciji..." na što netko odgovara "priznaj gol pa gledajte". Kreće nadglasavanje više osoba gdje se ništa ne razumije najbolje sve dok VAR sudac ne pita: "Prvi centaršut ili drugi, samo mi reci." Snimka se nastavlja gdje se vidi centaršut prema Filipu Uremoviću i netko napominje da "moraš 25 crtat", što je Uremovićev broj na dresu.

Suci potom raspravljaju i eliminiraju da je Livaja slučajno bio u zaleđu i potom se čuje komentar VAR suca: "Daj ovo drugo zaleđe da vidim koje je veće", na što dobiva odgovor da drugo nije uopće zaleđe. VAR sudac prihvaća tu sugestiju uz riječ "dobro". Međutim, nakon toga opet nisu sigurni je li Uremović i je li Livaja u zaleđu te obavještavaju glavnog suca da im je "jako kompleksno i morat će crtati". Jović ponovno pita za Livaju "je l' bio utjecaj?", na što mu VAR soba odgovara: "Fran, nije bio utjecaj, nego je možda zaleđe igrača koji je odigrao glavom", što se odnosi na Uremovića.

Dok tehničar crta zaleđe Uremovića, čuje se Jović koji govori igračima: "Pao je sustav, morat ćemo čekati", valjda da bi umirio igrače iako sve normalno funkcionira. Potom je jako teško opet čuti tko što govori jer se cijelo vrijeme čuje Jović koji komunicira s igračima, a na snimci se vidi da tehničar povlači crtu od igrača Varaždina koji je najbliži Uremoviću. VAR sudac nakon toga govori: "Ajde, daj mi sad drugog stopera (igrač drugi od Uremovića)", na što je dobio odgovor da se na kameri koju su koristili za prvotno crtanje ne vidi ništa (u smislu da ne vide nogu drugog stopera).

Komunikacija se nastavlja gdje VAR sudac govori "spremi sliku, ova slika ide van", misleći na onu koja je prvotno nacrtana na igraču bližem Uremoviću. Suci potom puštaju situaciju još jednom da potvrde da je Uremović bio taj koji je igrao loptom i obavještavaju suca da je zaleđe. U materijalu koji je Hajduk objavio ne vidi se snimka s druge strane, tj. s druge tribine, koja se pojavila u medijima.